LIGE NU:

3F i Mariager råber minister op: Voksenlærlinge risikerer at miste dagpenge

3F i Mariager har sammen med en lokal virksomhed kørt en sag for voksenlærlinge. For de risikerer at miste deres ret til dagpenge, når de stopper med at være i lære.

Det kan have konsekvenser for voksenlærlinge, hvis man stopper på lærepladsen i utiden. For så kan man i værste fald stå uden ret til dagpenge. Den skriver fagbladet 3F.

Når man er i lære som voksenlærling anses det som støttet arbejde, fordi arbejdsgiveren som oftest får tilskud til at have lærlingen. Det betyder altså, at voksenlærlingen bruger af sin dagpengeperiode, mens vedkommende er i lære.

Sådan kan man blive ramt

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er nu klar til at se nærmere på problemet. Det sker efter sagen er blevet rejst af 3F Mariagerfjord og genbrugsvirksomheden Aage Vestergaard Larsen i Mariager.

- Det er noget af det mest tåbelige, vi er stødt på i lang tid, fortæller det fra administrerende direktør, Franz Cuculiza til fagglbadet 3F.

Og nu er ministeren altså villig til at se nærmere på sagen, da det kan betyde, at nogle fravælger at gå i voksenlære eller nogle simpelthen vælger en a-kasse fra.

- Det er en problemstilling, jeg gerne vil se nærmere på. Forligskredsen bag beskæftigelsesreformen har aftalt, at der skal gennemføres et omfattende serviceeftersyn af uddannelsesindsatsen på beskæftigelsesområdet, herunder også voksenlærlingeordningen. I den forbindelse vil det også være naturligt at se på, hvordan voksenlærlinge er stillet dagpengemæssigt, lyder ministerens svar.

Et løft om at gøre noget

Franz Cuculiza er umiddelbart tilfreds.

- Det er positivt, at vi og 3F takket være et godt samarbejde har været i stand til at komme igennem til beslutningstagerne med problemstillingen. Det er også positivt, at ministeren kan se, at reglerne kan have betydning for, om den enkelte medarbejder vælger at gå i gang med et voksenlærlingeforløb, og for a-kassemedlemskab, siger han og tilføjer:

- Men det ville have været dejligt med en nærmere angivelse af, hvornår det serviceeftersyn er planlagt, så vi havde bedre mulighed for at følge op på dét, jeg betragter som et løfte om at gøre noget ved problemet, siger han.

Det er dog ikke alle voksenlærlinge, der kan komme i klemme og miste retten til dagpenge. De fleste nyuddannede vil kunne få en dimmitendsats, hvis læretiden har været mindst 18 måneder. Desuden er det ikke alle virksomheder, der får støtte gennem hele læreperioden. Nogle virksomheder får blot støtte i op til to år.