LIGE NU:

Børn og unge hylder naturen i uge 37

På søndag er det Naturens Dag, og derfor er der i denne uge særligt fokus på natur og naturaktiviteter i flere af landets daginstitutioner og skoler. Det er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet, der står bag tiltaget.

I dagplejen i Øster Doense bevæger børnene sig hjemmevant rundt på gårdspladsen og ved urtehaven. De er udenfor flere timer om dagen, hvor de for eksempel fodrer hønsene eller kaninerne og finder insekter i området.

Dagplejen er en Grøn Spire-dagpleje, og det betyder, at der er særligt fokus på natur og udendørs aktiviteter.

- Vi bruger naturen hver dag, for vi er ude ved dyrene og se til dem, og vi samler æg fra hønsene. Det er dejligt at være ude, og der er højt til loftet, siger dagplejer Lone Bjerre.

I denne uge bliver naturen fejret i hele landet. 170.000 børn og unge er med til at hylde naturen i deres daginstitutioner og skoler. Det er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet, der står bag tiltaget, der kulminerer på søndag med arrangementer over hele landet til Naturens Dag.

 
 

Øget bevidsthed om naturen

- Vores børn skal blive bevidste om naturen, og de skal blive bevidste om, hvordan de kan passe på den, og for at de kan blive bevidste om, hvordan de kan passe på den, så skal de lære den at kende, og derfor er sådan en uge som denne her rigtig vigtig, siger Gitte Holm, der arbejder som naturguide hos Danmarks Naturfredningsforening i Mariagerfjord.

Hun har særligt fokus på formidling til børn via naturguide-gruppen Naturluppen, som tager ud til offentlige arrangementer og formidler viden om naturen til børn og deres forældre.

- Børn har en dejlig ubegrænset nysgerrighed. Især mindre børn er ikke endnu blevet bange for edderkopper eller irriteret over muldvarpeskud i haven. De har stadig en uspoleret nysgerrighed, og den viden, de får, kan måske gå igennem til forældrene, så hele familien får en bevidsthed om den nære natur, siger Gitte Holm.

quote Vores børn skal blive bevidste om naturen, og de skal blive bevidste om, hvordan de kan passe på den.

Gitte Holm, naturguide, Danmarks Naturfredningsforening, Mariagerfjord

I dagplejen i Øster Doense bliver en stor del af dagen allerede brugt i naturen, og derfor kommer der ikke til at være stor forskel på denne uge sammenlignet med andre uger. Men dagplejer Lone Bjerre har planlagt, at børnene skal lave fuglemad og samle insekter i løbet af ugen, og så håber hun, at dagplejens fokus på natur også vil følge børnene videre i livet.

- Jeg håber, de vil give det videre og passe på vores natur. Det gør vi meget ud af, at man skal være god ved naturen og planterne og ikke bare rykke det i stykker, siger hun.