To kvinder tiltalt for millionsvindel på sundhedsklinik

En ejer og en medarbejder på en sundhedsklinik er tiltalt for at indberette næsten 600 falske sygedage til Jammerbugt Kommune.

En 56-årig klinikejer risikerer at miste sin forretning, og hendes 40-årige medarbejder risikerer at blive udvist af Danmark, når de to efter planen tirsdag møder i Retten i Hjørring.

Her vil de to kvinder blive tiltalt for massiv svindel over for Jammerbugt Kommune, dels med patienttilskud og dels med sygedagpenge. For selv om de to driver en klinik i sundhedssektoren, så har de ifølge anklagerne døjet ekstraordinært meget med helbredet selv.

Næsten 600 sygedage har de indberettet til kommunen.

Har fået udbetalt over en million kroner

Det største økonomisk punkt i anklageskriftet handler om, at de to kvinder i forening har stået bag omfattende socialbedrageri i en periode fra januar 2017 til august 2019.

Ifølge politiets anklager har de søgt Jammerbugt Kommune om såkaldt helbredstillæg til en lang række pensionister, der har været klienter i den klinik i sundhedssektoren, som den 56-årige kvinde ejer, og hvor den 40-årige kvinde ifølge anklageskriftet har virket som klinikchef.

Politiet mener, at de to kvinder i forening har begået ulovlighederne, hvor de i alt har fået udbetalt over en million kroner i løbet af de cirka to et halvt år, bedrageriet har fundet sted.

600 sygedage på to et halvt år

Den øvrige del af anklageskriftet handler om, at de to kvinder i mere end 80 tilfælde har indberettet, at de selv var syge. På det grundlag har de fået udbetalt i alt godt 234.000 kroner fra Jammerbugt Kommune i sygedagpenge.

Holder anklageskriftet i retten, har der været tale om massive indberetninger af sygedage for de to kvinder.

Den 40-årige kvinde har i perioden fra omkring januar 2017 til august 2019 indberettet til Jammerbugt Kommune, at klinikkens 56-årige ejer har været syg i mere end 300 dage. Ganske vist ikke helt syg i alle dage. Nogle af dagene er der indberettet 50 procent sygdom eller 75 procent sygdom.

Politiet mener dog i forbindelse med efterforskningen at kunne dokumentere, at den 56-årige klinikejer reelt har været på arbejde en god del af de dage, hvor hun ifølge indberetningerne skulle have været syg.

Snyd for mere end 230.000 kroner

Helt tilsvarende har den 56-årige klinikejer indberettet til kommunen, at den 40-årige klinikchef også har været meget syg.

Mere end 280 sygedage på godt to et halvt år er det blevet til. Som med den 56-årige klinikejer er alle dage dog ikke 100 procent sygedage, men nogle af dem handler om 50 procent eller 75 procent syg.

Også her mener politiet at kunne dokumentere, at klinikchefen reelt har arbejdet en god del af de indberettede dage.

Når politiet lægger dette store regnestykke sammen, kommer de frem til, at kvinderne tilsammen har snydt sig til godt 230.000 kroner i sygedagpenge fra Jammerbugt Kommune.

Risikerer at miste klinikken

Samlet set er de to kvinder tiltalt for at have svindlet sig til langt over 1,2 millioner kroner. Udover en straf for bedrageri møder politiets anklager i retten med et krav om, at den 56-årige klinikejer skal fratages retten til at drive sin virksomhed.

Ligeledes vil anklageren i forhold til den 40-årige klinikchef muligvis nedlægge påstand om udvisning af Danmark, hvis de to kvinder bliver kendt skyldige.

Det fremgår ikke på forhånd, hvordan de to kvinder forholder sig til de alvorlige anklager, ligesom det heller ikke fremgår, hvordan det har været muligt at indberette flere hundrede sygedage til Jammerbugt Kommune, før det blev opdaget, at noget var galt.

Det ventes at komme frem i forbindelse med retssagen, hvordan kommunen og politiet opdagede, at noget tilsyneladende var helt galt.


Seneste nyt

fra Nordjylland