01:12

Om 13 dage går vi igen mod lysere tidere, men allerede i dag blev vintersolhvervet fejret på vikingeborgen Fyrkat udenfor Hobro

Vikinger fejrede vintersolhverv

I forbindelse med lørdagens vikingemarked på Fyrkat i Hobro, blev det forestående vintersolhverv fejret.

Fra 21. december går vi igen mod lysere tidere, og dagene bliver atter længere. Det er nemlig vintersolhverv - årets korteste dag. Men når man nu går og venter utålmodigt på, at lyset får magt over mørket, kan man jo lige så godt tage lidt forskud på fejringen af årets vintersolhverv.

Det var lige præcis hvad vikingerne på vikingeborgen Fyrkat i Hobro gjorde. Lørdag holdt de vikingemarked, og efter et veloverstået marked, gik de i et stemningsfyldt fakkeloptog for at fejre, at dagene snart ikke kan blive kortere.

I vikingetiden blev vintersolhvervet fejret med drikkegilder, kappestrid og ofringer. Druk og kappestridholdt de fredelige Hobro-vikinger sig dog fra, men ved bålpladsen blev faklerne kastet ind i flammerne.

- Det er jo et offer for os, hvor vi beder om, at varmen og solen skal komme igen. Vi ofrer til guderne, de gamle guder, dem vi tror på, siger Nicolai Løvbeck, som er Viking på Fyrkat.

Fejringen af vintersolhverv falder næsten sammen med vore dages jul, og faktisk stammer ordet "jul" fra vikingetiden. På årets mørkeste og længste nat havde vikingerne brug for en lysfest. I følge islandske sagaer hed festen jol.