Kommune indkalder til pressemøde om kriseramt havn

Borgmester Birgit S. Hansen og bestyrelsesformand Karsten Dybvad fremlægger onsdag seneste nyt om skandaleramt havn.

Situationen er alvorlig. Så kort kan det siges.

Hvor alvorligt det er ventes offentligheden at få svar på onsdag, når såvel borgmester Birgit S. Hansen som bestyrelsesformand for havnen, Karsten Dybvad stiller op til pressemøde.

Det er havnens økonomiske problemer, der er omdrejningspunktet for mødet, hvor de to ventes at give et overblik over situationen, hvor pengene i årevis har fosset ud af havnekassen, mens havnen samtidig ikke har kunnet tjene nok til at betale sine regninger.

I stedet har havnen optaget gigantiske lån. Alene de seneste måneder har havnen søgt Frederikshavn Kommune om lånegarantier for en kvart milliard. 

Det betyder, at Frederikshavn Kommune hæfter for intet mindre end 1.143.947.020,30 kroner.

Det store spørgsmål er, om kommunen nu for alvor kommer til at hænge på lånene og tilbagebetalingen. 

Det kan ske, hvis det i morgen i forbindelse med pressemødet kommer frem, at havnen ikke står til redde i sin nuværende struktur. En af løsningerne vil da være, at havnen går fra at være en kommunal selvstyrehavn til helt og holdent at overgå til Frederikshavn Kommune.  

Det varslede pressemøde kommer umiddelbart efter et temamøde for byrådets medlemmer om netop havnens situation onsdag. Og dagen efter, at borgmester Birgit S. Hansen har meldt ud, at hun anbefaler en advokatundersøgelse af Frederikshavn Havns økonomiske krise.

Bestyrelsen i den kriseramte havn i Frederikshavn blev præsenteret for overoptimistiske budgetter og forventninger til udviklingen på havnen. Sådan lyder det nu fra John Lamp Henriksen, som siden 2022 har været bestyrelsesmedlem.


Overtager et gældsmareridt

Som TV2 Nord de seneste måneder har kunnet dokumentere, har økonomien igennem flere år sejlet i Frederikshavn Havn. 

Alene takket være tre lånegarantier fra Frederikshavn Kommune på tocifrede millionbeløb har den kriseramte havn indtil videre kunnet betale sine terminer.

Det afslører en række interne dokumenter fra havnens ledelse, som TV2 Nord har fået aktindsigt i.

Her står det klart, at hvis kommunen ikke de seneste måneder havde holdt hånden under havnen med lånegarantier, så ville havnen ikke kunne betale sine regninger siden årsskiftet.

Tilbage i september sidste år forlod tre bestyrelsesmedlemmer havnen, og deriblandt den tidligere formand Bo Uggerhøj. 

Han blev efterfølgende erstattet af økonom og og tidligere departementschef i statsministeriet, Karsten Dybvad.

Tilbage i januar traf borgmester Birgit S. Hansen en såkaldt formandsbeslutning: Der var ikke længere tillid til havnens direktion, hvorfor den daværende direktion, det vil sige havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen og vicedirektør Kim Nielsen, fyret med øjeblikkelig virkning.

Siden er hele det økonomiske kaos i havnen blevet endevendt af den nye bestyrelse samt ny direktion med den midlertidige direktør Poul Knudsgaard ved roret.

Økonomien hænger ikke sammen

I dag skylder den kommunale selvstyre havn svimlende 1,6 milliarder kroner.

- Jeg kan se, at man har investeret og gældsat sig på et niveau, hvor man ikke har omsætning til, at der kan dække det. Man skal ikke have ret meget matematisk sans for at regne ud at gæld på 1,6 milliarder kroner, og den omsætning vi har haft på 75 millioner kroner, ikke kan hænge sammen, hvis man skal betale tilbage, lød det fra Poul Knudsgaard i marts i et interview med TV2 Nord.

Dengang lagde han ikke skjul på, at det er "et skib med et stort hul i bunden", han havde overtaget - og det er han hyret ind til at gøre noget ved.

Meget tyder på, at det arbejde nu er kommet så langt, at man nu er klar til at melde nyt ud om havnens fremtid og eventuelle ændringer i, hvordan ejerstrukturen skal se ud. 


Krise på Frederikshavn Havn

birgit hansen

play Stort flertal for overtagelse af havn: - Den skal tjene penge igen

250424 Niels Dechow lich 15668

Ny prognose for havn afslører - Der vil mangle penge de næste 10 år

Frederikshavn Havn

play Kommune får nøglerne til havnen: Nu hænger borgerne på regningen

IMG_5870

play Handlede borgmester ulovligt i havnesag? Det skal tilsyn nu undersøge

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland