Læsøs politikere vil kæmpe for at bevare selvstændighed
Læsø fik lov at forblive selvstændig, da andre kommuner blev lagt sammen for at opnå stordriftsfordele under kommunalreformen for 10 år siden. Og Læsø kommunes ni folkevalgte politikere kæmper for at bevare den selvstændighed. Men det har en pris at være lille.
Læsø fik lov at forblive selvstændig, da andre kommuner blev lagt sammen for at opnå stordriftsfordele under kommunalreformen for 10 år siden. Og Læsø Kommunes ni folkevalgte politikere kæmper for at bevare den selvstændighed. Men det har en pris at være lille.
Læsøs borgmester Tobias Birch Johansen fra Venstre viser rundt på øens kommunekontor, der med 20 ansatte er til at overskue.
- De ansatte her i forvaltningen er alle blæksprutter med mange forskellige opgaver. Her bliver alle nødt til at hjælpe hinanden og være fleksible, siger borgmesteren.
Det beskedne antal embedsmænd kan ikke kende alle lovgivninger og regler i detaljer. Og det er måske den største ulempe ved at være lille.
- Jeg kan da nogen gange misunde mine kolleger på fastlandet. De kan den enkelte lovgivning til fingerspidserne. I sammenligning kan jeg jo ikke noget. Jeg kan det hele på overfladen, siger Karen Krogh, der er ansat i socialforvaltningen.
Jeg kan da nogen gange misunde mine kolleger på fastlandet. De kan den enkelte lovgivning til fingerspidserne. I sammenligning kan jeg jo ikke noget. Jeg kan det hele på overfladen
Karen Krogh, Socialforvaltningen, Læsø Kommune
Hun må ofte søge hjælp hos eksperter i større kommuner på fastlandet, og faktisk ser hun ikke en sammenlægning med for eksempel Frederikshavn Kommune som et skrækscenarie.
- Da de andre kommuner blev større, blev vi jo forholdsvis endnu mindre. Og vi skal jo lave mange af de samme ting som de store, for eksempel indberette alt muligt til staten, siger Karen Krogh.
Blandt borgerne er der delte meninger. Vi lodder stemningen i Brugsen i Byrum.
- Vi skulle være gået under Frederikshavn dengang. Der forsvinder jo folk fra herfra, og så er der mindre til at betale, siger pensionisten Olav Pedersen.
Og det er rigtigt at befolkningstallet og dermed skattegrundlaget set over en årrække har været dalende. Nu bor der omkring 1800 borgere på øen. På trods af udfordringerne ved at være lille ønsker de ni folkevalgte politikere at bevare selvstændigheden.
- Det er vi heldigvis enige om, siger den nuværende borgmester Tobias Birch Johansen, og Olav Garn Juul Larsen, der var Venstre-borgmester under forhandlingerne om sammenlægning, supplerer:
- Vi ville gå fra demokratisk forkælelse til ingen indflydelse, siger den tidligere borgmester.
Og det er et faktum, at borgerne har kort vej til både politikere og embedsfolk. Godt nok er de beskedne åbningstider i borgerservice ikke noget borgmesteren praler med, men til gengæld møder politikerne og de 20 embedsmænd og -kvinder borgerne nede i Brugsen og andre steder på øen.
- Der er meget tæt vej fra borgerne til toppen, siger lærer Kathrine Kranker, som TV2 Nord fanger under mellem indkøbene i Brugsen i Byrum.
Og Karen Krogh mener ligefrem, at de ansatte på kommunen må gøre sig ekstra umage med at hjælpe borgerne bedst muligt, netop fordi de møder borgerne, så snart de forlader kommunekontoret.
Jeg tror, det ville blive meget svært at få Frederikshavns politikere til at indse, hvad der er bedst for Læsø
Tobias Birch Johansen (Venstre), borgmester, Læsø Kommune
Politikernes største bekymring er at miste indflydelse. Hvis Læsø kommer under for eksempel Frederikshavn Kommune, vil Læsø risikere slet ikke at få nogen valgt til byrådet, siger borgmesteren.
- Jeg tror, det ville blive meget svært at få Frederikshavns politikere til at indse, hvad der er bedst for Læsø, siger Tobias Birch Johansen, mens vi kører fra Byrum mod Østerby på en rigtig flot asfaltvej.
Borgmesteren understreger, at Læsøs særlige ø-status også giver gode penge fra Staten, og at det generelt ville være svært at bevare det nuværende serviceniveau under en stor, men fattig kommune.
Vi tager en runde på havnen i Østerby. De fleste kuttere er på havet, så der er stille. Den nye og flotte redningsstation tager sig flot ud.
- Jeg tror, at fiskeriet og vores to havne er bedst tjent med, at vi forbliver selvstændige, så de ikke skal konkurrere med Skagen og Frederikshavn. Godt nok er der ingen, der er stærkest alene, men vi gør det nu engang bedst selv, lyder slutreplikken.