Ny skovbegravelsesplads tager form ved Hadsund

I et stykke skov tilhørende Havnø Gods uden for Hadsund, skal der være skovbegravelsesplads for dem, der ønsker at blive stedt til hvile et andet sted end på en kirkegård.

Rettelse: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at skovbegravelsespladsen ved Havnø er den første i Nordjylland. Det er ikke korrekt. En Skovbegravelsesplads blev etableret ved Fladbjerg Kirkegård ved Frederikshavn i 2018.

For mange føles det rigtigt at have en kirkegård som sit sidste hvilested. For andre føles det helt forkert.

Som alternativ til kirkegården kan man få spredt sin aske over havet, eller man kan, under de rette omstændigheder, få sat sin urne ned på en privat grund. 

En ny mulighed har så småt set dagens lys i Danmark. Enkelte steder er der etableret skovbegravelsespladser, og nu er endnu en på vej ved Havnø Gods uden for Hadsund. Det bliver den anden i Nordjylland. 

- Vi vil gerne dele den herlighed, vi har herude, og det her passer som hånd i handske med nogle af de ting, vi har gået og talt om i mange år, siger godsejer Manon Lüttichau Blou.

Hun og hendes mand, Malthe Blou, har selv et ønske om at blive begravet i skoven, når den tid engang kommer, og de vil gerne give endnu flere den mulighed. Desuden er det en oplagt chance for at gøre et par hektar af godsets skov til en vild og urørt plet.

- Det her er jo ikke bare et sted, vi skal bo. Det har været i familien i generationer, og det skal gå videre i familien, og derfor er det rart at tænke på, at det kan blive et sted, hvor man får nogle store, flotte, gamle træer, siger Malthe Blou.

Stor oprydning

Når først begravelsespladsen er etableret, skal der nemlig ikke røres ved den. Kun når der skal sættes en urne ned, eller hvis enkelte træer skal fældes, fordi de kan være til fare for besøgende.

Derfor er parret nu i gang med den helt store oprydning i skovstykket. De skal udvælge de træer, der skal nummereres og dermed blive til gravsteder, og så skal der tyndes ud i de træer, der står for tæt eller af andre årsager ikke egner sig til at blive stående som en del af begravelsespladsen.

I alt er målet at finde omkring 200 træer, som man kan blive begravet ved.

- Alle træer er sådan set kandidater, for nogle går målrettet efter de store, gamle træer, mens andre gerne vil have mindre og yngre træer, som kan blive stående i mange mange år, siger Manon Lüttichau Blou.

Det kan være et bredt udsnit af mennesker, der vælger skoven frem for en kirkegård. Nogle er måske ateister og ønsker ikke at ligge i indviet jord. For andre kan der bare føles helt rigtigt at deres kære skal stedes til hvile under bøgetræerne.

- Vi ved fra nogle af de andre skovbegravelsespladser, at folk nærmest kan gå opløftet derfra. Selv om det er en sorg at miste, og familier kan være i en stor krise, så oplever de ofte, af folk går derfra mere opløftede, fordi de havde fundet det helt rigtige sted at begrave deres familiemedlem, siger Manon Lüttichau Blou.

Venter på endelig godkendelse

Mariagerfjord Kommune har godkendt projektet, og nu ligger ansøgningen hos kirkeministeriet til endelig godkendelse. I mellemtiden knokler parret på for at få de fysiske rammer helt klar, så begravelsespladsen forhåbenltig kan tages i brug i løbet af efteråret.

Der har allerede været stor opbakning til projektet og flere har tilkendegivet, at de gerne vil reservere en plads, når det hele er faldet i hak.

- Det er både lokale, som har et særligt forhold til skoven, og så har vi faktisk også hørt fra et ægtepar i Sønderjylland, som boede i Hadsund for mange år siden. De vil gerne "hjem", fortæller Manon Lüttichau Blou.

Hvis man ønsker det, kan man få en lille diskret sten ved sit gravsted, men der bliver ikke noget med lys, bukketter og andet pynt. Det er naturen og årstidernes skiften, der skal pryde gravstederne.


Seneste nyt

fra Nordjylland