Video: Her bliver sjælden næbhval reddet ved Læsø
Foto: (Privatfoto)
Det var en næbhval, der tirsdag strandede ved Læsø. Den er uhyre sjælden i de danske farvande. En af hvalens redningsmænd er da heller ikke helt kommet sig oven på oplevelsen.
Per Bay fra Læsø er endnu ikke kommet sig oven på gårsdagens oplevelse. En hval strandende ved Stokken på Læsø, og Per Bay fik i samarbejde med et par andre reddet hvalen ud i vandet igen.
- Det er helt uvirkeligt. Jeg blev faktisk noget påvirket af det. Jeg bliver sådan lidt rørstrømsk, når jeg tænker på det faktisk. Det kom helt bag på mig. Jeg er ikke ovre det endnu, fortæller Per Bay.
Det er helt uvirkeligt. Jeg blev faktisk noget påvirket af det.
Pert Bay, Læsø
Per Bay opdagede hvalen tirsdag eftermiddag, da han var ude på en gåtur.
- Da jeg rundede nordvest spidsen af Stokken, så kunne jeg se, at der lå noget stort og mørkt ude i vandet. Jeg skyndte mig derud i mine vaders, som jeg heldigvis havde på. Og der lå så en lille hval. Den var 4-4,5 meter, fortæller Per Bay.
Læsøboen tog straks nogle billeder, som han lagde på facebook, for at få folk i nærheden til at komme og hjælpe med at redde dyret.
Da jeg rundede nordvest spidsen af Stokken, så kunne jeg se, at der lå noget stort og mørkt ude i vandet.
Per Bay, Læsø
- Jeg sendte de billeder ud, og håbede på at der kunne komme nogen og hjælpe, for jeg kunne godt se, at det ikke lige var en, jeg kunne løfte ud selv, fortæller han.
Sjælden næbhval
Hvalen har efterfølgende vist sig at være en næbhval, der er uhyre sjælden i de danske farvande.
Det fortæller Morten Tange Olsen, der er havpattedyrskurator hos Zoologisk Muesum under Københavns Universitet.
- Der er tale om en hval, der er alvorligt på afveje. Vi ser delfiner i de danske farvande hvert år, og der er da også en finhval, der strander ind imellem, men den her er alvorligt på afveje. Der findes 20 arter, man kalder næbhvaler, og de lever på meget dybt vand – flere kilometers dybde – hvor de spiser blæksprutter, så normalt skal man om på den vestlige side af England, Skotland og Irland, ud i det store Atlanterhav, for at finde dem. De lever også omkring Island og Færøerne, siger Morten Tange Olsen fra Zoologisk Museum.
Der er tale om en hval, der er alvorligt på afveje
Morten Tange Olsen, havpattedyrskurator hos Zoologisk Muesum
Fanget på video
Der blev optaget videoer fra redningsaktionen, som stod på i flere timer.
- Jeg fik den drejet sådan, at hovedet i det mindste vendte den rigtige vej. Jeg fik hjælp af en yngre stærk mand, og det gik egentligt rimeligt godt. Jeg fik fat i halen, og vi kunne ligesom rokke den fra side til side. Den ville også gerne selv hjælpe til, fortæller Per Bay.
- Jeg har to teorier om, hvordan den er endt ved Læsø. De her hvaler bruger ekkolokalisering til at finde ved, og hvis den har spillet hvalen et puds, er det slet ikke sikkert, den har fundet ud af, at vandet er blevet lavere inden den har ligget på Læsø. Den anden teori er, at den er syg, men den slap jo levende fra Læsø, så jeg tror mere på den første teori, siger Morten Tange Olsen.
Havpattedyrskuratoren har kunnet afkode næbhvalens køn ud fra to små stødtænder, der ses på videoen.
Hvis den ikke kan finde ud, og finde tilbage til det dybe vand, kan den ikke få noget føde, og så dør den
Morten Tange Olsen, havpattedyrskurator hos Zoologisk Muesum
- Ud fra de optagelser der blev lavet, som jeg har studeret ganske livligt, har jeg kunnet se, at der er tale om en han, og at det formentlig er en hval af arten almindelig næbhval. Men de er vildt svære at artsbestemme, uden at have dem lige foran sig. Da der var en næbhval, der strandede i Thy for et par år siden, var det først da vi skulle dissekere den, at vi fandt ud af, hvilken art, den tilhørte, fortæller Morten Tange Olsen fra Zoologisk Muesum under Københavns Universitet.
Selv om næbhvalen i første omgang slap med skrækken, og kom til havs igen, så er Morten Tange Olsen ikke sikker på, at den kommer til at overleve.
- Der er en risiko for, at den stadig er i Kattegat, og at den kommer til at ende sine dage her, for hvis den ikke kan finde ud, og finde tilbage til det dybe vand, kan den ikke få noget føde, og så dør den. Hvis man ser noget, der ligner en stor delfin stikke ryggen op ad vandet, eller hvis man finder den strandet eller drevet i land, må man meget gerne give os et kald. Vi har meget store ører de næste dage, slutter han.