Regionsrådsformand usikker på jordemoderuddannelsens fremtid

Planer om nye uddannelsesudbud i Midtjylland vækker stærk bekymring i Nordjylland.

I mere end 25 år har man uddannet jordemødre i Aalborg, men det kan meget vel snart være ovre, lyder det fra flere parter, efter VIA University College i dag har søgt om at få lov til at uddanne blandt andet jordemødre i Midtjylland. 

VIA University College, som er Øst- og Midtjyllands pendant til UCN, har netop indsendt institutionsplanen for de kommende otte år til godkendelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.  

Af planen fremgår det, at VIA satser på en række nye uddannelsesudbud. For eksempel ønsker institutionen at kunne udbyde uddannelserne som jordemoder og radiograf i Midtjylland, og den ide får onsdag flere parter i det nordjyske til at råbe vagt i gevær.

- Vi bliver bekymret for, om vi er i stand til at opretholde jordemoder- og radiografuddannelsen her i Nordjylland på længere sigt, hvis de åbner en uddannelse i Midtjylland, siger Kristina Kristoffersen, rektor ved UCN. 

Det handler om praktikpladser

I Nordjylland bliver der årligt uddannet 70 jordemødre, hvilket kræver 70 praktikpladser. Omkring to tredjedele af praktikpladserne ligger i Midtjylland, og hvis der oprettes en uddannelse i Horsens, er der ifølge kritikerne en stor risiko for, at de studerende ikke har noget incitament for at tage turen til Nordjylland.

UCN vurderer, at det vil betyde, at der i stedet for de 70 kun vil uddannes 20 jordemødre om året i Nordjylland. Ifølge formand for Region Nordjylland vil det betyde, at man ikke kan opretholde uddannelsen.

- Det betyder de facto, at hvis man åbner uddannelsen i Midtjylland, så lukker den i Nordjylland, siger Mads Duedahl (V).

Det får ham til at kigge meget skævt mod den nye jordemoderuddannelse i Horsens. Mads Duedahl (V) frygter desuden, at den øgede konkurrence kan få indflydelse på den fremtidige rekruttering af jordemødre til Nordjylland.

Geografisk nærhed

Ifølge formanden, er det vigtigt, at der er en geografisk nærhed, når det kommer til uddannelsesudbud. Han mener, at man kan sammenligne situationen med den situation, der herskede, dengang det ikke var muligt at læse medicin i Aalborg.

- Da vi fik en medicinuddannelse i Aalborg, blev det også nemmere at tiltrække og fastholde læger til sundhedsvæsenet i Nordjylland, siger Mads Duedahl (V). 

Derfor er han bekymret for, at det kan blive et stort problem for det nordjyske sundhedsvæsen, hvis uddannelserne forsvinder fra Nordjylland. 

Regionsrådsformanden vil, sammen med rektoren for UCN og Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup Larsen, lægge pres på, så Nordjylland fastholder uddannelsen.



Seneste nyt

fra Nordjylland