Kulturministeriet har ændret sine kriterier for at søge om støtte fra hjælpepakken, så nu er der ikke længere et krav om en årlig omsætning på mere end 1 million kroner. Det vækker glæde blandt mindre kultursteder i Nordjylland, som står over for et vanskeligt efterår. Foto: Sofie Bach / TV2 Nord

Godt nyt til mindre kultursteder: Nu er der mulighed for coronastøtte

Kulturministeriet har ændret sine kriterier for at søge om støtte fra hjælpepakken, så nu er der ikke længere et krav om en årlig omsætning på mere end 1 million kroner. Det vækker glæde blandt mindre kultursteder i Nordjylland, som står over for et vanskeligt efterår.

I Kulturhuset i Arden er der flere koncerter og foredrag på efterårsprogrammet, men færre borgere end normalt får mulighed for at opleve arrangementerne. Kulturhuset skal nemlig som alle andre steder skære ned på antallet af gæster til efterårets arrangementer for at overholde coronarestriktionerne.

Det betyder, at kulturhuset kun må sælge cirka halvdelen af billetterne, og derfor bliver det svært for Kulturhuset i Arden at få regnskabet til at gå op. Men nu er der hjælp at hente fra Kulturministeriet, som er vendt på en tallerken og nu tilbyder støtte til både store og små kultursteder.

- Det er en rigtig god nyhed. Det, at adgangen til støtte er åbnet uanset omsætning, betyder, at der er mange frivillige spillesteder og foreninger, der kan trække vejret lettet efter det her, siger Arne Arildsen, der er formand for Kulturhusforeningen, Kulturhuset i Arden.

00:18

- Det er en rigtig god nyhed. Det, at adgangen til støtte er åbnet uanset omsætning, betyder, at der er mange frivillige spillesteder og foreninger, der kan trække vejret lettet efter det her, siger Arne Arildsen, der er formand for Kulturhusforeningen, Kulturhuset i Arden.

Luk video

Tidligere et krav om 1 million i omsætning

Hjælpepakken til kulturlivet blev præsenteret i slutningen af august, og her måtte mindre kultursteder se slukøret med. I første omgang var der nemlig et krav om mindst 1 million kroner i årlig omsætning, før man kunne søge om støtte.

Det fik flere kultursteder og politikere til at råbe op for at få reglerne ændret. 

Vi dækkede også sagen her på TV2 Nord:

02:25

Indslag fra 8. august 2020

Luk video

Torsdag den 17. september blev hjælpepakken endeligt vedtaget i Folketinget, og nu lyder formuleringen:

"Foreninger, institutioner mv., der modtager støtte fra Statens Kunstfond til at præsentere live-musik i 2020, kan søge om tilskud fra puljen uanset årlig omsætning."

Det glæder Arne Arildsen, og han er sikker på, at det har hjulpet, at de mindre kultursteder har gjort ministeriet opmærksom på situationen:

- Der er rigtig mange både politikere og interesseorganisationer, der kunne se problemet i det her og kunne se, hvor meget det vil gå ud over det lokale kulturliv, og hvor meget det vil betyde i mistet omsætning for musikere, så der var en god sag, og det lykkedes, siger han og tilføjer, at det er vigtigt, at kulturlivet uden for de større byer også støttes:

- Når vi kommer uden for de store byer, så er det sådan nogle som os, der er en væsentlig del af det lokale kulturliv, og hvis det her ikke var sket, så havde vi ikke haft nogen adgang til støtte.