Politianmeldt: Fredet rovfugl fanget med levende lokkedue

En fredet duehøg blev lørdag 17. oktober fundet fanget i en ulovlig fælde syd for Mariager. Dansk Ornitologisk Forening kræver nu handling fra politiets side af.

Lørdag 17. oktober blev en fredet duehøg fundet i en illegal fælde syd for Mariager. Bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Mariager, Peter Toubøl, blev i den forbindelse kontaktet af en bekendt, der havde fundet fælden med duehøgen og en levende lokkedue i.

- Det er en fælde, hvor der er en levende due forneden, som er spærret inde i et hønsetrådsnet, så den ikke kan slippe ud, og så er der foder og vand dernede. Når duehøgen så ser den, flyver den ned, sætter sig på en pind, og så lukker fælden, fortæller Peter Toubøl til TV2 Nord.

quote Man kan også se friske traktorspor lige ved duehøg-fælden, så det der med, at en fremmed skulle være trængt ind og sat fælden, det er jo noget vrøvl.

Peter Toubøl, bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening

Ikke meget hjælp at hente fra politiet

Det var Peter Toubøl selv, der kontaktede politiet i forbindelse med fundet af den illegale fælde. Desværre, ifølge ham selv, ikke med et imponerende udfald.

- Jeg ringede til politiet, for første gang nogensinde. Det er godt nok meget besværligt i dagens Danmark, jeg tror jeg blev stillet om seks gange. Da jeg endelig når frem, efter syv minutter eller mere, får jeg at vide, at jeg kunne anmelde det skriftligt i stedet. Det gad han ikke tage sig af, fortæller Peter Toubøl om episoden med politiet.

Fælden blev fundet på et privat område, der var yderst velbesøgt af fasaner. Et dyr, jægerne jagter i området, og et dyr, duehøgen også nyder at jage. Derfor er der rift om de lokale fasaner, og det er ifølge Peter Toubøl ikke raketvidenskab, hvem der har opstillet fælden.

- Jeg forstår ikke hvorfor politiet ikke kan gøre noget, man ved jo hvem, der ejer det stykke jord. Man kan se, at han har haft sin daglige gang, fordi han har en anden fælde til ræv eller lignende, hvor der lå friskslagtede duer. Man kan også se friske traktorspor lige ved duehøg-fælden, så det der med, at en fremmed skulle være trængt ind og sat fælden, det er jo noget vrøvl.

Efter henvendelsen til politiet fik Peter Toubøl et svar tilbage, at de desværre ikke kunne føre sagen videre, grundet manglende beviser. Et svar Peter Toubøl undrer sig meget over, eftersom han både kunne fremvise fysiske beviser, vidner samt billeddokumentation.

Opfordrer til hårdere straf

Det erikke første gang en sådan hændelse har fundet sted.

Tilbage i september blev det bekræftet at fire havørne, der var fundet døde på øen Tåsinge, var blevet forgiftet. De fredede fugle var helt konkret blevet forgiftet med stoffet carbofuran, der har været forbudt i hele EU siden 2008, oplyser Dansk Ornitologisk Forening på deres hjemmeside.

For at komme problematikken til livs, er det, ifølge Knud Flensted, biolog hos Dansk Ornitologisk Forening, en nødvendighed at øge straffen. Han ser fældefangster som et tilbagevendende problem i den danske natur.

- Af præventive årsager bør lodsejere, der sætter fælder op for at fange rovfugle have en hård straf, og jagttegnet skal frakendes i mindst 10 år. I det aktuelle tilfælde har vi to vidner og en grundig fotodokumentation, der bør gøre det let at udforme et anklageskrift og føre en retssag, siger Knud Flensted i en pressemeddelelse.  

Han tilføjer at foreningen jævnligt får meldinger om ulovlig fældefangst af både fugle og pattedyr, blandt andet de fire forgiftede havørne.

- Det drejer sig om ulovlige fælder, ulovlig lokkemad, ulovlig opstilling og manglende kontaktoplysninger på fælderne. Og vi synes, at den aktuelle sag fra Mariager kalder på et signal om, at vi som samfund ikke vil finde os i, at man fanger fredede rovfugle, lyder det fra biologen i Dansk Ornitologisk Forening i pressemeddelelsen.

Dansk Ornitologisk Forening håber på at politiet fremover vil slå hårdere ned på sager om illegal fældefangst og lignende sager om nedslag af rovfugle.

Også Peter Toubøl selv agter at gå videre i sagen, og har rettet henvendelse til statsadvokaten i form af en klage, som han afventer svar på. 


Seneste nyt

fra Nordjylland