LIGE NU:

Ramt af muskelsvind - og af systemet: Kommune vil give 11 timers hjælp om ugen i stedet for døgnhjælp

Mads Larsen på 22 år har muskelsvind. Han føler sig stavnsbundet fordi Aalborg Kommune vil erstatte den døgnhjælp han fik bevilget i Aarhus med blot 11 timers hjlælp om ugen.

Mads Larsen på 22 år har muskelsvind, men med en 24 timers hjælperordning kastede den unge mand sig alligevel hovedkulds ud i et fuldtidsstudie på Aarhus Universitet. Samtidig var han landsholdsspiller i kørestolshockey. Med andre ord kunne Mads Larsen leve et ungdomsliv som alle andre - på trods af sin invaliderende sygdom.

Men filosofi var ikke lige ham, så han afbrød studiet, flyttede fra sin lejlighed i Aarhus og hjem til sine forældre i Vestbjerg. Da han gjorde det, skiftede han også kommune - fra Aarhus Kommune til Aalborg Kommune.

Det betød, at han igen skulle visiteres hjælp og Aalborg Kommune mener ikke at den unge mand har brug for hjælp døgnet rundt. De vil skære hjælpen helt ned til 11 timer - om ugen.

Skal have hjælp til det meste

Afgørelsen fra Aalborg Kommune er ikke endelig og Mads Larsen har klaget over den. Med kun 11 timers hjælp om ugen, vil han, vurderer han selv, blive stærkt begrænset i sit liv.

- Jeg skal have hjælp til det meste. Til at komme i bad, på toilettet og så videre, forklarer Mads Larsen.

Mads Larsen kalder kommunens udspil til en hjælperordning på kun 11 timer om ugen for et stort chok.

- Jeg kan ikke forstå, hvordan man kan sige, at man med kun 11 timers hjælp om ugen kan få en hverdag til at fungere, lyder det fra Mads Larsen.

Muskelsvindfonden: - Det er trist, at vi er sunket så dybt

Thomas Krog er handicappolitisk konsulent i Muskelsvindfonden. Han er både forundret og overrasket over at Aalborg Kommune vil skifte døgnhjælp - 168 timers hjælp om ugen - ud med kun 11 timer om ugen.

- Jeg synes, det er trist at vi er sunket så dybt, at man vil sætte en stopper for en ung mands liv, lade ham blive hjemme uden mulighed for for at have et aktivt liv ligesom andre unge, lyder det fra Thomas Krog.

- Og som jeg vurderer det, er det alene af økonomiske hensyn, siger han videre.

Vil gerne flytte hjemmefra - men tør ikke

Mads Larsen har ikke i sinde at blive boende hos sine forældre, men 11 timers hjælp om ugen er ifølge ham, slet ikke gangbar vej, hvis han bor alene. Og Aalborg Kommune vil ikke på forhånd garantere ham døgnhjælp, hvis han flytter hjemmefra.

- Jeg føler mig lidt stavnsbundet. Jeg kan jo ikke bare vælge lejlighed uden at have en hjælper med mig, fortæller Mads Larsen.

Også pladsen på landsholdet i kørestolshockey kan være i fare, hvis ikke han får mere hjælp.

- Jeg får rigtig svært ved at passe det og jeg vil ikke kunne være med til alle træninger, fordi jeg ikke har hjælpertimer til det. Så bliver jeg sat af og kan ende med at skulle sige nej til det.

Aalborg kommune vil ikke kommentere sagen, da Mads Larsen har klaget over deres udspil. Og den klagesag er endnu ikke afsluttet.   

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

play Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

Til forsiden

Til forsiden