Uforstående landmænd i åbent brev: - Hvorfor skal staten bestemme over vores nationalpark

Kritikken af den kommende naturnationalpark i Tranum fortsætter. I dag er tre nordjyske landboforeninger gået sammen om en række punkter, som medlemmerne mener, bør ændres i den planlagte udformning af parken.

- Den her naturnationalpark skal bare laves med Djævelens vold og magt – den skal bare køres igennem. Og det er meget forkert – du skal have lokalbefolkningen med i det.

Kritikken er skarp og kommer fra John Lambertsen, en af de lokale landmænd i Tranum, som i dag er medunderskrivere af et åbent brev.

Sammen med de øvrige medlemmer af de tre landboforeninger Agri Nord, LandboNord og NF Plus vil John Lambertsen med brevet forsøge at få især tre ting ændret i de nu nuværende planer for naturnationalparken i Tranum.

quote Det er vigtigt at appellere til, at alle indgår i den konstruktive dialog og sætter sig i hver sin skyttegrav og på forhånd tager stilling.

Lea Wermelin, miljøminister (S)

- Den skal laves efter borgernes anvisning, borgerne skal kunne færdes frit i området, og så skal der komme styr på dyrevelfærden, og det kommer der ikke så længe, vi har to dyrevelfærdslove i Danmark, lyder det fra landmanden.


John Lambertsen har selv kvæg gående på markerne, der skal laves om til naturnationalpark. Kvæg, han skal finde en anden placering til. Men det bliver ikke et problem - det er naturen og dyrene, han er bekymret for, understreger han.

- Du har selv siddet med i den lokale projektgruppe sammen med andre landmænd for at tale jeres sag. Er det så ikke bare jer, der ikke har formået at få jeres budskab godt nok igennem?

- Vi er i hvert fald nogle stykker, der har prøvet på at gøre vores indflydelse gældende og få det i den retning, vi vil. Men det er faktisk umuligt, og derfor håber vi også, at det næste, vi skal arbejde med, er en naturnationalpark uden hegn, siger John Lambertsen.

De 15 naturnationalparker

  • Miljøministeriet planlægger 15 naturnationalparker.
  • I Nordjylland er disse områder udpeget til at huse nye parker: Tranum, Vester Thorup, Læsø Klitplantage, Rold Skov og Skagens Odde.
  • Naturnationalparkerne skal bidrage til at styrke natur og biodiversitet ved at etablere store sammenhængende naturområder, hvor naturen så vidt muligt får lov til at udvikle sig på naturlige præmisser, og hvor der udsættes store græssende dyr. 
  • Parkerne skal realisere inden for de kommende tre år.
  • Der er afsat omkring fem millioner kroner per naturnationalpark i støtte fra staten.


Kilde: Miljøministeriet

Minister advarer om 'skyttegravsstemning'

Flere af de lokale landmændene er med i den lokale borgergruppe med knap 4.000 medlemmer, som også kæmper for mere dialog med Miljøministeriet, der står bag planerne om de 15 nye naturnationalparker.

Dialog, som ministeren hilser velkommen.

- Det er vigtigt at appellere til, at alle indgår i den konstruktive dialog og sætter sig i hver sin skyttegrav og på forhånd tager stilling – uden man overhovedet har talt om, hvad der kunne være en fornuftigt plan for vores område. For alle naturnationalparker er forskellige. Men nu skal listen koges ned, så nu skal vi tage dialogen, så vi må se, hvor vi ender henne, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Her skal de 15 naturnationalparker ligge:

Foto: Miljøministeriet
Foto: Miljøministeriet

Borgmester bakker op om mere dialog

Borgergruppen fra Tranum var i tirsdags til møde med Jammerbugt Kommunes borgmester Mogens Gade. Det møde håber John Lambertsen, der selv stiller op for Lokallisten, på kommer til at gøre en forskel.

- Og så vil vi bare håbe, at borgmesteren vil gribe den og gå konstruktivt ind i det, de har lagt op til, så vi kan få en naturnationalpark uden hegn, siger landmanden.

Dét håb er borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V), klar til imødekomme.

- Jeg er allerede fortaler for det – jeg har skrevet til ministeren 4. oktober, at dyrevelfærdsloven nummer 229 er en glidebane, og vi bryder os ikke om rigid indhegning, og det har jeg skrevet til ministeren. Jeg står fast på de her ting, og jeg har skrevet det til ministeren, og jeg har sagt det til gruppen – og som jeg plejer at sige, og det holder stik: Det, jeg siger før valgene, gælder også efter valgene, lover borgmesteren.

Naturnationalparken i Tranum er på 2.700 hektar og ligger på statsejede arealer. Formålet med parken er at give plads til naturen, at give mulighed for naturoplevelser for mennesker samt øge biodiversiteten, oplyser Naturstyrelsen.

Se hele indslaget om kritikken af naturnationalparken i Tranum her:


Seneste nyt

fra Nordjylland