Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Byrådsmedlem vil sælge økonomisk presset havn

Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

En kommune bør ikke drive havn. Sådan lyder det fra Venstres byrådsmedlem i Frederikshavn Jens Borup. Han foreslår derfor, at kommunen sælger havnen i Frederikshavn.

Den kommunale selvstyre havn i Frederikshavn kæmper for at få økonomien til at hænge sammen, og faktisk bør kommunen slet ikke være inde over havnedrift. Det mener Venstres Jens Borup.

- Det er ikke en kommunal opgave at drive havn. Derfor mener jeg, at det skal ligge ved nogle pensionskasser eller kapitalfonde, eller hvem der kunne tænke sig at drive havn. Jeg synes, vi skal koncentrere os om at være kommune og drive kommunale ting, siger Jens Borup.

Frederikshavn Kommune købte havnen af staten for 22 år for 295 millioner kroner. De første år var havnen et aktieselskab ejet af kommune, men blev i 2014 omdannet til en kommunal selvstyre havn. Det skete samtidig med, at man vedtog den første af to store havneudvidelser.

Solgt for 295 millioner - nu er gælden på 1,5 milliard

Siden 2014 er der på Frederikshavn Havn kommet 23 nye virksomheder til, og der er skabt over 400 nye arbejdspladser, men to store havneudvidelser har også kostet. Gælden er vokset til 1,5 milliard, og havnen har bedt kommune stille garanti for et nyt millionlån.

Siden 2016 er Frederikshavn Havn blev udvidet markant Foto: TV2 Nord

- Jeg tror ikke, at der er overblik nok over, hvad det vil sige at have en gældsat havn til 1,5 milliarder kroner, og hvis der kommer lidt modvind i 2008 (red. finanskrisen), så tror jeg, at vi har en rigtig skidt situation.

Fra vinduet på borgmesterkontoret har Birgit Stenbak Hansen udsigt til havnen. Hun har været borgmester i hele perioden, hvor havnen har haft vokseværk.

- Jeg mener ikke, at vi skal sælge infrastruktur og heller ikke kritisk infrastruktur. Det er måske politisk tilgang til det, men vi har to store aktiver i havnene i Skagen og Frederikshavn, som gør, at vi skal være med til at skabe vækst og arbejdspladser, siger borgmesteren.

Mange projekter blev dyrere - derfor er gælden vokset

Der blev lånt omkring 1 milliard kroner til de store udvidelser. Penge slog dog ikke til, og Frederikshavn Kommune har flere gange måtte stille garanti, så havnen kunne optage nye lån. Gælden er i dag vokset til 1,5 milliarder kroner.

En række projekter ligger til grund for, at havneudvidelsen endte med at blive meget dyrere end forventet. Blandt andet ophugningsværft MARS, hvor der var uforudsete udgifter på mange millioner kroner til blandt andet udskiftning af jord, opsætning af hegn og etablering renseanlæg.

Også byggeriet af et stort olieterminalanlæg til Stena Oil har kostet flere hundrede millioner mere end budgetteret og er blevet 3 år forsinket.

Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

- Vi kan godt finde ud af at drive havn sammen med gode bestyrelser og ledelser. Det har vi vist henover årene. Vi har en knast, som er stor. Det er den her olieterminal, og det kommer vi igennem, siger borgmester Birgit Stenbak Hansen.

Har bedt om endnu en garanti for millionlån

Økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune skal i næste uge behandle en ny ansøgning fra Frederikshavn Havn om garanti for et nyt millionlån. Det sker samtidig med, at havnen har sat navn på 3 ud af 4 nye medlemmer til bestyrelsen.

- De skal sammen med ledelsen på havnen og byrådet finde ud af, hvilken konstruktion der er allerbedst, for at vi kan drible videre med den store stærke havn, som vi har, siger borgmesteren.

Står det til Jens Borup, så burde opgaven til den nye bestyrelse være anderledes.

- Det burde være opdrag til den nye bestyrelse, at de hele tiden skal afsøge markedet. De skal ikke sælge dele af havnen men hele havnen, siger Jens Borup.


Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Vinderne af de fire priser, der uddeles til Årets Nordjyde, er nu fundet. Mød dem her.

Søndag aften er det endelig blevet afsløret, hvem der løber med priserne til dette års udgave af Årets Nordjyde.  

Nordjyderne har indstillet 192 forskellige personer til de fire priser, som er Årets Nordjyske Talent, Årets Nordjyske Iværksætter, Årets Nordjyske Ildsjæl og Årets Nordjyske Ambassadør. 

Se Årets Nordjyde her. Artiklen fortsætter under videoen.

Sammen med titlen og hæderen har alle fire fået overrakt en bronzeskulptur af den nordjyske kunstner Lene Purkær Stefansen og en check på 15.000 kroner. 

Det er et dommerpanel, der har udvalgt de fire vindere, som du kan møde her: 

Årets Nordjyske Talent – Frederikke Voss Vestergaard 

Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Sprinttalentet Frederikke Voss Vestergaard fra Aalborg vinder Årets Nordjyske Talent. 

Til daglig træner den 17-årige løber på atletikstadion i Aalborg, og hun har allerede udmærket sig ved danmarksmesterskaberne for seniorer ved både at tage medalje og sætte en ny danmarksrekord. 

Nomineret til Årets Nordjyske Talent var også travtræner Nicklas Korfitsen og crossfit-atlet Freja Stenbakken. 

Årets Nordjyske Iværksætter - Henrik Bro Christensen 

Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Virksomhedsejer Henrik Bro Christensen vinder Årets Nordjyske Iværksætter. 

Henrik Bro Christensen vinder for gennem tiden at have udviklet flere selskaber som iværksætter. 

Senest med en idé om, at lave en maskine, der kan reparere beskadigede fælge fra biler, så de kan komme ud at rulle igen.  

Nomineret til Årets Nordjyske Iværksætter var også Freddie Bjørn Sørensen, der som 15-årig har sit eget bilrengøringsfirma og Jakob Grønlund, der arrangerer og sælger knallertture. 

Årets Nordjyske Ildsjæl - Tove Fønss 

Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Tove Fønss vinder prisen som Årets Nordjyske Ildsjæl for sit store engagement og mange initiativer i Hou og omegn.  

Senest har hun haft en stor rolle i opbygningen af Hou Mole. 

Nomineret til Årets Nordjyske Ildsjæl var også hjertekirurg Martin Agge Nørgaard og Lene Kryger Schade, der arrangerer sommerlejre for polske børnehjemsbørn.  

Årets Nordjyske Ambassadør - Rikke Nielsen 

Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Rikke Nielsen vinder Årets Nordjyske Ambassadør for sin utrættelige indsats med LykkeLiga, hvor hun har gjort børn og unge fra specialområdet til håndboldstjerner.  

Rikke Nielsen har været primus motor i at brede konceptet ud i hele landet fra basen i Nordjylland, og LykkeLiga er endda etableret i Grønland og på Færøerne. 

Nomineret til Årets Nordjyske Ambassadør var også Jette Andersen fra Dana Cup og musiker Lars Lilholt. 

Du kan se flere billeder fra festaftenen her.

Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Det var en weekend i litteraturens tegn, da Skørping for anden gang afholdt et Litterært Folkemøde.

KulturStationen i Skørping lagde hus til det litterære folkemøde, hvor fokus var på de danske forfatteres betydning i fortid, nutid og fremtid.

Store navne som forfatter Jesper Wung-Sung lagde vejen forbi, og i alt tilbragte 500 mennesker weekenden med litteraturen som omdrejningspunkt.


Søndag skal Årets Nordjyde kåres for ottende gang, og du kan se eller gense programmet i toppen af artiklen.

Årets Nordjyde er TV2 Nords årlige prisuddeling, hvor vi hylder Nordjylland og nordjyderne. Der er i år fire priser, der skal uddeles.

Det store show afholdes i år på spillestedet Støberiet i Nibe.

Nordjyderne har indstillet i alt 192 kandidater til de fire priser og ud fra denne bunke har dommerpanelet udvalgt i alt 12 nominerede.

Vinderne får udover ære og hæder en statuette lavet af den nordjyske kunstner Lene Purkær Stefansen og 15.000 kroner.


Kæmpe fødselsdagsfest: Kom til gratis bobler og musik

Torsdag fejrer Salling 60 år i Aalborg og inviterer alle til gratis bobler og musikalske oplevelser i huset.

Torsdag fylder Salling i Aalborg 60 år, og det skal markeres. Kendte musikere, særlige cocktails, croissanter og champagne er bare noget af det, man kan opleve, hvis man svinger vejen forbi stormagasinet.

- Torsdag kommere Pernille Rosendahl og spiller. Senere kommer Ole Henriksen og signerer bøger og så vil borgmesteren også holde en tale, siger salgsdirektør Anja Kibsgaard.

- Det er en virkelig stor milepæl for os, og derfor vil vi gerne fejre det med alle, som har lyst til at være med. Så det er bare med at komme ind og sige hej.

Ud over de kendte ansigter, er der naturligvis også godt til ganen. Der vil nemlig være gratis bobler til alle om torsdagen og gratis croissanter til de første hundrede om fredagen.

- Jeg har ikke noget bud på, hvor mange flasker champagne, der vil blive poppet. Det er jeg selv ret spændt på, griner Anja Kibsgaard.

Glæder sig til de næste 60

Salling åbnede i Aalborg i 1964 og siden da har rigtig mange nordjyder taget stormagasinet til sig.

- Vi kan virkelig mærke, at der er mange, der har et forhold til Salling. Måske har de arbejdet her eller kender nogen, der har. Der er også en del, der har barndomsminder herfra, siger Anja Kibsgaard.

Netop af den grund, ser hun særligt frem til at fejre fødselsdagen.

- Vi er meget ydmyge omkring den rolle, vi har i byen. Det skal man værne om, siger hun. Derfor er det også vigtigt for hende at Salling bliver ved med at udvikle sig, hvis de skal kunne fejre fødselsdag igen om 60 år.

- Jeg er sikker på, at vi har 60 år mere i os. Og også længere end det. Men det er en kamp om folks tid i dag, og derfor er vi også nødt til hele tiden at arbejde med at være relevante.

Detailbranchen er presset. Rundt omkring i Aalborg står mange butikker tomme. Har I det nemmere end andre grundet jeres størrelse og historie?

- Det er helt sikkert en fordel, at mange har et forhold til os. Men også at5 man kan gøre mange af sine indkøb hos os under et og samme tag, siger Anja Kibsgaard.

Hun har allerede mange planer oppe i ærmet for, hvad der skal ske med Salling i de kommende år.

- Det er ikke noget, jeg vil løfte sløret for lige nu, men vi har en masse spændende tiltag i skuffen.


Tropisk orkan holder kurs mod Danmark — ny regnfuld uge venter

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Orkanen Kirk truer med store mængder regn og kraftige vindstød på torsdag.

Efter fem dage med sol og tørvejr, vender billedet 180 grader i den kommende uge.

Regn og rusk er på programmet, og flere blade står til at blive rystet af træerne i dagene op til efterårsferien.

Prognoserne holder også fast i, at den tropiske orkan Kirk kommer til at passere Danmark i næste uge. Den er lige nu en kategori 2-orkan over Atlanterhavet.

To regnvejr på ugens første to dage

Mandag starter vejrskiftet, da en front passerer hen over landet fra sydvest.

Fronten sender stedvis regn over næsten hele landet, dog i små mængder. Bornholm kan være heldig at gå helt fri for regnen.

Tirsdag venter et nyt regnvejr. Det vil trække op over landet fra syd, og denne dag vil hele landet blive ramt af regnen.

Op mod 40 millimeter regn fra Kirk

Onsdag starter dagen med regn i Østdanmark, men ellers vil dagen stå på bygevejr.

Samtidig vil orkanen Kirk, som har luret over Atlanterhavet i mere end en uge, gå i land i Frankrig.

Her mister den dog hurtigt pusten og dens stormstyrke, men Kirk vil fortsat kunne bidrage med store regnmængder og kraftige vindstød.

Prognose for akkumulerede nedbørsmængder til og med fredag aften. Op mod 40 millimeter falder om torsdagen. Foto: TV 2 Vejret

Flere vejrmodeller viser, at Kirk kommer til Danmark på torsdag, hvor den kan vride op mod 40 millimeter regn ud af skyerne.

Vindstød af stærk storm

På bagsiden af regnvejret fra Kirk ventes kraftige vindstød.

Torsdag aften og ud på natten kan der komme vindstød af stormstyrke over det sydøstlige af Danmark.

Prognose for vindstød torsdag klokken 23. Foto: TV 2 Vejret

Særligt for Østersøen og Bornholm kan vindstødene være af stærk storm ud på natten.

Her fire dage før tid er prognoserne omkring 90 procent sikre, så de sidste detaljer om torsdagens vejr kan nå at ændre sig.

Hos TV 2 Vejret holder vi selvfølgelig øje med de næste dages udvikling i prognoserne.

Mest tørt på fredag, men blæsende

Fredag har udsigt til at blive ugens eneste tørvejrsdag. Til gengæld bliver det også en blæsende en af slagsen.

Syvdøgnsskema gældende fra mandag 7. oktober til og med søndag 13. oktober. Foto: TV2 Vejret

Næste weekend står på regn og byger, som vil sætte punktum for en våd og blæsende uge.