Nyt dyrepoliti slår til i Hadsund
Foto: Emmanuel Dunand / Ritzau Scanpix
Politiet fandt tegn på systematisk avl og salg af hunde, selvom ejeren ikke havde tilladelse til det.
Nordjyllands Politi oprettede den 1. juli en ny dyreenhed, som tager ud til sager om blandt andet dyremishandling og ulovlig avl.
Allerede den 4. juli var den nye enhed ude på en adresse i Hadsund, hvor forholdene pegede på systematisk og ulovlig avl og salg af hunde.
- I kælderen fandt vi syv hvalpe og fire voksne hunde, hvoraf to af dem var tæver. Hvalpene var fra to forskellige kuld, hvor der var fem fra det ene og to fra det andet. Så vi går ud fra, at nogle af hvalpene fra det andet kuld er blevet solgt videre, siger politikommissær Henrik Taagaard, der er leder af den nye dyreenhed ved Nordjyllands Politi.
De fleste af hundene blev fundet i kælderen, og det er en af de ting, som politiet reagerer på.
- Hundene skal have adgang til mad og vand. Så skal de selvfølgelig også have lys og de skal luftes. Derudover skal hvalpene også gå hos deres mor indtil de er otte uger gamle, og der oplever vi nogle gange, at de bliver taget fra moren tidligere, for så kan hun komme hurtigere i løbetid igen, siger Henrik Taagaard.
Når man handler med mere end til stueopdræt, så skal man have en tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Derfor er politiet nu ved at undersøge, hvor meget der er blevet solgt og avlet fra adressen.
- Det virker meget systematisk. Vi har også fundet noget dokumentation på, at der sker en del salg. Den måde hundene bliver opdrættet på i kælderen, hvor de bliver taget fra deres mor virker meget systematisk og organisation, siger Henrik Taagaard som desuden fortæller, at politiet har oplysninger om, at flere adresser er involverede.
Borgerhenvendelse gav pote
- Hanhunden, en Staffordshire Bull Terrier, sidder i et stort transportbur. Efter vores overbevisning er det en hund, der bliver flyttet rundt mellem adresser og brugt til at avle med, siger Henrik Taagaard.
Politiet kom på sporet af det ulovlige opdræt og salg, da en borger tippede dem.
- Vi var heldige at få en borgerhenvendelse om, at vi skulle tage ud på den her adresse. Det er den største kilde for os, at borgere, der har en mistanke om ulovlig handel henvender sig til os, siger Henrik Taagaard.
Når den nye dyreenhed rykker ud har de altid en dyrlæge med, så de kan besigtige hundene og de forhold, de lever under.
Staffen for ulovligt salg og avl af hunde er i første omgang en bøde.
- Det afhænger af situationen, så bøderne kan være alt fra et par tusinde og op til flere tusinde kroner. Hvis det er rigtig groft, så kan man i sidste ende få frataget retten til at have med dyr at gøre, siger Henrik Taagaard.