Forældre i konflikt med kommune - må ikke være værge for udviklingshæmmet søn
Anders Rytter Munks forældre har været i konflikt med Mariagerfjord Kommune i flere år. Nu vil de have Anders' far fjernet som værge.
En tvangsflytning, endeløse mailkorrespondancer og sagsakter på 12.000-15.000 sider.
Det er bare noget af det, der vidner om en konflikt, der har stået på i flere år mellem forældrene til udviklingshæmmede Anders Rytter Munk og Mariagerfjord Kommune.
Jeg synes, det er voldsomt. Jeg har aldrig prøvet noget lignende
Bente Djørup, daglig leder, 'Hvem kan'
Han er 26, men har en IQ, der svarer til en fireårig, og derfor bor han på bostedet 'Hvem kan' i Als.
- Når man oplever at vise den tillid og levere en handikappet dreng, som vi har gjort, så oplever jeg, at den tillid bliver misbrugt, og den mishandling kommer til at gå ud over Anders. Så er det klart, at man reagerer, siger Anders' far, Poul Munk.
Forældrene mener, at kommunen ikke har givet Anders de rette tilbud og den rette behandling.
Det kan man se ved, at Anders Rytter Munk, siden han er flyttet, har været voldelig mod sine pædagoger, og der er lavet flere end 100 magtanvendelser på ham, anfører forældrene.
- Når kommunen kalder det en konflikt, så er det jo fordi, at de i min verden accepterer, at man behandler en handikappet, som Anders er blevet behandlet, siger Anders' mor, Kirsten Pinstrup Rytter.
Må ikke være værge for sin søn
TV2 Nord har fået aktindsigt i Anders' - omfattende - sag, og det fremgår af sagsakterne, at Mariagerfjord Kommunes samarbejde med hans forældre i høj grad er præget af konflikt. Senest på Anders' nuværende bosted 'Hvem kan' i Als.
Derfor forsøger Mariagerfjord Kommune med familieretshusets hjælp, at få Poul Munk fjernet som værge for sin søn Anders.
Forstå Anders' forløb
Anders Rytter Munk har fra barnsben har været tilknyttet specialskoler og specialtilbud i sin ungdom. Vi giver her en kort overblik over hans liv, som er forløbet forud for TV2 Nords serie om ham.
2004 – 2015 Elev på Skibstedskolen, Læringscenter Himmerland. Her får Anders lov til at blive et ekstra år, fordi han trives godt i skolen
2015 – 2018 Elev på CKU Himmerland i Arden. En særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge f.eks. med udviklingshandicap.
2018 2021 Elev på Gaia i Randers. Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. Anders gennemfører ikke forløbet på Gaia, der vurderer, at Anders har brug for et mere specialiseret tilbud.
09.04.21 Anders indlægges 1. gang på psykiatrisk sygehus.
23.04.21 Flytter ind på bostedet Skivevej i Hobro. Mariagerfjord Kommune opfordrer 1. gang forældre til at VISO – den nationale videns- specialrådgivningsorganisation bliver involveret i Anders sag.
27.07.21 Flyttes hjem til forældre i Hadsund. De mener, at han er så stærkt påvirket af medicin, at det påvirker hans helbred.
26.08.21 Indlægges igen på psykiatrisk sygehus. Er så udadreagerende, at politiet må tilkaldes for at bistå med indlæggelsen.
07.09.21 Anders udskrives fra psykiatrisk sygehus til Regionstilbuddet Sødisbakke i Mariager.
01.02.22 Flytter ind på botilbuddet hvem kan i Als, hvor han fortsat bor.
17.05.24 Familieretshuset godkender endeligt, at Anders kan tvangsflyttes til botilbuddet Mosetoften i Viborg. Det gennemføres sandsynligvis i september måned 201
Men Mariagerfjord Kommune vil ikke svare på spørgsmål om det.
- Det tænker jeg, at I ved alt om fra aktindsigten. Så hvis I vælger, at det er det, I fremlægger som medie, så må I selvfølgelig gerne det i samarbejde med forældrene, men jeg tænker ikke, det er vores opgave som kommune at føre den kommunikation via medierne, siger Kit Borup, der er chef for Social og Sundhed i kommunen.
Konflikt påvirker Anders negativt
Anders' far Poul Munk er irriteret over kommunens ønske om at fjerne ham som værge for sin søn, men han håber på, at det ikke kan lade sig gøre.
- Det er klart, at det er besværligt at have med nogen at gøre, der følger sagen, men jeg har et ansvar overfor Anders og også overfor resten af familien, og det er jeg nødt til at løfte, siger Poul Munk.
De omfattende sagsakter vidner om en konflikt, der indeholder endeløse mailkorrespondancer og referater fra møder - i alt mellem 12.000-15.000 sider.
Men Mariagerfjord Kommune mener, at de flere gange har forsøgt at mægle i striden blandt andet ved hjælp fra landets førende eksperter i den nationale specialrådgivningsorganisation Viso.
- Vi ville jo rigtig gerne have haft Viso ind over til at prøve at rådgive os og prøve og rådgive personalet om, hvordan vi skal tolke, hvordan Anders har det. Men det har ikke været muligt at opnå samtykke fra værgen til, at vi kunne få noget ekspertrådgivning udefra, forklarer Kit Borup.
- Når vi reagerer, så gør det jo, fordi vi har nogle oplevelser, enten fordi vi kan se, at Anders har det dårligt, eller fordi vi overværer nogle ting, som vi siger, kan det virkelig være rigtigt, siger Kirsten Pinstrup Rytter.
et magtmisbrug over for sådan en ung dreng, der simpelthen udelukkende har brug for hjælp
Poul Munk, Anders' far
- Har aldrig prøvet noget lignenede
Det fremgår også af aktindsigten, at Mariagerfjord Kommune og bostedet 'Hvem Kan' i Als mener, at den tilspidsede konflikt direkte påvirker Anders negativt.
- Jeg synes, det er voldsomt. Jeg har aldrig prøvet noget lignende, og jeg har arbejdet i psykiatrien i mange år. Det har jeg aldrig oplevet før, siger Bente Djørup, der er daglig leder af Anders' nuværende bosted 'Hvem kan'.
Men omvendt mener Anders' forældre, at de mange voldssager mod deres søn og de forskellige bosteders mange magtanvendelser mod Anders vidner om, at han bliver behandlet helt forkert.
- Det fortæller simpelthen en ukvalificeret indsats og et magtmisbrug over for sådan en ung dreng, der simpelthen udelukkende har brug for hjælp, siger Poul Munk.
Det høje konfliktniveau har betydet, at Anders' far og værge i en periode har haft besøgsrestriktioner på bostedet Hvem Kan, hvor Anders bor nu - og altså har fået besked på at holde sig væk.
- Jeg har ikke på noget tidspunkt været ude efter forældrene, siger Bente Djørup.
Men det er jo en voldsom sanktion at sige til en far; du må faktisk kun komme gang om ugen?
- Ja, det er rigtigt. Men udgangspunktet er Anders, siger Bente Djørup.
Du kan læse starten på vores dækning om Anders i webdok'en her: