100 tons ålegræs lægges på Uldstuen på Læsø
Udskiftningen af cirka 30 tangtage på Læsø er i fuld gang takket være stor donation.
Uldstuen på Læsø, hvor ægteparret Lissi Grønbæk og Bertel Fog sælger uldvarer, ligner ikke sig selv. Det gamle utætte tangtag er pillet ned, og et nyt er ved at blive lagt op. Taget dækker beboelsen på den 340 år gamle gård, og det er et par lykkelige, men også hårdt prøvet ejere, der ser til.
Det ene læs tang - eller rettere ålegræs - efter det anden ryger på taget, og der ligger bunker på jorden.
- Det har været, og er, kaotisk, rodet, snavset, besværligt og utroligt spændende. Det er en gave at få lov at opleve, siger Lissi Grønbæk.
Godt og vel en længe er der kommet nyt ålegræs på, da vi besøger Uldstuden midt i oktober 2016. I alt skal der lægges ikke mindre end 100 tons på for at taget er og forbliver tæt de næste måske 200 år.
- Hvis du kigger op, kan du se, at skorstenen er godt gemt. Og tangen rager næsten to meter ud fra huset. Så forstår man godt, hvor de mange tons er forsvundet hen, siger Bertel Fog.
Parret har i årevis kæmpet med et utæt tag og rådne - sågar knækkede - spær, så en renovering var meget tiltrængt. Men det har trukket ud, for det er uoverkommeligt dyrt at lægge et nyt tangtag, blandt andet fordi tangen, altså ålegræsset, ikke findes på Læsø i dag i særligt store mængder og må importeres til en kilopris i omegnen af 14 kroner.
- Vi må se i øjnene, at tangtaget var røget, hvis ikke vi havde fået hjælp, siger Lissi Grønbæk.
Hjælpen til at skifte taget på ikke bare Uldstuen, men på cirka 30 tanghuse på Læsø, kommer fra blandt andet A.P. Møller Fonden, der har doneret 19 millioner kroner. Slots- og Kulturstyrelsen giver ni millioner kroner, og tre millioner kroner fra Augustinus Fonden går til at skifte taget på Museumsgården.
Ejerne betaler cirka 10 procent af udgiften nogenlunde svarende til prisen på et almindeligt fast tag.
- Det er som at vinde i lotteriet, siger Lissi Grønbæk, der er lykkelig for at bo i et af øens berømte tanghuse, som af eksperter kaldes verdenskulturarv. Ingen andre steder på kloden har der påviseligt boet mennesker under tang.
I gamle dage var det Læsøs kvinder og børn, der lavede tangtagene. I dag er det tække- og tængemand Henning Johansen.
Hvis du vil se, hvordan han laver et tag ved hjælp af "vaskere" og "gumlinge", så se med i aftenens Nordjylland Live klokken 19:30.