LIGE NU:

Mariagerfjord Kommune vil fyre seks tillidsrepræsentanter

Et fagpolitisk drama udspiller sig i disse dage i Mariagerfjord Kommune, efter kommunen har varslet fyringer af seks tillidsvalgte medarbejdere.

Den samlede fagbevægelse er på barrikaderne, efter Mariager Kommune har varslet fyringer af seks af kommunens ansatte, der samtidig er tillidsvalgte.

Fyringerne er en del af sparerunden, hvor Mariagerfjord Kommune skal spare 123 millioner kroner. I alt er 42 personer blevet varslet opsagt.

- De har fyret 42 i alt, og af dem var der seks tillidsvalgte. Normalt er det jo de tillidsvalgte, der lukker og slukker, for det er normal procedure. Vi har sådan set aldrig oplevet, at man i Mariagerfjord Kommune - eller andre steder i landet - har gjort det på den her måde, siger Kenn Andreassen, der formand for fagforbundet FOA i Mariagerfjord.

De tillidsvalgte, der er varslet opsagt, er organiseret under henholdsvis HK, 3F, Dansk Socialrådgiverforening og Danmarks Lærerforening. Der er tale om tre arbejdsmiljørepræsentanter, to tillidsrepræsentanter og en tillidsrepræsentant-suppleant.

quote Vi står sammen, fordi vi mener, det er et samlet angreb mod hele fagbevægelsen

Kenn Andreassen, FOA, Mariagerfjord

- Tillidsvalgte er jo særligt beskyttet, og det skal de også være i forhold til den funktion, de har ude på arbejdspladsen. Så derfor kan vi ikke helt forstå, hvorfor de lige vælger seks ud af 42, som er tillidsvalgte, lyder det fra Kenn Andreassen.

Vil lægge sag an mod kommunen

Den samlede fagbevægelse overvejer nu at lægge sag an mod kommunen, hvis opsigelserne effektueres.

- Vi står sammen, fordi vi mener, det er et samlet angreb mod hele fagbevægelsen, siger Kenn Andreassen fra FOA.

Borgmester Mogens Jespersen (V) fra Mariagerfjord Kommune vil ikke kommentere sagen før i næste uge.

Tillidsvalgte kan fyres under særlige omstændigheder

Ifølge lektor og arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet er der en tendens til at arbejdsgiverne vil reducere antallet af tillidsrepræsentanter i den offentlige sektor.

Men man kan ikke fyre tillidsrepræsentanter blot for at spare penge.

quote Vi mener, at det er organisationsforfølgelse, når man forfølger organisationens repræsentanter. Man vil lige teste af, om det her kunne være en måde at komme af med tillidsvalgte på.

Kenn Andreassen, FOA, Mariagerfjord

- En Tillidsrepræsentant kan godt blive fyret, hvis man misligholder sit arbejde eller laver svigt på sin arbejdsplads. Så kan man blive fyret på lige fod med andre. Men når det gælder sådan nogle sparerunder, som jeg forstår også er tilfældet i Mariagerfjord, så har man sådant et princip om, at TR er den sidste, som kan blive fyret blandt ligemænd. Altså forstået på den måde, at hvis man skal til at fyre, så skal man tage alle andre, og så tage tillidsrepræsentanten til sidst. Og det ud fra det argument, at man skal have en TR, der kan forhandle de her aftrædelser hjem, siger Laust Høgedahl og fortsætter:

- Hvis man har en formodning om, at de her folk er blevet fyret uretmæssigt, altså hvis de bliver fyret på nogle grundlag, som ligger inden for TR-beskyttelsen, så er det noget, som Arbejdsretten vil tage stilling til, og det sker rigtig tit, siger han.

Fagbevægelsen er ikke i tvivl om, at det er med fuldt overlæg, at kommunen vil have tillidsrepræsentanterne væk.

- Vi mener, at det er organisationsforfølgelse, når man forfølger organisationens repræsentanter. Man vil lige teste af, om det her kunne være en måde at komme af med tillidsvalgte på. Vi er selvfølgelig også bange for, at det er for at få de andre tillidsvalgte til at tænke sig om, hver gang de udtaler sig om et eller andet, siger Kenn Andreassen fra FOA.

Seks tillidsvalgte i Mariagerfjord Kommune har fået besked på, at de skal fyres i forbindelse med kommunens store sparerunde. Det har fået fem fagforeninger til at true kommunen med et sagsanlæg.
lyntest podepind kviktest coronatest falck testcenter

Skoler gør klar til flere test - nu skal børn fra ni år testes i skoletiden

Najim Popalzi

play Studerende på karrieremesse: - Rart at få et indblik i det virkelige liv

Illustration_3Limfjordsforbindelse_Noerredyb

Limfjords-område skal undersøges for asbest

Thisted Kommune Rådhus (3)

Budgetforlig i Thisted: Fart på den grønne omstilling

lyntest podepind kviktest coronatest falck testcenter

Skoler gør klar til flere test - nu skal børn fra ni år testes i skoletiden

Najim Popalzi

play Studerende på karrieremesse: - Rart at få et indblik i det virkelige liv

Til forsiden

Til forsiden