Seneste nyt:

Gratis færgeafgange giver travlhed – og byder på udfordringer

De første to dage med gratis færger for gående og cyklister tegner et billede af en travl juli måned.

Ved Færgeselskabet Læsø har de nok at se til. Turisterne strømmer til øen, efter at det fra onsdag blev gratis for gående og cyklister at sejle til Læsø og en lang række andre øer i landet.

- De gratis færgeafgange er blevet taget godt imod. De første to dage steg antallet af gående passagerer med 148 procent. Det er voldsomt, siger Lars Rieks, der er direktør for Færgeselskabet Læsø.

Samtidig er der flere biler med færgen, hvilket formentlig skyldes, at der er sommerferie. Samlet set er antallet af biler og cykler, som i statistikken hører under samme kategori, steget med 67 procent de første to dage i juli.

 

Artiklen fortsætter under indslaget.

Den lille Livø-færge, der sejler fra Rønbjerg i Vesthimmerland, har de seneste dage mangedoblet passagertallet. Turisterne strømmer til øen i Limfjorden. Som følge af coronaen er det nemlig blevet gratis for fodgængere og cyklister at tage færgen til Livø og andre danske småøer.

Gæsterne bruger typisk en dag på Læsø og tager hjem igen samme aften.

- De får mulighed for at få en dejlig dag på øen, og så håber vi, at de får lyst til at vende tilbage – for eksempel til sommer næste år. Det er der, jeg ser det store potentiale for en ø som vores, siger Lars Rieks.

Ingen er blevet efterladt på kajen

De mange gæster er umiddelbart en positiv ting, men den øgede tilgang giver også udfordringer for færgeselskabet.

- Jo flere folk, der kommer, jo flere skal vi kalde på arbejde. Vi kan ikke rigtigt tåle sygemeldinger, for vi kan ikke skaffe arbejdskraft, siger Lars Rieks.

Samtidig er der travlhed i administrationen, hvor flere gæster henvender sig, fordi de tidligere har betalt normalprisen på 150 kroner for en voksenbillet eller 80 kroner for en børnebillet, som de nu skal have refunderet.

quote De første to dage steg antallet af gående passagerer med 148 procent. Det er voldsomt.

Lars Rieks, direktør, Færgeselskabet Læsø.

- Dem er der mange af, og det kommer til at tage tid at refundere. Der kan godt gå en måned eller to, før alle har fået refunderet deres penge, for vi skal gøre det manuelt, så det tager noget tid, siger direktøren for Færgeselskabet Læsø.

Indtil videre er ingen gæster blevet efterladt på kajen, og fordi ture med Læsøfærgen skal bookes på forhånd, håber Lars Rieks heller ikke, at det bliver et problem senere på måneden.

- Ved færger uden bookingsystemer, hvor man bare tropper op, der kan man risikere, at nogen står tilbage. Det er ikke et issue her, og det håber jeg heller ikke, vi kommer ud i, siger han.

Forventer flere gæster til Egholm

Også færgen mellem Aalborg og Egholm er gratis for gående og cyklister i juli måned. I modsætning til Læsøfærgen skal man ikke reservere plads, men blot møde op.

Der er endnu ikke opgjort passagertal for de første dage på Egholmfærgen, men overfartsleder Johannes Jørgensen fortæller, at de regner med flere gæster end normalt.

Indslag fra 17. juni: Det skal være gratis at tage færgen til de danske øer i juli måned.

- Vi sejler hele dagen med vores store færge, Egholm 2, som kan medbringe 96 passagerer. Vi forventer, at flere vil tage imod tilbuddet, så vi kan fragte en masse glade folk frem og tilbage, siger overfartslederen.

Normalt plejer færgen Egholm 2 at blive afløst af færgen Egholm med plads til 29 passagerer midt på dagen.

 
 
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix