På tværs af landegrænser: Elever fra EU-lande er på besøg i Hobro

Rosendalskolen i Hobro er i denne uge vært for et undervisningsprojekt om bæredygtig energi. Elever fra Spanien, Portugal, Tjekkiet og Finland deltager.

Der bliver primært talt engelsk i klasselokalet på Rosendalskolen i Hobro, men gloser på spansk, portugisisk, finsk, tjekkisk og dansk kan også høres til tider. 16 udenlandske elever fra fire EU-lande er på besøg som en del af et større Erasmus+-projekt.

- Da vi gik i gang, var jeg mega nervøs, for det var helt vildt spændende, at vi skulle snakke engelsk hele ugen, men jeg synes, det har været vildt fedt, siger Nicoline Stensgaard Trip, der går i 9.C på Rosendalskolen.

Projektet hedder ”Open Paths, Towards a Sustainable Future”, og udvalgte elever fra Rosendalskolen kommer til at besøge de andre deltagende skoler fra Tjekkiet, Spanien, Portugal og Finland. For viceskoleleder Ann Andersen var det en stor glæde at få at vide, at skolen var udvalgt til projektet:

- På en skala fra et til ti, så var det en tier. Vi var utrolig glade for at blive valgt, for vi har brugt lang tid på at lave en ansøgning, og det er lidt et nåleøje. Man skal jo ramme noget, som dem, der skal bevillige pengene, mener kan give mening for børn og unge, så vi var glade, siger hun.

Undervisning i FN's verdensmål

Rosendalskolen og skolerne fra Spanien, Portugal, Finland og Tjekkiet skal fokusere på det syvende af FN’s 17 verdensmål, som er målet om bæredygtig energi. Det er ikke tilfældigt, at det lige netop er det emne, der er valgt.

Skolen har flere lærere, der er engagerede i emnet, og derudover ligger flere store virksomheder i nærheden, som arbejder med bæredygtig energi. Derfor står en del af ugens program også på virksomhedsbesøg i lokalområdet.

- Vi har nogle lærere her, som virkelig brænder for det. Det giver os muligheden for at arbejde sammen med virksomheder i lokalområdet, for Hydrogen Valley og Ballard er vores naboer, og der har eleverne også været på besøg. De var også på Tangeværket i Randers, så vi har haft muligheden for at lave åben skole, det vil sige samarbejde med lokale virksomheder, siger Ann Andersen, viceskoleleder på Rosendalskolen.

Nye venskaber

Eleverne arbejder sammen i grupper på tværs af landegrænser om projekter, hvor de blandt andet skal bygge en miniatureudgave af en vindmølle.

- Jeg synes, det er et meget vigtigt emne. Det er godt, at vi prøver at finde ud af noget og taler om det. Det er virkelig et problem, så det er godt, at der er noget som det her, siger Markus Vinkelberg, der går i 9. klasse i Finland.

Vendula Rusckova, der kommer fra Tjekkiet, er også begejstret for projektet og muligheden for at lære unge fra andre lande at kende:

- Jeg synes, det er et godt projekt. Vi lærer en masse, og vi arbejder sammen i grupper, så vi får nye venner, siger hun.

Selvom Nicoline Stensgaard Trip fra 9.C var nervøs for at snakke engelsk i begyndelsen af ugen, så synes hun, at hun hurtigt hat vænnet sig til det. Derudover har det været lærerigt for hende at finde ud af, hvor forskelligt man arbejder i skolerne i Danmark og andre europæiske lande:

- Jeg har fundet ud af, at de laver projekter på en helt anden måde, end vi gør, og det har været ret spændende at se, fordi det har været så anderledes. Jeg tror, at vi har meget mere ansvar, når der arbejdes med projekter, end de ville have i deres eget land, så der er der helt klart en forskel, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland