LIGE NU:

Iltsvind: Mariager Fjord er sårbar – men fiskerne tager det roligt

Forholdene i Mariager Fjord gør, at den nemt bliver udsat for iltsvind – også i år er der tidligt på sommeren målt iltsvind i fjorden.

Iltsvindet spøger igen i år i de nordjyske fjorde. I sidste uge blev der konstateret kraftigt iltsvind i Limfjorden, men en uge med godt med blæst har nu forbedret forholdene der.

Anderledes ser det derimod ud i Mariager Fjord, hvor en måling viser, at fjorden er det sted i landet, hvor det lige nu står allerværst til med iltsvindet.

Det er dog ikke noget, der får erhvervs- og fritidsfiskerne i fjorden til at jamre. De har før oplevet, at fjorden har haft det langt værre.  

Finn Frandsen, der er formand for fritidsfiskerne i Mariager Fjord, siger, at han endnu ikke i år har set krabberne klamre sig til pælene inde i havnen i Hadsund eller ude på fjorden. For ham er det et sikkert tegn på, at vandkvaliteten er i orden, for hvis krabberne klamrer sig til pælene, er katastrofen allerede indtruffet.

quote Når man har levet langs fjorden i en menneskealder, så ved man godt, hvornår tingene spidser til

Finn Frandsen, formand, Mariager Fjord Fritidsfiskerforening

- Når man har levet langs fjorden i en menneskealder, så ved man godt, hvornår tingene spidser til, siger Finn Frandsen.

Alvorligt - men ikke unormalt

I 1997 blev størstedelen af Mariager Fjord erklæret død på grund af iltsvind. Og selv om der nu i år er målt iltsvind ét sted i fjorden, tåler det ikke sammenligning med dengang.

- Det, der er målt, er nul ilt i bundvandet. Det vil sige alvorligt, men ikke unormalt. Det, der er afgørende, er, hvor hurtigt det breder sig op til overfladen, siger professor Stiig Markager, institut for bioscience, Aarhus Universitet.

Og hvor galt, det kommer til at gå i år, afhænger af, hvor varmt der bliver, og hvor meget der kommer til at blæse.

Fjorden er udsat

Grunden til, at vi år efter år hører om, at der er iltsvind i Mariager Fjord, skyldes angiveligt, at det er Danmarks mest udsatte fjord. Den er lang og smal og med en dyb inderfjord godt beskyttet mod vind. Gunstige forhold for iltsvind.

- Mariager Fjord er nok den fjord, der har den dårligste tilstand, for den har ekstremt høje koncentrationer af alger om sommeren, og så er der iltsvind, der kommer meget tidligt, siger Stiig Markager.

Miljøstyrelsen måler iltsvindet i Mariager Fjord og Limfjorden cirka en gang om ugen her i sommerperioden.