LIGE NU:

Frygt for forurening: Undersøgelser blåstempler daginstitution

Ingen grund til bekymring over forurening på Solvej 10 i Hobro.

Mariagerfjord Kommune har ad flere omgange undersøgt byggegrunden på Solvej 10 i Hobro for at sikre, at børn og personale trygt kan opholde sig på grunden uden helbredsmæssige risici, når den nye daginstitution med børnehave, vuggestue og dagpleje står klar.

Dog viste en undersøgelse før jul, at der var behov for yderligere undersøgelser for at afgrænse en forurening på grunden.

Nu foreligger resultaterne, og de dokumenterer, at der ikke er grund til bekymring. Forureningen er væsentlig mindre end forventet både hvad angår omfang og udbredelse. Derfor er den relativ nem at håndtere. Tilmed har forureningen ikke spredt sig, som naboer til grunden havde frygtet.

Licitationen sat på pause

Resultaterne glæder udvalgsformand for Børn og Familie i Mariagerfjord Kommune Svend Madsen (Venstre).

- Det er skønt, at vi nu alle kan ånde lettet op. Det er godt, at vi har fået det dokumenteret, selvom det har været træls for entreprenørerne, at vi måtte sætte licitationen i bero, siger Svend Madsen i en pressemeddelelse fra Mariagerfjord Kommune.

- Med de ekstra undersøgelser ved vi nu helt præcist, hvor der er forurenet, og hvor lidt det faktisk drejer sig om. Det bliver nu håndteret på betryggende vis, så der ikke er den mindste tvivl om sikkerheden på grunden. De forurenede arealer er meget mindre end forventet, og det er jo glædeligt. Jeg er i hvert fald lettet, siger udvalgsformanden.

quote Det er skønt, at vi nu alle kan ånde lettet op. Det er godt, at vi har fået det dokumenteret, selvom det har været træls for entreprenørerne, at vi måtte sætte licitationen i bero.

Svend Madsen (Venstre), udvalgsformand, Børn og Familie, Mariagerfjord Kommune

Ekstra udgift at håndtere forureningen

Med resultaterne af undersøgelserne kan også naboerne ånde lettet op. Der er nemlig ingen helbredsrisici for dem eller folk, der bruger området rekreativt.

- Det er naturligvis en ekstra udgift at håndtere forureningen, men hellere det end at bygge på usikker grund, udtaler velfærdsdirektør Peter Møller Rasmussen fra Mariagerfjord Kommune.

- Det har været et ærgerligt forløb. Vi anerkender, at vi burde have undersøgt grunden bedre, inden vi sendte byggeriet i licitation. Derfor har vi gennemgået vores arbejdsgange og taget en dialog med alle tilknyttede rådgivere, så vi undgår en lignende situation i fremtiden, siger Peter Møller Rasmussen.

De ekstra undersøgelser på grunden betød, at licitationen måtte udskydes til 23. marts. Byggeplanerne bliver dermed forsinket med mindst et halvt år, og daginstitutionen vil stå færdig i slutningen af 2021.

Selvom byggeriet bliver forsinket, forsikrer Peter Møller Rasmussen, at kommunen har pladser til alle de børn i området, der har behov for pasning.