Rolf og Karla lærer om børnerettigheder: - Det duer ikke at man kalder nogen bøsserøv

Elever fra Hvilsom Friskole og Børnehus har i dag markeret FN's børnerettighedsdag. Undervejs er det gået op for eleverne at der er en børnerettighed, som de ikke altid selv lever op.

Der bliver griflet hurtigt på papiret mens udskolingseleverne laver opgaver om FN's børnerettigheder. For de mest basale rettigheder bliver taget som en selvfølgelighed.

- Du har ret til tag over hovedet, ret til at tale, ret til at gå i det tøj du vil og ret til at gå i skole, fortæller 8. klasses elev Karla Aldahl, der har ret godt styr på børnerettighederne.

Hvilsom Skole er ambassadører for Red Barnet. Derfor markerer de hvert år FNs børnerettigheder. 

En af rettighederne er nemlig at børn har ret til at kende deres rettigheder. Skolens største børn har i dag haft fokus på hvilke ord de bruger nedsættende om hinanden.

- Nogen gange kan man godt finde på at kalde en kammerat for en bøsserøv eller kalde dem ADHD-barn eller autist. Vi siger det bare for sjov, men det er nok ikke alle der synes det er sjovt, siger Rolf Andersen, der går i 9. klasse.

Eleverne har reflekteret over hvordan de ord, de har sagt i sjov, kan blive opfattet af andre.

- Der er jo nogen, der kan blive kede af det over det, hvis de selv har ADHD, og at jeg så bruger det ord negativt og for sjov, som om at det bare er en joke, siger Karla Aldahl.

Danmark tilsluttede sig FNs 54 børnerettigheder i 1991. En af dem siger at børn ikke må diskrimineres - men i dag gik det op for eleverne at de måske ikke selv overholder det, når bruger nedsættende ord om homoseksuelle.

- Eleverne var meget stille og meget eftertænksomme, da vi kom til at tale om det her. For hvad nu hvis der sidder en med autisme i nærheden eller en på deres alder, der ikke er helt afklaret med hvilken seksualitet han eller hun har. Der fik de virkeligt noget at tænke over, siger skoleleder Anja Thomadsen.

Hele dagen har eleverne arbejdet med beskyttelse af børn i krigshærgede lande - men også her i Danmark.

- Der er jo stadig nogen børn, der foreksempel bor med en alkoholikermor, som ikke er der til at beskytte dem og passe på dem, siger Karla Aldahl.

Skolelederen håber elever vil holde op med at bruge ord som bøsserøv. Det kan eleverne dog ikke helt garantere.

- Jeg vil nok begrænse ord af den kaliber, siger Rolf Andersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland