Tusindvis af unge har ingen uddannelse: Det skal der laves om på nu

Flere tusinde unge nordjyder under 25 år har ingen uddannelse eller job. Samtlige partier i Folketinget har nu vedtaget, at det tal skal halveres i løbet af de næste 11 år.

Næsten 50.000 unge mellem 15 og 25 år har af den ene eller anden grund hverken uddannelse eller job. Det viser de seneste tal fra Undervisningsministeriet.

- Man har på landsplan indset, at man har en hel del unge mennesker, som ikke kommer i uddannelse eller arbejde. Når de er færdige med deres folkeskole, så er de ikke i gang med noget, og det vil vi have gjort noget ved, siger Edin Hajder (S), der er medlem af byrådet i Mariagerfjord og formand for en fællesindsats mellem de tre kommuner Rebild, Mariagerfjord og Vesthimmerland.

quote Man har på landsplan indset, at man har en hel del unge mennesker, som ikke kommer i uddannelse eller arbejde.

Edin Hajder (S), medlem af byrådet i Mariagerfjord

Ny grunduddannelse på vej

For at løse problemet vil staten indføre en ny forberedende grunduddannelse, FGU, der skal samle de unge op, der er havnet i et tomrum, fordi de hverken kom på gymnasiet eller i erhvervsskolen.

Nogle af dem går på produktionsskolerne eller på VUC-uddannelserne rundt omkring i landet. Og det er netop den gruppe, der nu skal samles på produktionsskolerne, hvor den nye uddannelse oprettes.  

- Vi regner med, at den her nye uddannelse samlet på ét sted bliver meget nemmere at styre for kommunen og nemmere at håndtere for vores unge mennesker. Der er igen grund til, at de skal være to forskellige steder, for det vil altid være sværere at forholde sig til, siger Edin Hajder.

For Edin Hajder, formanden for FGU Himmerland, er det nye tiltag nødvendigt.

- Det er meget vigtigt for os allesammen, at unge mennesker uddanner sig eller arbejder. Vi kan jo se, at arbejdsmarkedet har behov for nye medarbejdere, og den reserve, vi har i den her sammenhæng, kan godt aktiveres gennem FGU, den nye forberedende grunduddannelse, siger Edin Hajder.

Politikernes mål er, at antallet af unge under 25 år uden uddannelse og job skal halveres inden for 11 år, så antallet på landsplan er nede på 25.000 i 2030.

Mere dansk og matematik på skemaet

Den nye grunduddannelse skal give mere plads og tid til at tage sig af den enkeltes behov, og der vil blive mere almen undervisning - for eksempel i dansk, matematik og samfundsfag.

Det skræmmer nu ikke 18-årige Mads Thybo. Han går på produktionsskolen i Hobro og har planer om at få en læreplads som lagermand.

quote Jeg vil meget gerne have noget mere faglig viden, så jeg ser frem til mere undervisning

Tobias Lindgaard, 18 år, Hobro Produktionsskole

- Det har jeg det rigtig godt med. Jeg er ikke bange for bøgerne, siger Mads Thybo.

Mille Marie Jensen på 19 år vil også gerne have mere undervisning.

- Jeg håber på at få en plads som smedelærling, siger Mille Marie Jensen.

Hvorfor gik du ikke direkte ind på en erhvervsskole?

- Jeg ville gerne ud på produktionsskolen først for at prøve faget af i stedet for at sidde inden for på en erhvervsskole hele tiden. Jeg ville se, om det var noget for mig, siger Mille Marie Jensen.

Tobias Lindgaard er 18 år, men er af flere grunde heller ikke kommet i gang med hverken uddannelse eller job efter folkeskolen.

- Jeg vil meget gerne have noget mere faglig viden, så jeg ser frem til mere undervisning, siger han.

"Fokus på ekstra støtte"

Jakob Skov, værkstedsleder i tømrerafdelingen, tror at de nye undervisningstilbud kommer til at gavne mange af eleverne.

- Selvfølgelig er der også nogle elever, som ikke tænker, at dansk og matematik lige er deres yndlingsfag. Der skal vi huske at tænke på, at der skal være ekstra støtte til dem, siger Jakob Skov.

Foruden kommunegruppen Rebild, Mariagerfjord og Vesthimmerland er der fire andre kommunegrupperinger i Nordjylland, som er i gang med at indføre den nye grunduddannelse. De første elever tages ind den 1. august lige efter sommerferien.


Seneste nyt

fra Nordjylland