Gennemlysning af jorden skal kaste nyt lys over vikingeborge
Foto: Vesthimmerlands Museum
Internationale forskere vil bruge højteknologisk udstyr til at fortælle mere om vikingetiden. Her ses teknikken i brug ved Stonehenge.
Internationale forskere vil med højteknologisk udstyr gennemlyse jorden ved fem danske ringborge - blandt andre Fyrkat og Aggersborg.
I den kommende tid vil en række prominente fortidsforskere nærstudere, hvad der ligger i jorden under fire af vikingetidens fem ringborge: Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense og Borgring ved Køge.
Projektet vil med hjælp fra de førende eksperter på området og ved brug af avanceret teknologisk udstyr spændt efter terrængående maskiner gennemlyse jordlagene og dermed hente ny viden frem om vikingeborgene, helt uden at forstyrre dem.
Eksperterne består af et forskerhold fra Ludwig Boltzmann Instituttet på universitetet i Wien. Ved hjælp af avanceret opmåling af forskellene i jordlaget kan forskerne se arkæologiske strukturer som for eksempelt volde, voldgrave og måske også huse og veje.
Forskerholdet har erfaringer fra en række af Europas væsentligste fundsteder, som Stonehenge i England og senest ved fundet af en skibsgrav fra vikingetiden i Norge.
Nu er turen kommet til Danmarks ringborge fra vikingetiden.
Harald Blåtand lod borgene opføre omkring år 980, og de har udgjort kæmpemæssige bygningsværker, der med deres jævne fordeling over landet har været væsentlige i samlingen af riget og forsvaret mod ydre fjender. Det er håbet, at analyserne kan vække den skjulte borg ved Nonnebakken til live, og at de endnu ikke udgravede dele af Aggersborg, Borgring og Fyrkat kan kaste ny viden af sig.
- Vi håber naturligvis, at metoden er anvendelig på Aggersborg med den særlige kalkholdige undergrund, som er på stedet, og at vi kan få svar på nogle af de mange spørgsmål, som stadig mangler svar, udtaler museumsinspektør Bjarne Henning Nielsen fra Vesthimmerlands Museum.
Opmålingerne foretages i slutningen af marts, hvor maskiner med det teknologiske udstyr spændt efter sig vil køre over arealerne. Efterfølgende forestår et stort tolkningsarbejde, som foretages af de danske arkæologer og forskerholdet fra Wien i et tæt samarbejde.
Forskerne er ved Borgring d. 18.3., Fyrkat d. 18.-19.3., Nonnebakken d. 20.-21.3. og Aggersborg d. 20.-22.3.