Personangreb har præget valgkamp: - Det gør rigtig ondt, selv efter 32 år i politik

Valgkampen har været barsk - også mere barsk end tidligere. Ifølge en medieforsker er der flere eksempler på personangreb, som er dukket op i medierne helt tæt op på valgdagen.

Kun fem dage før kommunalvalget dukker en historie op i medierne. I historien bliver Jammerbugt Kommunes borgmester angrebet på sin person og sin embedsførelse.

Det drejer sig om en fem år gammel byggetilladelse og en dispensation, som borgmesteren har fået af sin kommune.

- Det har jeg det skidt med, og det er nok mit bløde punkt, for jeg kan simpelthen ikke fordrage at få beklikket min hæderlighed. Det gør rigtig ondt, selv efter 32 år i politik, siger Mogens Christen Gade fra Venstre.

Byggesag bygger på grundig research

Redaktionschef ved DR Nordjylland Gitte Sørensen udtaler i forbindelse med artiklen ”Personangreb har præget valgkampen”:

- DR Nordjyllands dækning af den omtalte byggesag er naturligvis hverken resultatet af en plantet historie eller et personangreb på borgmester Mogens Christen Gade.

Mogens Christen Gade er fuldt ud informeret om, at udgangspunktet for historien er, at DR har undersøgt en lang række byggesager i flere kommuner landet over, og at det er via denne gennemgang, at sagen fra Jammerbugt Kommune er kommet frem. Sådan som det også er klart beskrevet i artiklen på dr.dk:

- Efter grundig overvejelse og research valgte vi at bringe historien, og den beslutning blev truffet på baggrund af en alvorlig og enslydende kritik fra tre af landets førende forvaltnings-eksperter, siger Gitte Sørensen.


Per Møller blev beskyldt for at skjule millionunderskud

I Hjørring oplevede viceborgmester Per Møller et lignende angreb få dage før vælgerne skulle sætte deres kryds.

quote Jeg synes, det var groft og ulækkert, og jeg bryder mig ikke om den retorik.

Per Møller, Konservative, Hjørring Kommune

Her blev han anklaget for at have skjult et millionunderskud i det udvalg, han var formand for.

- Jeg synes, det var groft og ulækkert, og jeg bryder mig ikke om den retorik, fordi den var uberettiget. Jeg havde ikke noget motiv til at gemme penge væk og skjule regninger for nogen. Når vi begynder at støbe kugler og fyre dem afsted på et grundlag, som er meget løst, så bliver jeg selvfølgelig frustreret og måske også vred, siger Per Møller fra Konservative.

Per Møller fra Det Konservative Folkeparti er frustreret over personangreb i valgkampen.
Per Møller fra Det Konservative Folkeparti er frustreret over personangreb i valgkampen.
Foto: Jesper Bo Winther

Valgkampen er blevet mere rå

Hverken Per Møller eller Mogens Christen Gade fik ødelagt deres valgaften - på trods af de negative historier.

Ifølge kommunalvalgsekspert Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er de alligevel eksempler på, at den politiske kamp er blevet mere rå end før.

- Der er flere forsøg på at placere ubehagelige historier for ens politiske modstandere i valgkampen. Nogle af de historier er også helt klart syltede og gemt ned, sådan at man kan aflevere dem nogle uger før kommunalvalget, så der kan blive en stor skandale, som kan ramme ens politiske modstander, siger Roger Buch.

Hårde personangreb gør ondt

Mogens Christen Gade blev altså angrebet i en fem år gammel sag, som handlede om en privat byggetilladelse. Han undrer sig over timingen af historien.

- Det er ganske ubehageligt, at man bliver angrebet på nogle ting, hvor man selv tænker, at der er ikke noget at angribe på, fem dage før valget skal afgøres, siger Mogens Christen Gade.

Se indslaget med Mogens Christen Gade og Per Møller.

I Hjørring synes Per Møller fra Det Konservative Folkeparti ikke, at han er sart. Alligevel kan personangrebene få ham til at overveje fremtiden som politiker.

- Hvis ikke man kan tåle at få nogle slag, skal man ikke gå ind i lokalpolitik, men når de glidende tacklinger kommer bagfra med de høje støvleknopper, så skal man jo på et eller andet tidspunkt finde ud af, om man vil bruge sin fritid på det her, eller om man hellere vil bruge det på et civilt job, siger han.

Medierne har et stort ansvar

Ifølge Roger Buch er det i høj grad mediernes ansvar at afgøre, om en kritisk historie er plantet af en politisk modstander lige op til valget. Men hvis historien holder, betyder timingen ikke så meget.

- Hvis det vitterligt er sådan, at borgmesteren eller modkandidaten har trådt ved siden af, så skal det jo frem i medierne. Til gengæld ligger der et voldsomt ansvar på medierne i forhold til virkelig at sætte sig ind i sagerne og være sikre på, at der er noget kød på dem. Ellers gælder det om at arkivere dem lodret, siger Roger Buch.

Ifølge Roger Buch er amerikanske tendenser begyndt at vise sig mere og mere i Danmark, når det gælder valgkamp.

Mogens Christen Gade vil nu have en tilsynsmyndighed til at gennemgå hans fem år gamle byggesag for at få afgjort, om han har gjort noget galt. Han vil til gengæld ikke bruge tid på at finde ud af, hvem der har plantet historien.

- Jeg vil ikke gå og kigge mig over skulderen, siger Mogens Christen Gade.Seneste nyt

fra Nordjylland