Foto: Henning Bagger, Scanpix

Læsø vil åbne en psoriasis-efterskole

Læsø Kommune vil udnytte saltressourcerne på øen til unge, som har hudsygdommen psoriasis.

Læsø Kommune drømmer om at få en efterskole til øen, og det er ikke en helt almindelig efterskole. Kommunen vil nemlig udnytte øens særligt saltholdige vand til at lave en efterskole for psoriasiselever.

- Det vil først og fremmest betyde noget for mig, hvis vi kan skabe en skole for unge mennesker med den samme lidelse, hvor de for første gang vil opleve at være almindelige, siger Læsøs borgmester, Tobias Birch Johansen (Venstre) til P4 Nordjylland.

Både Psoriasisforeningen, efterskoleforeningen og Undervisningsministeriet støtter op om projektet, der udover at tilbyde de unge mennesker et år blandt ligesindede også er forskningsmæssigt interessant.

Forskningen viser indtil videre, at salt kan hjælpe med at nedsætte den overproduktion af hudceller, som hudsygdommen forsager.

- Erfaringer fra vores egne sommerkurser og nogle længere behandlingsophold, som bliver tilbudt i Israel, er, at man i den grad får lært at leve med sin psoriasis. Det lærer man blandt andet ved at være sammen med andre ligesindede, siger direktør for Psoriasisforeningen, Lars Werner til P4 Nordjylland.

I Danmark har omkring 40.000 unge under 18 år den kroniske hudsygdom, og hvis efterskolen bliver en realitet, vil det være første gang psoriasispatienter gennemgår vedvarende saltvandsbehandlinger over otte måneder.  

Ifølge borgmesteren vil tilbuddet om at åbne Danmarks første psoriasis-efterskole også komme øen til gode. Han forventer nemlig at efterskolen, som skal huse omkring 70 efterskoleelever, vil skabe omkring 18 nye arbejdspladser på øen.

Efterskoledrømmen vil tidligst kunne realiseres om to år, oplyser borgmester Tobias Birch Johansen.