Overgravede gasledninger er et stigende problem: - Ualmindeligt uheldigt
Foto: TV2 Nord
Entreprenører er for uforsigtige og overholder ofte ikke sikkerhedsretningslinjerne, når de graver i nærheden af gasledninger, lyder det fra gasselskabet Evida ovenpå gårsdagens gasudslip i Hobro.
Mandag på Amerikavej i Hobro kom en gravemaskine til at grave en gasledning over, som forårsagede, at nærliggende villaer og elever og lærere fra Mariagerfjord Gymnasium måtte evakueres.
Det er i forbindelse med udgravninger til fjernvarme for Hobro Varmeværk, at uheldet skete.
- Det er da ualmindeligt uheldigt, men jeg tænker også, at der er jo ikke nogen, der har gravet en gasledning over med vilje, Mikkel Grathe, der er driftschef hos Hobro Varmeværk.
- Går det for lidt stærkt derude?
- Det mener jeg ikke, jeg mener, at de arbejder ansvarligt og struktureret i forhold til den måde, man skal gribe opgaven an på.
Stigende tendens
I 2021 måtte energiselskabet Evida rykke ud 550 gange til overgravede gasledninger. I 2022 var det steget til 700 gange.
Ifølge driftsdirektøren hos netop Evida, Sune Holm, kan det skyldes, at man ikke er forsigtige nok, når der skal graves omkring gasledninger.
- Man tror, at ledningen ligger et bestemt sted, og så tager man en chance, og man får måske ikke fundet den håndskovl, som man bør og skal, og så sker pågravningen, siger han.
Retningslinjerne siger, at man skal bruge en håndskovl, når man kommer tæt på en gasledning, men det bliver ifølge Evida langt fra altid overholdt.
Det er risikoen ved at grave i jorden
Mikkel Grathe
Hobro Varmeværk mener dog, at det også handler om, at kortlægningen af gasledningerne er unøjagtige, og den plastikstrimmel, der skal advare om, at der er en gasledning, heller ikke altid er der.
- I forhold til hvor meget der bliver gravet i jorden, og i forhold til hvor meget der ligger i jorden, så er det jo egentlig ufattelig få gange, at vi er ude i det her, siger Mikkel Grathe.
Se hele indslaget her:
Ikke første gang i Hobro i år
For tre uger siden blev endnu en gasledning gravet over i Hobro, og i januar var den gal i Gudumholm.
Den mand, der mandag kom til at grave gasledningen over, siger til TV2 Nord, at han i dag har givet kvajekage til sin kolleger.
Han vidste godt, at der var en ledning, han skulle passe på, men arbejdet gik så godt, at han glemte det undervejs.
- Det er et uheld, og man kan sige, det er risikoen ved at grave i jorden – det er, at man møder nogen ting, som man ikke er forberedt på, og så sker der fejl, siger Mikkel Grathe fra Hobro Varmeværk.
Når Evida kigger på årets aktivitet omkring overgravede gasledninger, forventer de, at der igen i år bliver slået rekord.