Foto: Pressefoto

Tre borgmestre: Nej, vi var ikke orienteret om lægevagt-lukningerne

De tre borgmestre i Frederikshavn, Vesthimmerland og Jammerbugt bringer en fælles udtalelse. De mener nemlig, at det var både urigtigt og skuffende, da regionsrådsformanden i går sagde, at borgmestrene var orienteret om lukningen af tre lægevagter.

Opdateret klokken 19.32 med svar fra regionsrådsformand Ulla Astman.

Borgmestrene i de tre kommuner, der står til at miste deres lægevagt, bringer i dag en fælles udtalelse til nordjyderne. For Birgit Hansen (S), Mogens Gade (V) og Per Bach Laursen (V) mener, det er "skuffende" og "urigtigt" at regionsrådsformand Ulla Astman (S) i går sagde til medierne, at borgmestrene var orienteret om lægevagt-lukningerne, som blev endeligt besluttet i går.

I udtalelsen står der blandt andet at:

"Det skuffer os, at Ulla Astman beskylder os for at have sovet i timen. Det har hun intet belæg for at gøre. Det skuffer os i den grad også, at Region Nordjylland som en tyv om natten har stjålet lægevagten i tre af vores byer bag om vores rygge til stor skade for vores borgere. Beslutningen om at tage lægevagten fra borgerne er truffet i tavshed og bag lukkede døre."

Læs også Afgørelse: Lægevagten i Skagen, Farsø og Brovst lukker

Borgmestrene savner en skriftlig orientering, der sædvanligvis kommer, når der er store ændringer på vej, og i udtalelsen udtrykker bekymring for de borgere, der nu får langt til den nærmeste lægevagt.

Læs hele udtalelsen her:

Udtalelse: Nej, vi var ikke orienteret om lægevagt-lukningerne

Det er både urigtigt og skuffende, når regionsrådsformand Ulla Astman (S) til pressen siger, at vi borgmestre var orienteret om lægevagt-lukningerne i Brovst, Skagen og Farsø pr. 1. marts.

 

Regionrådsformanden Ulla Astman bør få styr på fakta. Der er nemlig ikke hold i hendes påstand om, at vi borgmestre på forhånd blev orienteret om lukningen af lægevagten i vores respektive kommuner på et kontaktudvalgsmøde i midten af november. Det passer såre simpelt ikke. Havde det været tilfældet, ville det pågældende møde have fortsat til langt ud på aftenen, og vores kritik af tiltaget ville have haglet prompte ned over Region Nordjylland fra samme dag.

 

Mange anledninger til at orientere os
Hvis Ulla Astman reelt havde haft i sinde at orientere os borgmestre om lukningen af lægevagterne på forhånd, har der været rigtig mange anledninger til det. Vi nordjyske borgmestre mødes jævnligt, i forskellige sammenhænge, med regionrådsformanden og drøfter kommende udfordringer og muligheder. På intet tidspunkt har Ulla Astman taget fat i os og fortalt, hvad der var i vente. Det ville vi ellers have sat stor pris på. Vi skal i kraft af vores hverv hver især til tider træffe ubehagelige og uvelkomne beslutninger. Det er en del af jobbet som regionrådsformand og borgmester. Og her er det kutymen, at vi spiller med åbne kort over for hinanden i samarbejdets gode ånd.

 

Hvor blev den skriftlige orientering af?
Noget andet, der både undrer og ærgrer os, er den manglende officielle skriftlige orientering om lægevagt-lukningerne. Vi borgmestre bliver sædvanligvis varslet skriftligt af Region Nordjylland, når der er store ændringer på vej. Denne skriftlige orientering dukkede aldrig op i den aktuelle sag. Lægevagt-lukningerne i Brovst, Skagen og Farsø er alvorlige tiltag. Vores borgere får meget langt til lægehjælp, når uheldet er ude, og sygdomme rammer dem. Det er helt oplagt, at man fra regionens side varsler skriftligt om dette, uanset om man har overleveret beskeden mundligt eller ej. Det er påfaldende, at man har undladt at sætte sig til tasterne og sende os en orientering denne gang. Vi nordjyske borgmestre har normalt et godt og konstruktivt samarbejde med Region Nordjylland. Det håber vi, at vi kan fortsætte med. Og vi vil sætte stor pris på det, hvis regionrådsformanden fremadrettet vil varsle os i god tid, når der er sorte skyer i horisonten.


Med venlig hilsen

Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune

Mogens Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune

Per Bach Laursen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune

Ulla Astman: - Borgmestrene har ret i, at der ikke blev nævnt konkrete byer

Regionsrådsformand Ulla Astman kan godt forstå, at borgmestrene er trætte af situationen. Hun giver dem ret i, at der ikke er blevet nævnt konkrete byer, men hun mener ikke, at der er blevet lagt skjul på, at beliggenheden og antallet af konsultationssteder var til forhandling.

- I forbindelse med Regionsrådets behandling af sagen tirsdag 28. januar 2020 havde vi planlagt at orientere de berørte kommuner mundtligt dagen forinden. Det var ikke muligt at gøre skriftligt, fordi sagen var på lukket dagsorden. Desværre blev det lukkede punkt lækket til pressen, og forløbet fik et andet forløb end tiltænkt, siger Ulla Astman.

Hun vil snart invitere Birgit S. Hansen, Mogens Gade og Per Bach Laursen til et møde, hvor forløbet skal drøftes.

- Vi har aldrig været i tvivl om, at der fra kommunernes side har været ønske om at opretholde konsultationsstederne. Det har også været regionens udgangspunkt. Derfor har der været bøjet arm og forhandlet i lang tid med PLO Nordjylland, siger Ulla Astman.

Regionsrådet har besluttet, at der snart skal igangsættes en politisk drøftelse af kompenserende tiltag i Farsø, Skagen og Brovst i dialog med kommunerne.