LIGE NU:

Læsø-borgmester: - Vi har fået forlænget vores levetid som selvstændig kommune

Læsøs borgmester Karsten Nielsen (Dansk Folkeparti) slår ikke umiddelbart ud med armene i begejstring over den nye udligningsreform, som regeringen sammen med Venstre, SF, Radikale og Alternativet netop har offentliggjort, men han glæder sig over, at landets mindste kommune nu foreløbig er reddet som selvstændig kommune.

- Jo, jeg er da glad for det, jeg har hørt indtil videre, men om vi er i mål, det vil jeg gerne stille spørgsmålstegn ved, siger borgmester Karsten Nielsen (Dansk Folkeparti).

Han tilføjer, at der med den nye udligningsreform er sikret en foreløbig fremtid for Læsø som selvstændig kommune.

- Vi har fået forlænget vores levetid som selvstændig kommune, men jeg kan jo ikke spå om fremtiden, mener Karsten Nielsen.

Og det er en borgmester for hvor økonomi i særdeleshed har fyldt meget, for øen er de senere år blevet mere og mere presset i forhold til at kunne få enderne til at nå sammen.

Der er med den nye udligningsreform penge til samtlige nordjyske kommuner, og det er Læsø, der står for den største økonomiske gevinst regnet pr indbygger. Hele 6043,7 kroner er der ekstra pr indbygger i landets mindste kommune. 

Samlet set giver det Læsø 10,8 millioner kroner mere i tilskud. Dertil kommer, at der i den nye udligningsreform gives et øget tilskud til vanskeligt stillede ø-kommuner som Læsø.

Det er et tilskud, som øen også tidligere har modtaget, men i den nye aftalen forhøjes tilskuddet således fra 10 til 20 millioner kroner.

Om det er nok til at redde Læsø på sigt, er usikkert, mener borgemesteren.

- Vi kan overleve på 25 millioner kroner om året, så om det her er nok, ved jeg ikke, men selvfølgelig er vi glade og i særdeleshed over udsigten til at det er et permanent grundlag, siger Karsten Nielsen.

Tilbage i januar låne Læsø godt 6 millioner kroner af staten - alene for at kunne dække den daglige drift.

- Det er på lånte penge, at vi ser ud til at få et balanceret regnskab for 2020, og det er jo ikke særligt godt at skulle låne til drift, men sådan er det. Læsø er storkunde i de forskellige tilskudsordninger, og sådan må det være, for vi er endnu ikke lykkedes med at få flere borgere til kommunen, lyder det fra borgmester Karsten Nielsen.

VIDEO: TV2 Nords Christiansborg-redaktør stiller spørgsmål om Læsø Kommunes kritik af udligningsreformen til pressemøde mandag formiddag.

 
Hanklit 2 advarsel

Politiet advarer: Sten på størrelse med fodbolde falder ned på stranden

genåbning erhvervsuddannelse himmerlands erhvervs- og gymnasieuddannelser Aars

play Erhvervsuddannelser er genåbnet i fuldt omfang: - Det er sat'me dejligt, lyder det fra murerlærling

kylling teaser sous vide

Hessel reddede kyllings liv med en sous vide

20210421-181055-L-1920x1280we

AaB vinder 3-2 over OB

Hanklit 2 advarsel

Politiet advarer: Sten på størrelse med fodbolde falder ned på stranden

genåbning erhvervsuddannelse himmerlands erhvervs- og gymnasieuddannelser Aars

play Erhvervsuddannelser er genåbnet i fuldt omfang: - Det er sat'me dejligt, lyder det fra murerlærling

Til forsiden

Til forsiden