Shetlandsponyer skal få blomster og sommerfugle tilbage til naturområde

Vintergræsning er en ny måde at styrke biodiversiteten, som Mariagerfjord Kommune har taget i brug.

De skal gumle og gnaske.

Trampe rundt i jorden og lægger massevis af hestepærer.

Ikke en særlig svær opgave for en gruppe shetlandsponyer, men det har vist sig, at det har en god effekt på et naturområde i Dalsminde syd for Hadsund.

I øjeblikket går seks shetlandsponyer rundt i en indhegnet slugt i sommerhusområdet og gør lige præcis det en hest vil, og det har vist sig, at deres blotte tilstedeværelse hjælper med at give nyt liv i naturområdet.

- Det er det hestene kan, hvis ikke hestene var her, så ville det her blive ensartet, monotont og der ville være meget arter på sigt, som ville kunne overleve sådan et område.Men nu får vi skabt et stort vel af levesteder for mange forskellige arter, siger Anders Horsten, der er biolog i Mariagerfjord Kommune.

Skal få farverne tilbage

Det er Dalsminde Lodsejerforening, der sammen med Mariagerfjord Kommune har sat hestene på græs. Hele året rundt har de mindst to shetlandsponyer gående i den grønne slugt – vintergræsning hedder konceptet – der i alt sin enkelthed går ud på, at hestene skal spise de visne og grå bunker græs, så der på ny kan komme farver i området.

- Lodsejerforeningen var egentlig kede af, at det her blomstrende smukke landskab var forsvundet i græs, så de spurgte, hvordan kan vi arbejde med at få blomster tilbage i landskabet, og så var det, vi forslog at sætte hegn op og få nogle gæste ud at gå, siger Anders Horsten.

090223 Shetlandsponyer Dalsminde - vintergræsning
Foto: Simon Mølgaard / TV2 Nord

Siden sidste år har shetlandsponyerne græsset året rundt på det fem hektar store areal og med deres tænder og hove, giver de lys og luft til andre plantearter end græs, når de blotlægger dele af naturområdet og giver mulighed for at blåhat, hedelyng, rundbælg, blåmunke, djævelsbid, hunde-viol og flere andre arter kan få liv.

- De har kun gået en vinter, men det er allerede ret tydeligt, at de er ved skabe noget variation, siger Anders Horsten.

Har allerede sat sine spor

Både når shetlandsponyerne spiser, går, klør sig og sågar laver hestepærer, har det en positiv effekt for biodiversiteten i området, for også i de mange hestepærer rundt omkring i slugten giver nye muligheder for liv til insekter og biller.

Kan seks shetlandsponyer virkelig gøre så stor forskel?

- Det mener vi jo, at de kan, og vi kan se, at på det projekt vi har fået op at stå herude, så har de bidraget med rigtig meget, svarer biolog i Mariagerfjord Kommune Mette Vesterhaab Nielsen.

Hestene går bag en indhegning og den korte tid, de har gået det, har allerede nu sat sine spor.

- Her på den anden side af stien har der ikke været græsning i mange år, og der kan man allerede se indvandring af buskads, siger Anders Horsten.

Fem andre steder langs Mariager Fjord har kommunen igangsat lignende projekter for biodiversiteten.

- Ved, at vi skaber så mange – også lidt mindre – områder med en rig natur her, og det gør, at de sommerfugle og blomster, der er i andre områder, vil kunne sprede sig hertil, siger Anders Horsten.

Køer og får hjælper om sommeren

Foreløbigt skal shetlandsponyerne græsse i Dalsminde i fem år, inden det skal evalueres, men Mariagerfjord Kommune håber bestemt ikke, at Dalsminde bliver det sidste sted i kommunen med vintergræsning.

- Når man sætter helårsgræssende dyr – og især heste – på sådan nogle arealer, så kvitterer det med en biodiversitet af en anden liga, siger Mette Vesterhaab Nielsen.

Hele året justerer en dyrholder antallet af dyr, som græsser i Dalsminde, så der altid er mad nok til alle, og i de frodige sommermåneder græsser også både køer og får i området.


Seneste nyt

fra Nordjylland