Analyse på Læsø-borgmesters dobbeltrolle: Man kan ikke bare ringe til Tobias
Foto: TV2 Nord
Læsøs borgmester møder kritik af praksissen for handel mellem hans selskaber og kommunen. Kommunens økonomiudvalg besluttede allerede i januar at opdatere sin indkøbs- og udbudspolitik.
Læsøs Venstre-borgmester, Tobias Birch Johansen (V), er også engageret i vognmands- og depot-virksomhed. Viceborgmesteren kritiserer ham for nepotisme - borgmesteren svarer igen med at true med en injuriesag.
Der er meget, der kun findes én af på Læsø. Det frie skole- eller plejehjemsvalg er for borgerne temmelig teoretisk, medmindre de vil flytte. For øen, der samtidig udgør landets mindste kommune med cirka 1800 indbyggere, har kun én skole og ét plejecenter.
Læsø har også kun ét øl- og sodavandsdepot. Det ejes af øens borgmester, Tobias Birch Johansen (V), der også ejer en vognmandsforretning. Depotet overtog han i 2021 fra sin far, der havde drevet det siden 1979.
Depotet og vognmandsforretningen har i en årrække leveret henholdsvis drikkevarer og brændstof til øens færge.
Mens Tobias Birch Johansen første gang var borgmester, fra 2013 til 2017, var færgen drevet af et kommanditselskab. 2020 overtog kommunen færgedriften, og to år senere blev vognmanden og - i mellemtiden også - depotejeren igen borgmester.
Selv om Læsø Kommune har haft en indkøbs- og udbudspolitik, har kommunen over for mediet Frihedsbrevet ikke kunnet godtgøre, at disse reglers krav om at indhente flere tilbud historisk set altid er blevet fulgt.
Stemmesluger kalder det nepotisme
Borgmesteren selv siger til Frihedsbrevet, at han ikke mener, han har presset citronen og udnyttet situationen til at kræve overpris.
Øens viceborgmester, Karsten Skov Petersen, antyder derimod i nyhedsbrevet, at der er tale om nepotisme. Karsten Skov Petersen blev ved kommunalvalget i 2021 topscorer, målt i personlige stemmer (215 mod Tobias Birch Johansens 176), og mente, at han dermed burde være blevet borgmester. Forhandlingerne om konstitueringen gik anderledes, og et flertal pegede på Tobias Birch Johansen.
Karsten Skov Petersen, der i sin tid blev valgt for Det Konservative Folkeparti, meldte sig i øvrigt i sidste måned ud af partiet og er nu løsgænger.
Tobias Birch Johansen vil ikke have beskyldningen om nepotisme siddende på sig. Han har i et opslag på Facebook bedt viceborgmesteren be- eller afkræfte sin udtalelse - og skriver i øvrigt her, at som han ser det, handler sagen alene om "at jeg ikke i fortiden havde taget højde for, at jeg en dag kunne risikere at være borgmester".
Borgmesteren lader samtidig forstå, at trækker viceborgmesteren ikke påstanden om nepotisme tilbage, vil han gå rettens vej og søge sin viceborgmester dømt for injurier.
Op til valget i 2021 valgte den siddende DF-borgmester på Læsø, Karsten Nielsen, som bekendt at skifte til Venstre, der valgte ham til borgmesterkandidat (i stedet for Tobias Birch Johansen, som indtil da var partiets frontfigur). Tobias Birch Johansen gav udtryk for, at det passede ham fint - han havde nok at gøre i sit virke som erhvervsdrivende.
I 11. time - og efter at kandidatlisten var godkendt - fortrød Karsten Nielsen og opfordrede vælgerne til slet ikke at stemme på ham, hvad ikke alle lyttede til. Han blev faktisk genvalgt til den ny kommunalbestyrelse, som han umiddelbart efter bad om at træde ud af.
Og enden på dramaet blev så, at Tobias Birch Johansen overtog borgmesterstolen.
Når den ni mand store kommunalbestyrelse mødes, er Tobias Birch Johansen i øvrigt ikke den eneste af de ni med en erhvervsmæssig forbindelse til færgen: Færgens bistrochef sidder også i kommunalbestyrelsen, og det samme gør havnefogeden!
Nå ja, og så arbejder viceborgmester Karsten Skov Petersen i øvrigt også fra tid til anden som navigatør på færgen.
Læsø ER et lille samfund, hvor mange bærer flere kasketter.
Reglerne bliver opdateret
Alle de folkevalgte på Læsø kommer indenfor de kommende måneder til at forholde sig til kommunens indkøbs- og udbuds-strategi.
På sit møde 23. januar nikkede økonomiudvalget til, at reglerne "opdateres til gældende regler". Målet er blandt andet, at "opgaver og ydelser konkurrenceudsættes med henblik på optimering af samarbejdet med private aktører".
Forslaget har været undervejs i nogen tid og begrundes i sagsfremstillingen med, at lovgivningen er ændret.
Den aktuelle diskussion om borgmesterens rolle kan næppe undgå at påvirke den kommende politiske proces.
For enhver borgmester er det uheldigt, at der kan stilles blot det mindste spørgsmålstegn ved, om han har udnyttet sit politiske hverv til at tilgodese egne erhvervsinteresser.
Af et bilag til økonomiudvalget kan man se, hos hvem og for hvor meget Læsø Kommune de seneste år har købt varer eller ydelser.
Målt efter beløbsstørrelse var Læsø depot i 2022 - hvor Tobias Birch Johansen altså også var blevet borgmester - nummer 35 ud af mere end 600 leverandører med et salg til kommunen for 691.301 kroner.
Uanset om der i fortiden er noget at komme efter eller ej, har kommunen og ikke mindst dens borgmester nu en ekstra stor interesse i hurtigst muligt at få kommunens regler om indkøb og udbud opdateret, så de flugter med lovgivningen. Og dernæst at sikre, at de følges!
Paradoks omkring hvervet
Andre folkevalgte kender til, at man, hvis man vælges til et politisk embede, må træde ud af bestyrelser eller overlade ansvaret for virksomheder til andre. Både af tidsmæssige grunde, men især for at undgå enhver tvivl om, at borgmesteren eller ministeren kun og udelukkende varetager fællesskabets interesser.
Omvendt er der et udtalt ønske om, at flere private erhvervsdrivende engagerer sig i politik.
For en kommune med en anstrengt økonomi er det under alle omstændigheder afgørende, at man efterprøver, at at man ikke betaler mere end nødvendigt for varer eller tjenesteydelser.
Man kan på Læsø finde dem, der godt forstår, at hvis man gang på gang - som allerede i dag foreskrevet i de kommunale regler - har indhentet to tilbud på en ydelse eller vare og fået blankt nej fra alle andre end den ene leverandør, der bor på Læsø, så nøjes man måske efterhånden med at ringe til Tobias - eller hvad nu leverandøren i det pågældende tilfælde måtte hedde.
Også fordi man på øen jævnligt minder hinanden om, at man skal huske at handle lokalt for at bevare arbejdspladser på Læsø.
Det ændrer imidlertid ikke ved, at loven gælder og skal følges.
Også på Læsø.