LIGE NU:

Skatten sættes op og fyringer på vej: Budgetforlig på plads i Mariagerfjord Kommune

Der er indgået et bredt forlig i Mariagerfjord Kommune om næste års budget. Det var ikke uden vanskeligheder at finde de 123 millioner kroner, der skulle spares. Det kommer til at betyde en skattestigning og afskedigelser.

Dette års forhandlinger har været særdeles vanskelige. Politikerne i Mariagerfjord Kommune har nemlig stået over for en usædvanlig stor økonomisk udfordring på i alt 123 millioner kroner, der skal spares. Det skyldes blandt andet, at Mariagerfjord Kommune er blevet ramt af manglende udligning. 

Borgmester Mogens Jespersen (V) fortæller, at processen har været hård.

- Det er 21. gang jeg er med til at lave budget. Det er suverænt denne gang, der vil blive ved med at blive husket. Det er det værste, jeg har været med til budgetmæssigt. Vi skal finde123 millioner kroner, siger borgmesteren.

quote Det er det værste, jeg har været med til budgetmæssigt. Vi skal finde123 millioner

Mogens Jespersen (V), borgmester

Pengene bliver fundet igennem besparelser, men også en skattestigning venter borgere i Mariagerfjord Kommmune. Et faktum som Venstre-borgmesteren er meget lidt stolt af.

- Jeg har sagt nej lige så man gange, som man kan tælle. Men man må også være realistisk. Vi skal finde 123 millioner kroner. Det kan man ikke unden videre. Det ville være uforsvarligt at sætte sig tilbage i en krog og ikke ville løse det, siger Mogens Jespersen (V).

Alle partier på nær SF er med i aftalen. SF forlod forhandlingerne onsdag aften. 

Budgettet rummer en lang række besparelser og omprioriteringer, som giver en årligt reduktion af driftsudgifterne fra 2019 på 55 millioner kroner. Dette beløb stiger til 60 millioner kroner fra 2020 og frem efter.

Vil spare 80 stillinger væk

- Det har ikke været nemt, men vi har været enige om, at vi sammen skulle finde ud af det. Man kan ikke spare, uden at det kan mærkes. Vi har desværre måttet ty til en skattestigning. Den lander på 0,2 procent. Og så en grundskyldspromille på 5,2, siger borgmesteren og fortsætter:

quote Jeg kan ikke sige endnu, hvor mange afskedigelser der kommer. Vi regner med, at cirka 80 stillinger bliver nedlagt.

Mogens Jespersen (V), borgmester

- Jeg kan ikke sige endnu, hvor mange afskedigelser der kommer. Vi regner med, at cirka 80 stillinger bliver nedlagt. Men nogle af dem er i øjeblikket ubesatte, så det bliver cirka 40-50 personer, som vi skal ud og sige farvel til i alt, siger han. 

Han understreger, at de fleste besparelser skal findes på administrationen og ikke på såkaldte varme hænder.

Ifølge Mogens Jespersen kommer bliver skattestigningen på niveauet svarende til 400 kroner årligt pr borger i kommunen.

- Man kommer til at kunne mærke det. Gennemsnitligt varer stigningen til cirka 400 kroner pr skatteborger pr år. Og så kommer borgerne også til at betale lidt mere i grundskyldsstigning. Alle kommer til at mærke det, siger borgmesteren.

Besparelserne i 2019 findes her

Lukninger af institutioner

Byrådet har torsdag aften også besluttet at lukke to af kommunens daginstitutioner i henholdsvis Veddum og Vebbestrup.

Lukningen af institutionen i Vebbestrup er som følge af besparelser. Planen er, at den i stedet bliver lagt sammen med en dagsinstitutionen i Valsgård.

Institutionen i Veddum skal lukkes som følge af for få børn.

- Det er en børnehave med 24 børn. Både personale, fagpersoner fra kommunen samt forældrebestyrelsen har appelleret til os og sagt, at de ikke kan blive ved med at drive en institution med så få børn. Der kommer en ny privat i stedet for, som starter med 17 børn, lyder det fra Mogens Jespersen.

Glad for høringssvar

I processen med at finde de 123 millioner kroner på budgettet har borgere haft mulighed for at byde ind med forslag til områder, der kunne spares på. 

Mariagerfjord Kommune modtog hele 1040 siders høringssvar med idéer til omprioriteringer og besparelser. 

- Jeg er glad for alle de høringssvar, som borgere og medarbejdere har bidraget med i processen. Vi har fået over 1000 sider høringssvar, og det har været vigtig viden i vores drøftelser, siger borgmesteren.

Budgettet skal 2. behandles den 12. oktober.