LIGE NU:

Hundredevis af sejlere forsvundet fra havn

Coronakrisen har kostet Østerby Havn tusindvis af svenske overnatninger.

På Læsø lider Østerby havn lige nu hårdt på grund af udbruddet af Covid 19.

Selv om der er masser af turister på øen, så er der fortsat lukket for de svenskere, der normalt udgør langt størstedelen af lystbådene i havnen. Så både de erhvervsdrivende og havnen taber lige nu store beløb hver eneste dag.

- Normalt på denne tid af året ligger der op mod 180 både i havnen. Nu er der bare 22. Det er jo en tragisk situation, siger havnefogeden i Østerby, Kurt Kiel Nielsen til TV2 Nord.

Det er svenskerne, der mangler. 65 til 70 procent af bådene i Østerby Havn plejer at komme fra Sverige, der ligger blot 23 sømil væk væk. Nu bliver svenskerne holdt hjemme på grund af udbruddet af Coronavirus og dansk grænselukning.

- Det betyder jo simpelthen, at det sommerliv, vi plejer at have, er væk, fortæller Kurt Kiil Nielsen.

Der er tomt i havnen i Østerby, hvor svenskerne mangler. 

Læsø er ellers lige nu generelt fyldt med turister, men i Østerby lider lokale erhvervsdrivende under de manglende svenskere. Ud over havnen så gælder det også byens restauranter og butikker.

- Vi håber, vi kan holde til den her sæson, men vi har haft en omsætningsnedgang på godt 60 procent i det første halve år, og det er klart, det gør ondt, siger indehaver af Marina Park Ole Larsen.

Sverige er et af de lande i Europa, der lige nu er hårdest ramt af corona med over 5000 døde og et højt smittetryk. Sverige har ikke været lukket ned som Danmark, og lige nu kan kun svenskere fra landets få områder med et lavt smittetryk komme ind i Danmark, og kun hvis de har en frisk negativ coronatest.

Håber svenskerne kommer tilbage

Til sammenligning har Læsø endnu ikke haft et eneste konstateret tilfælde af Corona, og på øen kan de ikke gøre andet end at følge myndighedernes anbefalinger

- Det er jo dem, der kan vurdere, hvad smittetrykket er i Sverige, og om vi må få dem ind over vores grænse, påpeger borgmester Karsten Nielsen overfor TV2 Nord.

Turist- og erhvervschefen på øen så gerne, at svenskerne kom tilbage til øen, men Gitte Melchiorsen ønsker på den anden side heller ikke corona til øen.

- Det er jo sådan lidt en dobbelt ting, for alle vil jo nærmest ikke røre ved Sverige, fordi de har så stort et smittetryk, men jeg synes, at når man kommer sejlende i sin egen båd, så har man sit sommerhus med på vandet, og jeg ved, at vores erhverv tager mange forholdsregler, og det regner jeg også med, at vores svenske gæster vil gøre, hvis de kom, fortæller Gitte Melchiorsen.

De erhvervsdrivende i Østerby vil for alt i verden undgå smitte, men de vil også gerne snart have kunder igen. Lige nu kan de kun vente og håbe.

- Jeg har ingen løsning, det har jeg ikke. Vi skal jo heller ikke opfordrer folk til at komme hertil, hvis der er risiko for smitte, så jeg har ingen gode ideer , siger Ole Larsen fra Marina Park.

Risikerer at koste en million

Tilbage i den tomme lystbådehavn har havnefogeden god tid til de få både, der ligger der. Der er fortsat ingen udsigt til svenskere

- Vi har jo det håb, at det her, det snart stopper. Vi har jo det håb, at vi kan få lov til at få nogle svenskere herover, for det er jo simpelthen vores levebrød, siger havnefoged Kurt Kiil Nielsen.

Hvis situationen fortsætter som nu, så kommer det til at koste Læsø Kommune godt en million kroner i manglende havnepenge fra de svenske sejlere.

For at lokke flere danske sejlere til Østerby har byrådet på Læsø vedtaget, at man får en gratis overnatning i Østerby Havn, hver gang man har to overnatninger med båd i Vesterø Havn.