Spækhugger er stadig på afveje i nordjysk farvand: - Den er formodentlig syg, siger ekspert

Hvalen, der ligger i lavt vand ud for Haslevgaarde Strand, har ikke rykket meget på sig siden torsdag.

Et opsigtsvækkende pattedyr er kommet på besøg i de nordjyske farvande, nemlig en fem meter lang spækhugger. 

Man håbede på, at hvalen ville finde ud på dybere vand, når tidevandet torsdag aften gav mere bevægelsesfrihed. Men det er ikke sket, lyder det fra Bo Gregersen, direktør i Lille Vildmosecentret, der nu har været ude og kigge nærmere på hvalen.

Her kunne han se, at dyret trak vejret.

- Men den er fuldstændig slap. Den bevæger sig stort set ikke, og der er meget langt mellem udåndingerne. Så den er formodentlig syg, vurderer direktøren.

Forventer ikke redningsaktion 

Spækhuggeren ligger omkring 600 meter ude fra kystlinjen ud for Haslevgaarde Strand mellem Øster Hurup og Als, som er et lavtvandet område. 

Den burde dog have plads nok til at svømme væk, hvis den ville. Derfor mener Bo Gregersen, at den er kommet ind for at ende sine dage på lavt vand. 

- Når et stort rovdyr som spækhuggeren her ligger stille, også selvom folk kommer rimelig tæt på, så er den så syg, at den ikke kommer på toppen igen. Den går til, og så lader man naturen gå sin gang, lyder dommen. Og derfor vil det ifølge Bo Gregersen ikke nytte noget at sætte en redningsaktion i gang.

- Det vil nærmere stresse dyret alt for meget, siger han. 

Flere spækhuggere på besøg

Igennem det sidste år er flere spækhuggere blevet spottet i små familiegrupper omkring Skagen. Her kommer de op til ti stykker ad gangen for at jage efter blandt andet marsvin og sæler, oplyser direktøren fra Lille Vildmose. 

Men længere nede langs kysten er de sort-hvide kæmper et endnu sjældnere syn. Her er det 31 år siden en spækhugger sidst blev spottet. Den havde taget ophold i Randers Fjord, men var så syg, at den sluttede livet der.

Derfor er Bo Gregersen meget interesseret i at blive klogere på spækhuggeren og dens sygdom med en obduktion, når den engang dør.

- Det er skidt, at den er syg. Men det, at der begynder at være spækhuggere som trækker længere ned i Kattegat, synes jeg personligt er stort, slutter han.

Naturstyrelsen, Søfart -og fiskerimuseet i Esbjerg er opmærksomme på sagen og holder løbende øje med dyret.

Hør Bo Gregersen forklare mere om hvalens tilstand her i videoen:


Seneste nyt

fra Nordjylland