LIGE NU:

Tre borgmestre: Nej, vi var ikke orienteret om lægevagt-lukningerne

De tre borgmestre i Frederikshavn, Vesthimmerland og Jammerbugt bringer en fælles udtalelse. De mener nemlig, at det var både urigtigt og skuffende, da regionsrådsformanden i går sagde, at borgmestrene var orienteret om lukningen af tre lægevagter.

Opdateret klokken 19.32 med svar fra regionsrådsformand Ulla Astman.

Borgmestrene i de tre kommuner, der står til at miste deres lægevagt, bringer i dag en fælles udtalelse til nordjyderne. For Birgit Hansen (S), Mogens Gade (V) og Per Bach Laursen (V) mener, det er "skuffende" og "urigtigt" at regionsrådsformand Ulla Astman (S) i går sagde til medierne, at borgmestrene var orienteret om lægevagt-lukningerne, som blev endeligt besluttet i går.

I udtalelsen står der blandt andet at:

"Det skuffer os, at Ulla Astman beskylder os for at have sovet i timen. Det har hun intet belæg for at gøre. Det skuffer os i den grad også, at Region Nordjylland som en tyv om natten har stjålet lægevagten i tre af vores byer bag om vores rygge til stor skade for vores borgere. Beslutningen om at tage lægevagten fra borgerne er truffet i tavshed og bag lukkede døre."

Borgmestrene savner en skriftlig orientering, der sædvanligvis kommer, når der er store ændringer på vej, og i udtalelsen udtrykker bekymring for de borgere, der nu får langt til den nærmeste lægevagt.

Læs hele udtalelsen her:

Udtalelse: Nej, vi var ikke orienteret om lægevagt-lukningerne

Ulla Astman: - Borgmestrene har ret i, at der ikke blev nævnt konkrete byer

Regionsrådsformand Ulla Astman kan godt forstå, at borgmestrene er trætte af situationen. Hun giver dem ret i, at der ikke er blevet nævnt konkrete byer, men hun mener ikke, at der er blevet lagt skjul på, at beliggenheden og antallet af konsultationssteder var til forhandling.

- I forbindelse med Regionsrådets behandling af sagen tirsdag 28. januar 2020 havde vi planlagt at orientere de berørte kommuner mundtligt dagen forinden. Det var ikke muligt at gøre skriftligt, fordi sagen var på lukket dagsorden. Desværre blev det lukkede punkt lækket til pressen, og forløbet fik et andet forløb end tiltænkt, siger Ulla Astman.

Hun vil snart invitere Birgit S. Hansen, Mogens Gade og Per Bach Laursen til et møde, hvor forløbet skal drøftes.

- Vi har aldrig været i tvivl om, at der fra kommunernes side har været ønske om at opretholde konsultationsstederne. Det har også været regionens udgangspunkt. Derfor har der været bøjet arm og forhandlet i lang tid med PLO Nordjylland, siger Ulla Astman.

Regionsrådet har besluttet, at der snart skal igangsættes en politisk drøftelse af kompenserende tiltag i Farsø, Skagen og Brovst i dialog med kommunerne.