LIGE NU:

Får 130 til julegudstjeneste: - Jeg frygter at blive smittet

Ansatte i nordjyske kirker er bekymrede og utrygge over, at de skal afholde julegudstjenester i en tid med høj smitte. Kirkeminister vil kigge restriktioner igennem igen.

Julegudstjenester vækker bekymring for de medarbejdere, der skal afvikle dem. Det fortæller vi her på TV2 Nord i aftenens nyhedsudsendelse, hvor vi kigger nærmere på Als Kirke, hvor Jette Kragelund Petersen er graver og kirketjener. 

Hun kan se frem til, at der den 24. december er tre hold af op mod 50 personer, der skal være med til årets julegudstjeneste. Og det er hun ikke glad for. 

- Vi er en gruppe, som er utrygge ved at skulle afholde de her gudtjenester juleaften, siger hun og fortsætter:

- Jeg har selv en smule astma og en pensioneret mand derhjemme, og jeg ved ikke, om vi kan holde til at blive smittet.

Menigheden vil ikke pålægge sig selv yderligere restriktioner

Men domprovsten i Aalborg, Jacob Køhn Andersen, fortæller, at Aalborg stift ikke vil underlægge sig selv yderligere restriktioner, end dem regeringen har pålagt gudstjenesterne.

- Som kirke går vi kun, hvad vi hele tiden har gjort under indtryk af de rammer, der er blevet sat for os, siger han og fortsætter:

-Vi følger de anbefalinger der er, men hvem ved - måske ender det med, at vi siger, at der ikke er julegudstjeneste i Aalborg stift i år. 

Et ekstra check af restriktionerne

Det gør stort indtryk på Kultur- og Kirkeministeren, at præster og andre ansatte i kirkerne mener, kirkerne bør holdes lukket. 

- Det er opråb fra de kirkelige ansatte, der har gjort, at jeg har bedt sundhedsmyndighederne om igen at gennemgå restriktionerne i forbindelse med julegudstjenester, hvor der højst sandsynligt vil være flere kirkegængere end normalt. Og det skal selvfølgelig også være sikkert, siger hun.

Smitten kan vi ikke styre, og den er høj lige nu, så jeg tager selvfølgelig situationen seriøst. 

Regeringen lader det de facto være op til menighederne rundt om i landet at afgøre, om de synes, det er forsvarligt at afholde julegudstjenester, med flere end ti personer, selvom det alle andre stedet i samfundet er et forsamlingsforbud på ti personer. 

- Det er vigtigt at sige, at religion er en frihedsrettighed, så vi skal virkelig værne om religionen. Men derfor skal vi stadig være særligt opmærksomme på, at det skal være sikkert at gå i kirke, så derfor har jeg bedt sundhedsmyndighederne om at gentjekke restriktionerne.

Og skulle de restriktioner vise sig at blive udvidet, vil man respektere det i Aalborg stift.

- Jeg kommer ikke til at stå med bannere og protestere, hvis anbefalingerne ændrer sig, og jeg synes, det er fornuftigt, at man nu igen tænker sig om en ekstra gang, i forbindelse med julegudstjenester, siger Jacob Køhn Andersen.

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

040620 Hanstholm Havn

Havnestrid om industrispionage: Hanstholm Havn politianmelder tidligere salgschef

PH 260221 Skoler klar til test Still

play Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

Til forsiden

Til forsiden