Folketingspolitiker reagerer på Inges ALS-sag: - Det er en fuldstændig urimelig behandling
Peder Hvelplund tror ikke på, at det er manglende medmenneskelighed, der årsagen bag Inge Gadegaards afslag
TV2 Nord sendte tirsdag aften historien om Inge Gadegaard, der blot er 56 år og bor alene på Læsø med sin 15-årige søn. Hun blev i julen 2021 ramt af den frygtede sygdom ALS.
Nu ønsker hun sig en fleksibel hjælpe-ordning i den sidste tid, men kommunen har to gange givet hende afslag på ansøgningen.
Inge Gadegaards historie er også nået til Christiansborg, hvor nordjysk folketingspolitiker Peder Hvelplund (Ø) finder hendes sag urimelig. Han var live igennem i 19.30-udsendelsen tirsdag den 7. februar.
- Det er svært ikke at blive berørt af sådan en historie her, og det er en fuldstændig urimelig behandling, som Inge bliver udsat for, konstaterer han.
Ordningen er netop til sådan nogle som Inge
Der er tale om en såkaldt BPA-ordning, som Inge Gadegaard ønsker og får afslag på, det vil sige en borgerstyret personlig assistance, en hjælp der vil være fleksibel og personlig.
- En BPA ordning er jo netop den, der skal sikre, at man kan få noget livskvalitet og selvbestemmelse på trods af sit handicap, derfor er det også urimeligt, at Inge ikke kan få den hjælp, som kan være med til at give hende livskvalitet og selvbestemmelsesret over, hvordan hendes ressourcer skal bruges i den situation hun er i nu, foklarer Peder Hvelplund.
Alene de seneste fem år har man oplevet en markant nedgang i antallet af bevilligede BPA-ordninger over alt i landet. En kendsgerning, som tidligere børne- og socialminister Mai Mercado (K) påpegede overfor kommunerne tilbage i januar 2019.
- Jeg tror, vi kan sende alle de breve vi vil, og sige at loven skal overholdes, men jeg tror det her handler om økonomi, derfor er der et statsligt ansvar ved netop at sikre at kommunerne kompenseres for de udgifter, de får, ellers sættes de i en situation, hvor man af økonomiske årsager vælger ikke at udøve en hjælp, fortæller Peder Hvelplund omkring det hyrdebrev, som den daværende minister sendte dengang.
Et hyrdebrev er en melding fra ministeren til kommunerne, hvori hun indskærper kommunerne at følge loven.
Økonomisk kompensation er vejen frem
Peder Hvelplund tror ikke på, at det er manglende medmenneskelighed, der årsagen bag Inge Gadegaards afslag - tværtimod.
- Det er ikke fordi, der sidder onde mennesker i Læsø kommune, som ikke er villig til at yde borgerne hjælp. Men det er en simpel økonomisk betragtning, og der skal vi som stat afhjælpe kommunen fra at stå med en ekstra afgift.
- Staten skal forpligte sig til, at der følger midler med ud til kommunerne, ellers kunne man overveje at ligge BPA-ordningen over i regionerne - stadig med økonomisk kompensation - så vi undgår, at det er den enkelte kommune, der bliver ramt af en ekstra udgift, og så det i stedet bliver en betragtning om at hjælpe borgerne til at få mest livskvalitet og blive mest muligt selvbestemmende, pointerer Peder Hvelplund.
Du kan se inslaget med Inge Gadegaard herunder: