Læsø vil være nationalpark på sin helt egen måde - eller slet ikke
En nationalpark er en god ting, der vil kunne tiltrække turister, det er bare ikke en god ide, hvis ikke vi kan få en skræddersyet Læsø-udgave, lød det fra Ole Lind fra Nye Borgerlige, da han sammen med øvrige kandidater gæstede TV2 Nords valgstudie.
Der er ikke opbakning til at Læsø skal være en del af de nye nationalparker, som Miljøministeriet har tænkt sig af udpege. I hvert fald ikke på de betingelser, der er stillet op.
Læsø Klitplantage er på den liste over områder, som Miljøministeriet i øjeblikket arbejder med at omdanne til nationalparker. Men spørger man de opstillede lokale kommunalpolitiske kandidater på øen, så bliver det et rungende nej tak derfra.
I hvert fald medmindre man kan få lavet en særlig Læsø-ordning.
- Vi skal ikke sige nej på forhånd. En nationalpark er en god ting, der vil kunne tiltrække turister, det er bare ikke en god ide, hvis ikke vi kan få en skræddersyet Læsø-udgave, lød det fra Ole Lind fra Nye Borgerlige, da han sammen med øvrige kandidater gæstede TV2 Nords valgstudie.
Venstres Tobias Birch Johansen var delvist med på den idé, hvis Læsø overhovedet skal være nationalpark.
- Det er et problem for mig, hvis man tager bevægelsesfriheden for os væk. Læsø er en særlig kommune, for vi er i forvejen afgrænset af havet, så vi behøver ikke noget hegn for at blive hegnet ind som nationalpark. Et hegn vil afskære os fra blandt andet de store jagtområder, der er. Og hvis det fra ministerens side handler om andet end et hegn; nemlig biodiversitet, ja så skal bare lade os være, for det er lige nøjagtig det, Læsø kan og har, mente Tobias Birch Johansen.
Ti nye naturnationalparker
Miljøministeriet har valgt foreløbige områder, der kan være blandt de ti næste naturnationalparker, som Danmark vil have.
- Naturen har brug for meget mere plads, og det er vi i fuld gang med at skabe med Danmarks kommende naturnationalparker. Det er fantastisk at mærke den store interesse derude, som de mange forslag vidner om. Nu starter processen så for alvor med udvælgelsen af de sidste 10 naturnationalparker på statens arealer, hvor der bliver offentlige møder alle 23 potentielle steder og plads til debat. Men der er mange myter derude, og derfor er jeg også på en mytedræber-mission i debatten. Jeg vil gerne understrege, at der skal være både spændende friluftsliv og god dyrevelfærd i de kommende naturnationalparker, siger miljøminister Lea Wermelin.
Det går ud over honningbien
Men bliver store dele af Læsø omdannet til naturnationalpark, så vil honningbien på øen være truet.
For det vil ikke være tilladt at avle bier i et sådan område, da det ifølge myndighederne vil have negativ effekt på de vilde biers bestand.
Og det ærgrer blandt andre biavler Flemming Winther Olsen fra Læsø.
- Det vil betyde forbud mod biavl, slår han fast og tilføjer:
- Jeg er helt med på, at biodiversiteten skal have et løft. Der er ikke nogen biavlere, der har en dagsorden om ikke at ville passe på naturen, og jeg synes da også, at vi skal forsøge at gøre det bedre, for vi kan ikke være bekendt at have nedgang i biodiversitet.
For ham er det dog vigtigt, ligesom en lang række af de kandidater, der er opstillet til kommunalvalget på Læsø, gør opmærksom på, at læsøboerne får lov at give deres mening til kende og bliver inddraget i en eventuel proces i retning mod en naturnationalpark.
- Vi skal undgå at få trukket noget ned over hovedet, lyder det fra biavleren.