01:41

Video: Delsted Production

Foto: Delsted Production

1 af 2

Unge om politikere: - Når de bruger kedelige ord, taber de os

Det kan være en udfordring at få de unge til at lytte, når det handler om politik. Men hvad er det lige man skal gøre for at få de unges opmærksomhed?

En kommunalpolitiker, der forsøger at fange de unge på gaden, bliver ofte mødt af ord som ”nej” og ”jeg har ikke tid nu”.

De unge kan være svære at få til at lytte – især når det handler om kommunalpolitik.

Flere tal viser, at det specielt er de unge, som ikke får stemt. Ved sidste valg var der for eksempel 100.000 unge, der ikke fik sat noget kryds. 

Læs også #Opstemt: Valgkampagne for unge

- Jeg synes bare hurtigt, det bliver kedeligt. Vi unge vil nok hellere bruge vores tid på noget andet, lyder det fra en ung aalborgensisk mand.

Der findes ikke en endelig opskrift, når det handler om at få de unge til at lytte til kommunalpolitik. Men når man spørger de unge, har de flere bud på, hvad der måske ville få dem til at slå lyttelapperne mere ud.

- Hvis nu politikerne gjorde noget anderledes. Det kan være mange ting, men for eksempel ville det da være fedt, hvis de rappede eller sang, når de står på gaden og forsøger at hive folk hen, siger to unge mænd fra Aalborg.

- Det er vigtigt, at de skiller sig ud. Og så skal de ikke være så langtrukne og kedelige. Når de bruger kedelige ord, taber de os fuldstændig, lyder det fra tre 18-årige piger, der også er fra Aalborg.

Læs også En valgjomfrus bekendelser: 283.000 unge skal gøre det for første gang

Men går man på kompromis med sine politiske værdier, hvis man som politiker kaster sig ud i for eksempel at rappe bare for at få de unges opmærksomhed?

Ikke ifølge folketingskandidaten Morten Ryom (Socialdemokratiet).

- Så længe man ikke gør eller siger noget, der er imod den politik, man går ind for, så kan jeg ikke se noget problem i det. Jeg tror faktisk det er sundt, at man som politiker nytænker lidt, og der synes jeg da bare, at det er friskt at kaste sig ud i at rappe eller synge, siger han.

Ifølge de unge selv er det ikke nødvendigvis positiv opmærksomhed, politikerne får ud af at synge eller rappe -  men negativ opmærksomhed er bedre end ingen, siger de.

Læs også Kalder alle unge: Kommunalpolitik rager også dig

Du kan høre mere om, hvordan de unge mener, man skal fange dem i programmet ”Valg rager det mig”, som sendes den 20. november klokken 19:45 på TV2 Nord Salto. Et program, som vender kommunalvalg på hovedet og er fuldstændig på de unges præmisser, frisk og mega sjovt.