LIGE NU:

John og Johnny fra Hadsund fik ordet til KL-konference: - Det er væltet ind med rosende ord

Kommunernes Landsforening (KL) har i denne uge afholdt virtuel sundhedskonference. To af talerne var John Veng og Johnny Michael Pedersen, der begge er diabetespatienter og fra Hadsund.

Johnny Michael Pedersen er blevet 33 kilo lettere, efter han begyndte i et diabetesforløb i Sundhedscenter Hadsund. Gode råd om kost, masser af ny, sjov motion og et godt fællesskab er nogle af de midler, der har hjulpet Johnny Michael Pedersen på rette vej.

- Medarbejderne i Sundhedshuset er gode til at motivere dig og få dig i gang, og du får gode råd til alt muligt. Jeg blev introduceret til at gå med stave, og nu går jeg 2-3 gange om ugen, fordi jeg synes, det er fedt, siger Johnny Michael Pedersen, der er tidligere selvstændig.

Sammen med John Veng, der er formand for Diabetesforeningen Mariagerfjord, tog Johnny Michael Pedersen torsdag morgen til København. Her var de to nordjyder inviteret til at fortælle om deres oplevelser med det kommunale sundhedssystem på KL’s virtuelle sundhedskonference.

- Det var en rigtig god oplevelse, og det er væltet ind med rosende ord, siden vi var på, siger John Veng, der er tidligere IT-projektleder og formand for Diabetesforeningen Mariagerfjord.

Masser af nervøsitet

Sundhedskonferencen er en større konference med aktører fra alle landets kommuner, sundhedspersonale og fagfolk. På grund af coronasituationen er konferencen i år virtuel, og John og Johnny var i KL’s studie klokken 10 torsdag morgen, hvor de blev interviewet af Christian Harsløf, der er direktør i KL.

- Jeg var meget nervøs inden, men da jeg først stod derinde, så gik det heldigvis rigtig godt, og så glemte jeg helt, at der var kameraer på og en masse, der sad og så med rundt omkring, siger Johnny Michael Pedersen.

Han håber, at de kommunale aktører, der så med, kan bruge hans oplevelser og erfaring med sundhedsvæsenet til noget. Johnny er glad for forløbet hos Sundhedscenter Hadsund, men han håber, at der i fremtiden kommer mere fokus på opfølgning efter diabetesforløbet:

- Man bør have flere opfølgningsmøder. Lige nu bliver man smidt ud i ingenting efter forløbet er slut, og det kunne være rart, hvis man blev inviteret ind til en ekstra samtale, siger han.

Komplet livsstilsomlægning

Det er John Veng enig i. Han så gerne, at der var en opfølgningssamtale hvert år.

- Det er en meget lille indsats, der kan få en stor betydning. Lige nu mangler der støtte, når man er færdig med forløbet, og det synes vi ikke er i orden. Jeg håber, at man prøver at vurdere det, vi har fortalt i dag. Ofte bliver tingene taget mere seriøst, når det kommer fra borgerne selv, for vi er jo brugere af systemet og kan se, hvad der virker, og hvad der ikke gør, siger han.

Johnny Michael Pedersen blev en del af diabetesforløbet i Sundhedscenter Hadsund, efter han i 2017 blev ramt af tre blodpropper i hjernen. Efterfølgende fik han konstateret type 2 diabetes. Forløbet hos Sundhedscenter Hadsund har haft en stor betydning for hans hverdag: 

- Det har været en komplet livsstilsomlægning for mig. Før spiste jeg alt for meget junkfood og røg alt for mange smøger, og så sad jeg foran computeren fra morgen til sen aften, men nu er jeg nået dertil, hvor jeg er medicinfri, fordi jeg dyrker så meget motion, siger han.