LIGE NU:

Valgdrama: Orla Hav river modstanders plakat i stykker

To politikere var lørdag oppe at skændes på åben gade, da de skulle sætte valgplakater op på en lygtepæl.

Der gik kun 30 minutter, fra politikerne fik lov at sætte valgplakater op, til de to første modstandere røg i valgflæsket på hinanden. 

Optrinnet skete ved banegården i Aalborg klokken 12.30 lørdag, hvor det socialdemokratiske folketingsmedlem Orla Hav (S) kom op at skændes med Venstres VU spidskandidat i Aalborg, Daniel Borup Jakobsen, der forsøgte at skubbe en S-plakat, der i forvejen var spændt fast på lygtepælen, opad, så Venstre-kandidaten kunne få den gode plads nederst på pælen.

Skænderiet førte til, at Orla Hav rev Venstre-politikerens plakat i stykker. Det bekræfter begge parter, men derfra ophører enighed da også. 

Spidskandidat for Venstre, Daniel Borup Jakobsen (tv), og den erfarne folketingspolitiker for Socialdemokratiet, Orla Hav (th), røg i valgflæsket på hinanden - kun 30 minutter efter, de havde lov til at sætte valgplakater op. 
Spidskandidat for Venstre, Daniel Borup Jakobsen (tv), og den erfarne folketingspolitiker for Socialdemokratiet, Orla Hav (th), røg i valgflæsket på hinanden - kun 30 minutter efter, de havde lov til at sætte valgplakater op. 

Sagen drejer sig kort sagt om: Hvem har ret til at hænge sin valgplakat nederst på lygtepælene? Er det den, der kommer først og placerer sig nærmest øjenhøjde - 2,30 meter over jorden? Skal de sidst tilkomne acceptere, at andre er kommet først og kravle op på stigen? Eller kan de efterfølgende bare skubbe de første plakater højere op i lygtepælen og 'snige sig nedenunder'?

Orla Hav mener, at dem, der kommer sidst, må op på stigen og stripse sig fast over de plakater, der hænger i forvejen. Daniel Borup Jacobsen er uenig. 

- Det er vanvittig og uforståeligt, at en rutineret politiker som Orla Hav kan finde på at rive en valgplakat i stykker. Det er hærværk, og det er klamt, siger den unge spidskandidat fra Venstre om optrinnet. 

Venstre-politikeren ser ikke noget problem i, at han skubber andres plakater højere op. Det gør derimod Orla Hav. 

- Han (Daniel Borup Jakobsen, red.) var ikke interesseret i at respektere, at nogen kom først. Det påpegede jeg, og jeg synes, det er respektløst, at han ikke overholder de uskrevne regler, som vi og de andre partier følger. Jeg mener, at hvis en politiker allerede er kommet først, skal andre acceptere, at den gode plads er taget og finde en anden - eventuelt ovenover, svarer Orla Hav tilbage på kritikken. 

Orla Hav sidder i Folketinget og stiller ikke selv op til kommunalvalget. Han var ude for at hænge plakater op for sit parti, Socialdemokratiet. 

Det har ikke været muligt at få en officiel kommentar til sagen fra Nordjyllands Politi. Vagthavende siger dog, at man vil tage stilling til sagen, hvis der kommer en anmeldelse. 

Imens henviser han til de officielle regler om valgplakater - som du kan læse ved at klikke linket her

Daniel Borup Jakobsens opslag om sagen på Facebook: