Foto: Henning Bagger (Ritzau/Scanpix)

Trods VUC-lukninger: - Vi er godt polstrede i Nordjylland

Otte VUC-centre, fordelt over hele Danmark, skal lukke - heriblandt centrene i Brovst og Hirtshals. Der er dog ikke grund til mismod endnu, lyder det.

Fra sommer er det slut med VUC (undervisningscentrene for voksne, red.) i Hirtshals og Brovst, samt en række andre danske byer. Det skriver Avisen.dk.

Udover Hirtshals og Brovst, er lukningerne allerede planlagt i Ebeltoft, Grindsted, Frederiksværk, Rudkøbing, Frederikssund og Varde.

Vi er ikke truet på livet, for vi er godt polstrede i Nordjylland. Vi vil dog gerne vide, hvad vi skal forholde os til, og vi har også brug for noget langsigtet støtte fra Christiansborg.

Jens Lauritzen, bestyrelsesformand, VUC&HF Nordjylland

Derudover er 25 andre undervisningssteder i landet truet på eksistensen - blandt andet på grund af blandt andet massive besparelser på de seneste års finanslove, samt den nye såkaldte FGU-uddannelse (Forberedende Grunduddannelse)

Hos Landdistrikternes Fællesråd kalder man VUC-lukningerne 'dybt bekymrende'.

- Vi skal have fjernet omprioriteringsbidraget, som rammer skoler med et lavt elevgrundlag hårdere end dem med et stort elevgrundlag, siger Grethe Saabye, næstformand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er ikke raketvidenskab. Skal flere have en uddannelse, kræver det, at der er lokale uddannelsesmuligheder, fastslår hun til Avisen.dk.

Ingen panik i Nordjylland

Der er dog ikke grund til mismod ovenpå de to nordjyske VUC-lukninger. Det fortæller bestyrelsesformand for VUC&HF Nordjylland, Jens Lauritzen.

- Hirtshals har vi opsagt lejemålet af en bygning, hvor der ikke har været den store aktivitet på det seneste, så der er ingen problemer. I Brovst er problematikken mere sammensat, men her har vi fulgt Jammerbugt Kommune og samlet det hele i Aabybro, hvor vi kan optimere tilbuddet. Men som det gør sig gældende i hele regionen, kigger vi selvfølgelig på mulighederne i Brovst igen i fremtiden, hvis der viser sig igen et grundlag for det, siger Jens Lauritzen til TV2 Nord.

Ifølge den tidligere Venstre-borgmester i Vesthimmerland, står det stadig godt til med VUC-tilbud i regionen.

- Vi er ikke truet på livet, for vi er godt polstrede i Nordjylland. Vi vil dog gerne vide, hvad vi skal forholde os til, og vi har også brug for noget langsigtet støtte fra Christiansborg. Hvis elevtallet fortsætter med at falde, skal vi jo forholde os til den situation, siger han.

I dag er der 85 VUC-afdelinger fordelt på 30 VUC-centre rundt om i landet.

Læs også Tusindvis af unge har ingen uddannelse: Det skal der laves om på nu