Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

37-årig samlede Mia op midt om natten – spurgte aldrig efter hendes adresse

Foto: Nordjyllands Politi

Videoovervågning på Vesterbro i Aalborg har fanget en video af øjeblikket, hvor Mia Skadhauge Stevn bliver samlet op af den 37-årige tidligt om morgenen den 6. februar sidste år.

I en halv time kørte den 37-årige tiltalte rundt med Mia uden at vide, hvor de skulle hen, inden de parkerede ved Hammer Bakker.

Midt om natten mellem den 5. og 6. februar beslutter den tiltalte i Mia-sagen, at han vil køre fra sit hjem i Flauenskjold og ind til Aalborg. Han havde ligget og læst på sociale medier, at natten skulle blive den helt store frihedsfest efter lang tids coronapandemi.

Omkring klokken to om natten ankommer han til Aalborg. Han kører lidt rundt omkring Jomfru Ane Gade, for han ville se, om der var lige så meget gang i den, som det hed sig på de sociale medier. Det var ikke planen, at han skulle i byen. Han ville blot se, hvordan festlighederne udspillede sig i den 150 meter lange festgade midt i Aalborg, men han blev skuffet over synet, der mødte ham. Alligevel valgte han fortsætte med at køre rundt i byen – tænkt nu, hvis han blot var for tidligt på den, tænkte han.

- Det ser koldt ud, vil du have et lift?

37-årige tiltalt i Mia-sagen.

Ved sekstiden kommer han kørende ad Vesterbro og ved busstoppestedet ved Netto, på den normalt meget trafikerede vej, ser han en ung pige stå og vente ved stoppestedet alene. Det undrer ham, for hvis der ikke er andre, der venter på bussen, går der nok lang tid, inden den næste kører, så han kører op til den unge pige og siger:

- Det ser koldt ud, vil du have et lift?

Sådan lød den 37-årige mands forklaring i byretten i Aalborg, da han af specialanklager ved Nordjyllands Politi, Mette Bendix, blev spurgt ind til, hvordan han mødte Mia Skadhauge Stevn den 6. februar sidste år klokken 06.09 tidlig om morgenen, hvor hun sidst er blevet set i live.

Gættede på, hvor hun skulle hen

Manden er tiltalt for at have voldtaget, dræbt og parteret Mia Skadhauge Stevn, og onsdag eftermiddag er det første retsmøde i sagen afsluttet. Her skulle den 37-årige svare på spørgsmål fra anklagemyndigheden, der gerne ville, hvorfor den 37-årige ikke kørte den 22-årige sygeplejerskestuderende hjem.

DET VED VI OM DEN 37-ÅRIGE:

Den 37-årige mand er født og opvokset i Nordjylland. Frem til sin anholdelse i februar 2022 boede den 37-årige mand i et parcelhus i Vendsyssel.

Han er tidligere dømt for flere kriminelle forhold – blandt andet en dom for at udsætte andre for livsfare. I 2010 fik han to måneders ubetinget fængsel for at have klippet bremserør og -slanger over på en bil, som hans ekskæreste og tidligere svigermor begge brugte. I dommen hed det, at den 37-årige forvoldte fare for ekskærestens og hans tidligere svigermors liv og førlighed.

I forbindelse med retssagen i 2010 koblede politiet den 37-åriges DNA til en uopklaret sag om blufærdighedskrænkelse fra 2005, hvor en 16-årig var blevet beluret af en mand iført elefanthue, der også havde onaneret foran og på hendes vindue. Den 37-årige blev siden dømt for at have beluret den 16-årige pige og onaneret på hendes vindue.

Ekskæresten, der i 2010 fik klippet sine bremserør og -slanger over på sin bil, har tidligere beskrevet, at den 37-årige i starten af deres forhold var både sød, omsorgsfuld og kærlig, men senere blev han så kontrollerede, at hun afsluttede forholdet. Men ifølge ekskæresten begyndte den 37-årige efter bruddet at forfølge og stalke hende i en lang årrække.

Siden februar 2022 har den 37-årige tiltalte mand været varetægtsfængslet for drabet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn.

I marts 2023 blev den 37-årige mand tiltalt for drabet på Mia Skadhauge Stevn, da Nordjyllands Politi og anklagemyndigheden fremlagde anklageskriftet i drabssagen. Han nægter sig skyldig i både voldtægt og drab, men han har i byretten erkendt usømmelig omgang med lig.

Han forklarede i retten, at Mia Skadhauge Stevn i første omgang blot havde sagt, at hun skulle til ’idrætten’ og havde peget ham til højre ned af Reberbansgade i Aalborg, så den tiltalte troede, at Mia Skadhauge Stevn skulle hen omkring idrætshøjskolen i Aalborgs Vestby eller Aalborg Stadion i samme område.

- Da vi kommer hen omkring AaB og idrætshøjskolen, siger hun, at det ikke er her. Så tænkte jeg, at det kunne være, at hun var hestepige, så jeg kører mod travbanen, sagde den tiltalte i byretten og forklarede kort efter, at Mia ifølge ham ikke ville fortælle, hvor hun boede.

Men den tiltalte forklarede også, at han ikke spurgte Mia Skadhauge Stevn nærmere ind til, hvor hun præcis boede, og han spurgte hende heller aldrig om hendes adresse.

Derfor valgte den tiltalte at køre rundt i Aalborg og fortsat gætte på, hvor han skulle sætte Mia Skadhauge Stevn af. Han forklarede, at han kørte efter steder i Aalborg og Nørresundby, hvor han vidste, at der var idrætsfaciliteter. Et valg specialanklager Mette Bendix ikke forstod ved dagens retsmøde, hvor hun flere gange spurgte den tiltalte, hvorfor han ikke fik Mia Skadhauge Stevn adresse.

- Jeg spørger, hvor ’idrætten’ kan være, og der griner hun lidt og siger: ”vi skal bare i den retning der”, forklarede den tiltalte i retten på anklagerens spørgsmål.

Kørte mod Hammer Bakker

Da den tiltaltes gætterier på, hvor Mia Skadhauge Stevn boede, ikke ramte plet, forklarede han, at han valgte han køre mod nord med Mia Skadhauge Stevn i bilen. I bilen havde de nemlig snakket om hans soldaterfortid, og derfor ville han vise hende militærområdet Camp Hammer tæt på Hammer Bakker. Det fik igen anklager Mette Bendix til at stille et længere spørgsmål til den tiltalte:

Du havde samlet en kvinde op, som ikke kan sige andet, end hun skal til ’idrætten’. I kører rundt i Aalborg først og Nørresundby bagefter uden at vide, hvor I skal hen. Hun prøver at sætte sit rejsekort i kopholderen. Troede du, at I ville komme tættere på hendes hjem ved at køre ud i et skovområde ved Hammer Bakker?

- Jeg tænkte, at hendes erindring kom tilbage, hvis vi kom lidt væk, svarede den tiltalte.

TIDSLINJE:

7. februar 2022 – Mia er forsvundet - og bliver efterlyst

22-årige Mia Skadhauge Stevn efterlyses 7. februar 2022 af Nordjyllands Politi efter, at hun senest er set i Jomfru Ane Gade natten mellem 5. og 6. februar. Senere samme dag kommer det frem, at Mia Skadhauge Stevn sidst er set stige ind i en mørk personbil på Vesterbro i Aalborg.

 

9. februar 2022 - To mænd bliver anholdt - sigtes for drab

Onsdag 9. februar kort før middag slår Nordjyllands Politi efter flere dages intens efterforskning i sagen til og anholder to mænd, som begge bliver sigtet for at have slået Mia Skadhauge Stevn ihjel.

De to mænd bliver sigtet, selvom man på dette tidspunkt ikke har fundet Mia Skadhauge Stevn, men efterforskningen peger på, at hun er død - og derfor sigtes de to for drab.

 

10. februar 2022 - 37-årig fængsles - den anden mistænkte løslades

Efter et grundlovsforhør i Retten i Aalborg bliver en nu 37-årig mand, der i dag er eneste mistænkte i sagen, varetægtsfængslet i fire uger. Den anden mistænkte bliver løsladt, og Vestre Landsret stadfæster dagen efter byrettens kendelse om at løslade mande – denne mand bliver senere komplet renset, og man ved i dag, at han ikke har noget med drabet at gøre.

 

10. februar 2022 - Dele af et menneske fundet i Dronninglund Storskov

Efter anholdelsen af de to mistænkte efterforsker politiet både på de sigtedes bopæle, i et sommerhusområde i Saltum, omkring det daværende Reno Nord i Aalborg samt i Hammer Bakker og Dronninglund Storskov.

Om aftenen 10. februar indkalder Nordjyllands Politi til pressemøde på politigården i Aalborg. Her kan vicepolitiinspektør Frank Olsen fortælle, at man har fundet dele af et menneske i Dronninglund Storskov - og at man formoder, der er tale om Mia Skadhauge Stevn.

 

12. februar 2022 - Den døde identificeres endeligt

Nordjyllands Politi kan 12. februar fortælle, at de dele af et menneske, der blev fundet i Dronninglund Storskov to dage forinden, stammer fra den forsvundne Mia Skadhauge Stevn.

 

29. marts 2023 – 37-årig tiltales for drab, voldtægt og usømmelig omgang med lig

Godt et år efter Mia Skadhauge Stevns forsvinden og drab er Nordjyllands Politi klar til at fremlægge, hvad de mener, der skete med den 22-årige kvinde. Den 37-årige mand, der har været varetægtsfængslet siden februar 2022, tiltales nu for både voldtægt af og drabet på Mia Skadhauge Stevn, ligesom Nordjyllands Politi også mener, at den 37-årige har parteret Mia Skadhauge Stevns lig. Den 37-årige har ved retssagen begyndelse nægtet sig skyldig i både voldtægt og drab, men han har erkendt usømmelig omgang med lig.

Retssagen fortsætter igen torsdag, hvor afhøringen af den tiltalte vil fortsætte.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

- En forlængelse med Mathias er bestemt ikke noget, vi har taget for givet, for der har været og er stadig masser af interesse for ham, men vi ser hans tilsagn som et massivt statement om, at vi har store sportslige ambitioner og ønsker at beholde vores bedste spillere så længe som muligt, fastslår James Gow, der er sportsdirektør ved AaB.

Mathias Jørgensen kom til AaB for under et år siden, da han blev købt fri fra sin kontrakt med Esbjerg fB. Og siden da har det været en succes at have ham på holdet.

Han blev i sommeren udnævnt til anfører for AaB.

- Forlængelsen er også et udtryk for, at vi har et miljø, hvor en spiller som Mathias føler sig hjemme og ønsker at være en del af. Mathias er en excellent anfører og leder, der samtidig selv præsterer på et topniveau, og at han er parat til fortsat at fighte og levere for AaB og Aalborg, er et boost for hele klubben og vores selvforståelse, konstaterer James Gow.

Mathias Jørgensen glæder sig over at have tilføjet endnu et år til sin aftale:

- Da muligheden for en forlængelse opstod, var jeg ikke i tvivl om, at det var det, jeg ville, og jeg er superglad og stolt over at kunne forlænge min aftale med AaB.

- Jeg har snart været her i et år, og det har været et fuldstændig fantastisk år for mig. Dengang tænkte jeg, at det var et ”match made in heaven”, og det synes jeg, at det har været lige siden. Jeg har det dejligt både på banen og uden for banen her i Aalborg. Jeg sætter pris på min hverdag i klubben og de personligheder, der omgiver mig, så jeg ser meget frem til endnu mere tid i AaB-trøjen, siger Mathias Jørgensen


Markante kvinder bliver hyldet ved busstoppestedet

Foto: Lisbet Christensen

Jens-Christian Hansen er formidlingschef ved Vendstssel Historiske Museum. Her står han ved siden af Nanny Faye, der var forstander på Hjørring Pigeskole, der senere blev til Hjørring Private Realskole.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Hvorfor står der pludseligt syv kvinder i aluminium ved et busstoppested. Det undrer folk sig over, når de kommer forbi Nørregade i Hjørring.

Det kan være virkeligt kedeligt at vente på en bus, men i Hjørring kan ventetiden nu fordrives med et museumsbesøg.

- Så bliver det mere interessant at vente på bussen, for man undrer sig nok lidt over, hvad det er for nogle kvinder, der pludseligt står her, siger Jens-Christian Hansen, der formidlingschef hos Vendsyssel Historiske Museum.

Hjørring Kommune vil gerne give bustoppestederne noget lokalhistorisk identitet. Derfor har de bedt Vendsyssel Historiske Museum om at lave en udstilling ved bustoppestedet i Nørregade.

Museet har en udstilling med markante kvinder, og derfor var det nærliggende at trække den fortælling ud på gaden. De syv kvindelige aluminiumsfigurer er alle udstyret med QR-koder. Dem kan man scanne med sin telefon og på den måde læse mere om de historiske kvinder og få stillet sin nysgerrighed.

- Nu bringer vi det udenfor museets rammer. Kvinderne kommer ud i byrummet. Mange af dem har sat et aftryk på historien, men navnene er måske ved at være lidt glemt, siger Jens-Christian Hansen.

Fiskerkonen fik hjælp af Dronningen

En af kvinderne ved bustoppestedet er fiskerkonen Magrehte Gaadsbo, der blev født i 1828. Hun mistede både sin mand og en søn på havet.

I 1878 forliste to sejljoller ud for Lilleheden. Selvom strandfogeden straks red til Nørre Tornby, hvor han alarmerede redningsbåden, nåede redningsfolkene ikke frem i tide. Der var seks fiskere i jollerne, og de fem af dem druknede – heriblandt Thomas Pedersen Gaardbo, Margrethe Gaardbo mand. Først to år og ni måneder efter drev hans lig i land ved Uggerby.

Fiskerkonen Margrethe Gaardbo skrev til Dronning Louise og bad om hjælp. Foto: Vendsyssel Historiske Museum

De lokale fiskere havde i årevis forgæves forsøgt at få myndighederne til at oprette en redningsstation I Hirsthals. Margrethe samlede underskrifter ind blandt fiskerkonerne. Hun skrev et brev direkte til Dronning Louise, hvor hun forklarede den frygt konerne levede i, fordi de ingen redningsbåd havde. Der gjorde indtryk, og så fik Hirtshals sin redningsbåd. Den dag i dag er redningsbåden i Hirtshals opkaldt efter Magrehte Gaardbo.

- Det har reddet liv, og det gør det forsat, siger Jens-Christian Hansen

Mindesten for mænd - og en kvinde

I Hjørring er der kommet fokus på kvindernes indflydelse på lokalhistorien. I Sct. Knuds Kilde i Hjørring står der en række mindesten sat for historiske personerne. Alle sammen mænd. Men på kvindernes internationale kampdag 8. marts fik fotograf Kirstine Lund (1952-1948) som den første kvinde en sten i parken.

- Det er fantastisk, at man langt om længe også kan få en markering af, at der også er kvinder, der kan sætte gang i noget, sagde Karin Møller Larsen, der er formand for Soroptimist International Hjørring ved den lejlighed. Soroptimisterne er et internationalt netværk af erhvervskvinder, der har taget initiativet til at få en mindesten for en kvinde.

De syv kvinder er:

Christiane og Ane Elisabeth Rasmussen

Kirstine Lund

Margrethe Gaardbo

Nanny Faye

Skov-Kirsten

Signe Hansen.

Christiane og Ane Elisabeth Rasmussen

Kirstine Lund

Margrethe Gaardbo

Nanny Faye

Skov-Kirsten

Signe Hansen.

Ved samme anledning sagde kulturminister Jakob- Engel Schmidt (M), at han er parat til at afsætte op til 50 millioner kroner til at finansiere statuer af berømte danske kvinder. En undersøgelse, som Jyllands-Posten har lavet, viste at kun 31 uf af 321 statuer i de danske kommuner er af kvinder.

- Går man igennem København, er der jo flere statuer af fabeldyr og heste, end der er kvinder, sagde kulturministeren til DR.

Senere på året vil Vendsyssel Historiske Museum lave en byvandring med fokus på lokale historiske kvinder.

- De er meget meget spændende, også fordi man stadig kan se de aftryk, de har efterladt sig i byrummet, siger formidlingschefen.


Molslinjen har budt ind på Læsøfærgen: Det skal der ske nu

Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Skulle man ende med at vælge løsningen med Molslinjen, så tænker borgmesteren ikke, at det er urealistisk, at Molslinjen vil kunne komme i drift i 2027.

'Kom bar du, kom bar du, kom bar du.'

Ja, de fleste danskere synger nok den velkendte linje inde i hovedet, når de læser den.

Normalt er det på færgeovergangene mellem Jylland og Sjælland, de fleste hører sangen, men nu kan det altså måske blive en realitet på overgangen fra Frederikshavn til Læsø.

Ny færge eller ej?

Diskussionerne om en ny færge til Læsø har stået på i årevis, og i juni 2023 var man i Færgeudvalget enige om specifikationerne til en ny færge. En investering på omkring 300 millioner kroner og den største investering nogensinde på Læsø.

Men måske skal kommunen slet ikke selv købe den nye færge alligevel. Den beslutning blev nemlig sat på pause i januar 2024, da der opstod en mulighed for, at en anden aktør kunne stå for færgedriften til og fra Læsø.

Siden blev der lavet et europæisk udbud i tæt samarbejde med Transportministeriet, og nu er fristen for at afgive bud overskredet.

Og der er altså kommet et bud, som er fra Molslinjen.

- Vi holdt møde med dem torsdag, hvor vi drøftede, hvad deres bud indeholder, og gennemgik det, så vi og de kunne få nogle uddybninger, forklarer borgmester på Læsø Tobias Birch Johansen (V).

- Derudover ville vi også have en fornemmelse af, om selskabet kun havde kommercielle interesser, og kun tænkte på at tjene penge. Det var dog slet ikke det, vi blev mødt af. Vi blev præsenteret for en serviceplan, der tænkte på både gæsterne og borgerne, tilføjer han.

Det skal der ske nu

Borgmesteren forklarer, at begge parter nu skal kigge tingene igennem og eventuelt holde flere møder. Efterfølgende skal færgeudvalget præsentere det hele for kommunalbestyrelsen, som skal kigge buddet igennem.

- Jeg håber virkelig og satser på, at alt er klar til en gang i februar, så vi kan præsentere det for kommunalbestyrelsen der. Så har vi nemlig februar og marts til at gå det igennem og sørge for, at det er 100 procent transparent, forklarer borgmesteren.

Borgmesteren er overbevist om, at det burde gå relativt hurtigt at få det på kommunalbestyrelsens møde.

- Derefter skal der tages en beslutning om, vi vil gøre det eller ej. Der er deadline i april, og derefter er det en lang proces, lyder det.

Skulle man ende med at vælge løsningen med Molslinjen, så tænker borgmesteren ikke, at det er urealistisk, at Molslinjen vil kunne komme i drift i 2027.

- Der kan ske mange ting, og man ved aldrig hvad der sker, men det er tidsplanen indtil videre, konstaterer borgmesteren.


Vil trække en særlig form for turisme til området

Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Erhvervsturisme kan være med til at gør lavsæsonen mere profitabel.

Himmerland resort, Bramslev Bakker og Verdenskortet er blot nogle af Himmerlands mange turistattraktioner, som har godt fat i turisterne.

Men attraktionerne ønsker nu at få udbredt kendskabet til deres måske knap så synlige faciliteter for erhvervslivet.

Destination Himmerland har derfor samlet flere turistvirksomheder for at opstarte et forum, som skal udvikle og sætte fokus på brandingen af erhvervsturisme i området, så de mange mødefaciliteter og konferenceoplevelser, mange af turismevirksomhederne har, kan stå stærkere på markedet.

En af virksomhederne er Verdenskortet i Klejtrup. De mener, at mange af faciliteterne i Himmerland, såsom naturen, kommer til at spille en større rolle i fremtiden, når virksomheder skal holde møder og konferencer ude af huset.

- Vi håber selvfølgelig, at man får øjnene op for, at møder behøver ikke at foregå i et lokal med fire hvide vægge og et par vinduer, lyder det fra Britta Vestfal Pedersen, der er vicedirektør for Verdenskortet.

Mange oplevelser i Himmerland  

Ifølge destinationsdirektør ved Destination Himmerland Johanne Bugge, er erhvervsturisme en vigtig del af de erhvervsdrivendes økonomi, da møder og konferencer ikke er så sæsonbetonet.

- Erhvervsturisme er et vigtigt forretningsområde for mange af vores erhvervspartnere, og især i vores lavsæson, hvor man kan få en god indtægt på møder og konferencer, og de kommer oftes der, hvor der ikke er private turister, så det er en god måde at få omtjening på, at arbejde med erhvervsturisme, forklarer hun og uddyber:

- Det kan vi kan se på markedet er, at erhvervsturister efterspørger oplevelser, når de skal have deres medarbejdere og leder på møder eller konferencer. Og det har vi nogle rigtig gode bud på i Himmerland.


Har du også set det? Julepynt er stadig oppe i Aalborg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

I Aalborg Centrum hænger der stadig julepynt - og det er på trods af, at kalenderen i dag skriver den 23. januar. Normalt er det væk fra midten af januar.

Men der er en god grund til det, forsikrer citychef Jes Asmussen.

- Vi håber, at det er væk om en uge til 14 dage. Problemet er, at vi er blevet gjort bekendt med, at man ikke må køre lidt i de gader, der kører busser. Og så er det svært for os at tage vores granguirlander ned, siger han til TV2 Nord.

Og inden man overhovedet behøver at spørge om mere, skynder han sig at sige:

- Og grunden til, at vi endnu ikke har fjernet det julepynt, vi ikke behøver lift til, er simpelthen at det er for dyrt at tage pynten ned ad flere omgange, så vi gør det hele på én gang, forklarer han.

Cityforeningen afventer nu myndighedernes råd. Men alt tyder på, at julepynten tages ned af en underleverandør i nattetimerne, så det ikke forstyrrer bustrafikken.

- Da vi i år fik en henvendelse om, at man ikke må bruge en lift, når der kører busser i gaden, anede vi det ikke. Det har vi aldrig hørt om før, og derfor har vi gjort det i årevis, siger Jes Asmussen.