Patrick går landet rundt i kamp mod ensomhed

Otte procent af danskerne føler sig ensomme. Det tal forsøger Patrick Cakirli at bringe ned med en landevejsturné rundt i landet, der åbner for dialog om ensomhed.

Bevæbnet med fornuftigt fodtøj, åbne arme og et lyttende øre tager Patrick Cakirli kampen op mod ensomheden i Danmark. Det gør han ved at gå landet rundt i sin såkaldte March Mod Ensomhed. En Danmarksturné på gåben, der i alt lyder på 1.600 kilometer når turen er ovre.

- Jeg kan se, at der er et behov for at åbne snakken om ensomhed endnu mere op, fortæller Patrick Cakirli.

Og det kan Patrick Cakirli have en pointe i. Ifølge en analyse udarbejdet af Region Midtjylland om danskernes ensomhedsfølelse, er otte procent af danskerne ensomme. 

Du kan læse hele analysen her.

Det er fjerde år i træk, Patrick Cakirli snører vandrestøvlerne og tilbagelægger den store distance i ensomhedens navn. Ifølge landevejsvandreren er det blevet nemmere at snakke om ensomhed i løbet af den periode. Men der er stadig lang vej, før vi er i mål.

- Jeg føler, der er behov for at sætte fokus på dette enormt store problem. Og så ønsker jeg at gøre noget for at nedbryde det tabu, der er om det at være ensom.

Fra ensom til tusinde bekendte

Manden bag March Mod Ensomhed ved, hvad han taler om. Han har været ensom i store dele af sin barndom, der blandt andet blev tilbragt på flere opholdssteder og hos en plejefamilie. 

Det kulminerede i 2016, hvor han blev indlagt på den psykiatriske skadestue i København. Her blev han diagnosticeret som selvmordstruet. 

Men bunden var nået, og det kun blev bedre herfra. For ved at lave et opslag på Facebook, hvor han søgte nye bekendtskaber, ændrede hans liv sig. Siden dengang har han snakket med flere tusinde andre danskere, der også har haft ensomheden tæt inde på livet. 

Patick Cakirli har det meget bedre i dag og kæmper nu for at udbrede viden om ensomhed i Danmark.

For det er der brug for - især på grund af corona.

- Jeg er blevet kontaktet af mange forskellige mennesker i løbet af det sidste halvandet år, som alle på en eller anden måde har kæmpet med ensomheden. Særligt set i lyset af coronarestriktioner, forsamlingsforbud og alt det, vi så småt er på vej ud af nu, siger han.

March Mod Ensomhed startede i Nexø på Bornholm og slutter i Esbjerg. Turen varer i alt otte uger og strækker sig over 1.600 kilometer.
March Mod Ensomhed startede i Nexø på Bornholm og slutter i Esbjerg. Turen varer i alt otte uger og strækker sig over 1.600 kilometer.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Derfor er der brug for endnu en March Mod Ensomhed - den fjerde på lige så mange år.

- Selvom det er blevet mere okay at snakke om ensomhed, skal der gøres mere endnu. Vi bliver nødt til at komme frem til, at det er okay at tale om ensomheden som noget, mange er en gang imellem, siger Patrick Cakirli.

Og det er netop den dialog, han forsøger at skabe på landevejen.

- Jeg vil gerne skabe et frirum, herude på vejen, hvor der er plads til at tale om de ting, der er svære i livet. Jeg ønsker at skabe et trygt forum, hvor ensomhed ikke nødvendigvis er et tabu.

30 kilometer i godt selskab

Der er kun en regel for Patrick Cakirli: Han skal have nogle at gå med, ellers må han vente med at gå. Men det er ikke noget problem at skaffe vandrermakkere denne mandag morgen. 

Hele otte personer er mødt op i Hobro for at følge Patrick Cakirli hele eller en del af vejen frem til målet, som i dag hedder Støvring. 

En af de fremmødte er Stine Sofie Vestermark fra Støvring. Hun arbejder med udsatte børn og unge, og hun ser ofte, hvor stor skade ensomhed kan gøre. 

-  Følelsen af ensomhed gør noget ved kroppen og noget ved hjernen. Man udsætter sig selv for en hel masse stresshormoner, når man føler sig ensom. Derfor er det så vigtigt, at vi bliver bedre til at snakke om ensomhed, siger Stine Sofie Vestermark, der til daglig er afdelingsleder i Hostruphøj, som er en specialskole og socialpædagogisk opholdssted.

- Jeg er taget med i dag, fordi jeg gerne vil støtte et godt formål og sætte fokus på problemer med ensomhed. For jeg tror, det er et kæmpestort problem for mange mennesker.

Stine Sofie Vestermark ser ofte ensomheden hos unge mennesker i forbindelse med sit arbejde på Hostruphøj i Hobro.
Stine Sofie Vestermark ser ofte ensomheden hos unge mennesker i forbindelse med sit arbejde på Hostruphøj i Hobro.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Når dagens etape er ovre, er der blevet tilbagelagt lige godt 30 kilometer. Men Patrick Cakirlis mission slutter ikke her. Hverken gåturen eller kampen for at komme tabuet om ensomhed til livs. 

Der er cirka 600 kilometer tilbage, før Patrick Cakirli kommer i mål i Esbjerg. Men hvornår kampen mod ensomheden er ovre, er svært at vide. For selvom vi er kommet langt i Danmark i vores fælles forhold til ensomhed, så er vi langt fra fremme endnu, fortæller Patrick Cakirli. 

- Det er meget vigtigt, at der er flere forskellige initativer, fordi ensomhed rammer så bredt. Jeg håber på at kunne ramme nogle vandreentusiaster med mit initativ, men det er så godt, at der også er væresteder og andre initativer, der kan hjælpe andre ensomme, siger Patrick Cakirli. 


Seneste nyt

fra Nordjylland