LIGE NU:

Ambu-jubilæum blev aflyst: 100-året fejres med bog

Den traditionsrige Ambufest i Hobro fylder 100 år i 2020. Festlighederne blev aflyst, men nu er der en bog på gaden om festens historie.

En 100-års fødselsdag skal fejres med pomp og pragt. Sådan skulle det også have været denne sommer i Hobro, hvor den traditionsrige Ambufest kunne runde de 100 år. Men sådan skulle det ikke blive. Coronapandemien kom som bekendt i vejen for det meste, og også for den planlagte jubilæumsfejring.

Men det store år for den folkelige fest skal alligevel ikke gå fuldstændig ubemærket hen. I anledning af fødselsdagen er der nemlig skrevet en bog om festens 100-årige historie, og den er nu kommet på gaden.

- Vi havde jo lige samlet lidt ekstra krudt og opskaleret alt, hvad vi kunne, for en 100 års fødselsdag for en byfest i Hobro, det skulle da markeres. Men det måtte vi så pakke sammen igen, og nu kan vi så få den her bog på gaden, og det er vi ekstremt glade for. I det hele taget er vi bare glade for at have fået en jubilæumsbog på gaden, der dokumenterer hele ambufestens historie fra 1920 til 2020, siger formand for ambufesten, Jørn Jensen.

Bortset fra krigsårene 1939 til 1944 er ambufesten blevet afholdt hvert år siden 1920 og der er derfor masser af historie at fornøje sig med i den nye bog.

Det er den tidligere Nordjyske-redaktør i Hobro, Jørgen Tøttrup, der står bag bogen. Den tager læseren med på en rejse fra 1920, hvor ambufesten blev afholdt første gang med det formål at samle penge ind til en motoriseret og mere tidssvarende ambulance end den hestetrukne model, byen havde.

Jubilæum fejres også næste år

Siden har ambulancedagene udviklet sig til en traditionsrig byfest med koncerter, optog, fest og løjer, og i dag er det et af årets absolutte højdepunkter for indbyggerne i Hobro og en vigtig måde at rejse penge til en lang række velgørende formål.

Selv om resten af jubilæumsfesten altså er pakket sammen og gemt til 2021, er det med glæde, at bogens forfatter kan se bogen komme på gaden i år.

- Det er dejligt, at bogen er kommet ud, for 2020 er jo jubilæumsåret, og vi ved ikke, hvordan situationen ser ud næste år. Så det var også lidt mit ønske, at bogen skulle komme i år, og jeg håber, at folk vil tage godt imod den, for det er trods alt den eneste måde, Ambufesten kan tjene lidt penge på i år til de ngode formål, de støtter, siger Jørgen Tøttrup.

Han har dækket ambudagene adskillige gange som journalist, og da han gik på pension havde han egentlig lovet sig selv, at han aldrig skulle skrive så meget som et bogstav mere om festlighederne. Men da han så blev kontaktet af Jørn Jensen, kunne han alligevel ikke sige nej.

Og det, der først skulle have været et par sider i den lokale avis, blev altså til en 150 sider tyk jubilæumsbog.

- Det har været sjovt. Man dykker jo ned i det gamle Hobro og får skrevet en historie, som alle på en eller anden måde er en del af. Alle i Hobro kender jo ambulancedagsfesten, eller ambufesten, som den hedder i dag. Så jeg har skrevet til dem, der er ældre end mig, og jeg har også skrevet til min generation, og til mine egne børn, som jo også har deltaget i ambulancedagsfesten, så det har været en dejlig og sjov opgave at have med at gøre, siger Jørgen Tøttrup.

Bogen, der har fået titlen "Ambufest i 100 år" er trykt i et begrænset oplag og sælges i Hobros butikker for den nette jubilæumssum af 100 kroner.

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

boernehave (1)

41-årig på anklagebænken: Tog flere end 1300 billeder af afklædte børn i børnehave

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

Til forsiden

Til forsiden