Tyske løfter: Udenlandsk investor lover, at han bliver i Jammerbugt FC – også hvis klubben begynder at gå skidt

En tysk investor har købt 2. divisionsklubben Jammerbugt FC. Det er de lykkelige for i klubben, for købet betyder, at de med ét har fået sløjfet en milliongæld. En sportsøkonom advarer dog om, at historien viser, at der er stor risiko for, at det kan gå galt, når man lukker en udenlandsk pengemand ind i en dansk divisionsklub.

Klaus Müller gør det klart med det samme, at vi ikke kommer til at se ham stå og hoppe på sidelinjen i jublen. Han kommer heller ikke til at råbe eller skælde ud.

- Jeg er investor – ikke fan, siger Klaus Müller, da TV2 Nord lørdag møder ham på Sparekassen Vendsyssel Arena.

Klaus Müller er klubbens nye tyske investor, og han er kommet for at se sit hold spille.

- Klubben er lille, men meget interessant. Det er muligt at udvikle klubben sådan, at vi sammen bliver bedre.

Fodboldakademierne i Afrika

Klaus Müller er medejer af fodboldakademier i Mali og Nigeria. Planen er at spillerne fra akademierne skal til Jammerbugten for at blive udviklet, og solgt videre, så Klaus Müller kan lave en god forretning forhåbentligt både til gavn for ham og for klubben. Han understreger, at han ikke kommer for at lave alt om, for han mener, at Jammerbugt FC er en velfungerende klub.

- Vi beholder formanden, bestyrelsen, træneren og teamet omkring træneren, men vi skal opbygge holdet. Vi har brug for nogle spillere i offensiven, siger Klaus Müller.

Jetsmark IF har haft en bankgæld på 1,8 millioner kroner. Derfor er bestyrelsen gået med til at sælge eliteafdelingen, Jammerbugt FC, for at klubben med ét slag bliver gældfri.

- Det var det vigtigste argument for mig. Den gæld har været en klods om benet på klubben i ti år nu. Vi har ikke rigtig kunnet gøre noget ved det. Det har vi jo så fået løst nu, siger formand i Jetsmark IF, Bøje Holmsgaard Lundtoft.

Arkiv. Investor Klaus Müller i snak med borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V).
Arkiv. Investor Klaus Müller i snak med borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V).
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Sportøkonom advarer: - Et risikabelt salg

Sportsøkonom ved UCN, Kenneth Cortsen, anslår at den tyske investor har givet omkring 3-6 millioner kroner for Jammerbugt FC. Det er et salg, som han mener både kan gå godt, men også rigtig galt.

- Det er jo risikabelt. Vi ved ikke, hvad det er for en ejer vi får ind, og vi ved ikke, hvad det er for nogle spillere vi får ind, siger Kenneth Cortsen.

På tilskuerpladserne er der umiddelbart opbakning til den nye investor. Fansene tror på ham og hans investering i klubben.

- I starten var jeg skeptisk, men efterhånden som jeg har hørt udtalelser om, hvordan det skal hænge sammen, og i og med at vi ligger til oprykning, så tror jeg det er en rigtig god idé. Det er en appelsin, der er faldet ned i klubbens turban, siger Flemming Jansen, der er fan og tidligere borgmester i Pandrup Kommune.

Sporerne fra Næstved skæmmer

Flere danske divisionsklubber er i de senere år blevet opkøbt af udenlandske investorer. For to år siden blev 1. divisionsklubben Næstved overtaget af en tysk og en ghanesisk investor. Det blev en rutsjebanetur, hvor et utal af trænere og udenlandske spillere var inde over holdet. Næstved rykkede ned, investorerne forsvandt og nu står lokale kræfter med oprydningsarbejdet. Det samme kan ske i Jammerbugt FC, advarer Kenneth Cortsen.

- Vi har set eksempler i dansk fodbold, hvor der kommer en modgang. Hvis man så ikke har dybe relationer til lokalområdet, så ser vi, at ejere, der er har investeret ”silly money”, fordi de har dybe lommer, kaster tøjlerne. Så står klubben tilbage med ragnarok, siger Kenneth Cortsen

- Kan du garantere, at du bliver, hvis holdet rykker ned igen? 

-Ja, helt sikkert. Jeg er her ikke kun i en sæson. Vi laver et program på minimum 5 år eller måske endda 10 år, hvor vi skal udvikle os sammen, siger Klaus Müller.

Konkurs og tvangsnedrykning

Overfor klubben har Klaus Müller lovet, at holdet stadig skal være båret primært af danske spillere, gerne så lokale som muligt. Fansene kommer ikke til at se en startopstilling med 11 afrikanske navne, lyder det fra Bøje Holmsgaard Lundtoft. Trods de mange løfter, så er de i klubben også klar over, at det tyske eventyr i værste tilfælde kan ende i en konkurs og en tvangsnedrykninig.

- Den risiko, der er for at rykke to takker ned, måske ned til Danmarksserien, den løber vi gerne, for så er gælden på 1,8 millioner kroner stadig væk, og så må vi begynde forfra, siger formanden.

Oprykning på fredag

Jammerbugt FC er lige nu snublende tæt på at rykke op i NordicBet ligaen. Hvis det lykkes, har de brug for den kapital, som Klaus Müller kommer med.

- Uden en tysk investor og kun med de få midler vi har herude i det her lille samfund vi trods alt er, så havde vi ikke en jordisk chance, hvis vi kommer op i NordicBet ligaen. Så ville vi helt sikkert slutte som nummer 12. Nu har vi en chance, siger Bøje Holmsgaard Lundtoft

På fredag spiller Jammerbugt FC hjemme mod Brabrand. Her kan holdet sikre sig oprykning til Nordic Bet ligaen.


Seneste nyt

fra Nordjylland