Anklageren spurgte igen og igen om 37-årig havde slået Mia ihjel - hver gang afviste han

Den 37-årige mand, der er tiltalt for drabet på Mia Skadhauge Stevn, forklarer, at hun døde efter et fald.

Ikke en eneste gang ringede den 37-årige mand, der er tiltalt for drabet på Mia Skadhauge Stevn, 112, selvom han i byretten i Aalborg har forklaret, at Mia Skadhauge Stevn tog et voldsomt fald i et skovområde ved Hammer Bakker.

Faldet var ifølge den tiltalte så voldsomt, at Mia Skadhauge Stevn ikke kunne sættes på bilens passagersæde på grund af smerter, så han lagde hende i bilens bagagerum, hvor hun tiltagende fik det dårligere.

DET ER DEN 37-ÅRIGE TILTALT FOR

Den 29. marts 2023 fremlægger Nordjyllands Politi og Anklagemyndigheden tiltalen mod den 37-årige mand, der siden februar 2022 har været sigtet for drabet på Mia Skadhauge Stevn.

Af anklageskriftet fremgår det, at Nordjyllands Politi mener, at den 37-årige både har voldtaget og dræbt Mia Skadhauge Stevn og siden haft usømmelig omgang med hendes lig.

Ifølge Nordjyllands Politi skulle den 37-årige have tvunget den nu afdøde 22-årige Mia Skadhauge Stevn til samleje og andet seksuelt forhold end samleje den 6. februar 2022. Samme dag mener Nordjyllands Politi, at den 37-årige tiltalte mand har dræbt Mia Skadhauge Stevn ved at have udsat hende for betydelig lemlæstelse, blandt andet i form af kvælning. I anklageskriftet står der ligeledes, at den 37-årige efter drabet har parteret den afdøde 22-årige kvinde i sit hjem i Vendsyssel, inden han fordelte ligdelene i Dronninglund Storskov.

Den 37-årige nægter sig skyldig i både voldtægt og drab, men han har i byretten erkendt usømmelig omgang med lig.

Tiltalen er en beskrivelse af, hvad Nordjyllands Politi mener, der er foregået i dagene fra den 6. februar 2022 til den 9. februar 2022. Det er op til byretten i Aalborg at vurdere, om den 37-årig er skyldig i tiltalen eller ej.

Flere gange havde han mulighed for at ringe efter hjælp, men på flere spørgsmål fra specialanklager Mette Bendix forklarede han, at han vurderede, at han selv kunne komme til sygehuset hurtigere.

- Jeg føler stadig, at jeg har kontrol over hende, og jeg kan køre hurtigere, end ambulancen ville kunne nå at komme, forklarede den tiltalte i retten.

Mærkede ingen puls

Mens den tiltalte kører fra området ved Hammer Bakker med Mia Skadhauge Stevn i bagagerummet, fortæller han, at han undervejs holder kontakt med hende.

- Da vi kommer tættere på kirken (Hammer Kirke, red.) kan jeg ikke komme i kontakt med hende mere, og jeg prøver i stedet at tage hendes hånd og siger, at hvis hun kan høre mig, så skal hun trykke mig i hånden, og det gør hun. Det gør, at jeg stadig tænker, at der er håb, og så kommer vi længere op mod kirken.

- Jeg husker ikke, om vi er forbi kirkens parkeringsarealer, så holder det op med, at hun giver besked med et tryk, og så er hun helt ukontaktbar, forklarer den tiltalte, mens han flere gange måtte stoppe op i sine sætninger og begynde forfra, fordi han græd under forklaringen.

Den tiltalte forklarede i retten, at han kort tid efter mærkede, om Mia Skadhauge Stevn havde puls, men på trods af flere forsøg kunne han ikke mærke nogen puls. Alligevel ringede han ikke efter hjælp, og han forsøgte heller ikke at genoplive Mia Skadhauge Stevn.

- Det forsøgte jeg ikke. Jeg følte, at det ville gøre ondt værre, forklarede den tiltalte.

Kørte mod sit hjem og ikke sygehuset

I stedet valgte han at køre videre. I retten forklarede han, at han fortsat havde tænkt sig at køre mod sygehuset i Aalborg, men da han kommer til et kryds, hvor han kan køre mod venstre og sygehuset eller mod højre og retning mod hans hjem i Flauenskjold, drejede han mod hjemmet i Flauenskjold.

- Jeg blev rigtig bange og følte mig magtesløs, forklarede den tiltalte.

Hvad blev du bange for?, spurgte anklageren.

- Hvad der skulle ske, og hvad der var sket. Jeg kunne ikke forstå det, svarede den tiltalte.

Fakta om nævningesager

- Sagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn kører som en såkaldt nævningesag. Nævningesager er sager, hvor anklageren kræver fængselsstraf på fire år eller mere, eller hvor den tiltalte kan blive dømt til forvaring eller anden anbringelse.

- I byretten består en nævningesag af tre juridiske dommere og seks nævninge i et nævningeting.

- En nævning er en person uden juridisk uddannelse, som udpeges til at være med til at afgøre skyldspørgsmålet i visse straffesager.

- Hver dommer og hver nævning har én stemme. Nævningene afgiver altid deres stemme først.

Kilde: domstol.dk

Hvorfor kører du mod dig selv og ikke sygehuset?, spurgte anklageren.

- Jeg kunne ikke tænke fornuftige tanker. Jeg valgte ikke det logiske valg, jeg kørte bare hjemad, svarede den tiltalte.

"Havde du slået hende ihjel?"

På vejen hjem mod huset i Flauenskjold begynder den tiltalte at blive bange for, om han kunne få skylden for, hvad der efter hans mening skete med Mia Skadhauge Stevn, forklarede han i byretten. Anklageren spørger flere gange den tiltalte, om han var mest urolig for ham selv eller Mia Skadhauge Stevn, der lå livløs i den tiltaltes bil.

Man kan ikke se, at du prøver at køre hende mod Aalborg, og du ringer ikke 112, og du prøver ikke at give genoplive hende - prøvede du på noget tidspunkt at hjælpe hende?, spurgte anklageren.

- Ja, svarede den tiltalte.

Havde du slået hende ihjel og prøvede at skjule hendes spor?

- Nej, svarede den tiltalte prompte.

Du hjælper hende ikke, sagde anklageren.

- Jeg giver hende psykisk førstehjælp, svarede den tiltalte.

Det er ikke for at skjule dine spor?, spurgte anklageren igen.

- Nej, svarede den tiltalte igen.

Er du sikker?, spurgte anklageren insisterende.

- Det er jeg helt sikker på, svarede den tiltalte.

DERFOR FORTÆLLER TV2 NORD OM SAGEN

- Drabet på Mia Skadhauge Stevn var en så alvorlig sag, at det satte spor i hele Danmark, siger Anders Leonhard, der er redaktionschef på TV2 Nord og fortsætter:

- Som medie har vi pligt til at beskæftige os med alle slags sager, som har indflydelse på befolkning og samfund, også selvom de er brutale som denne sag.

- Derfor har vi valgt at gå ind og dække sagen tæt og i respekt for de pårørende, afslutter redaktionschefen.


Mia-sagen

Screenshot 2024-05-29 100919

play Nu er dommen faldet: Mias drabsmand får hård straf

Screenshot 2024-05-29 100919

play Mia-sagen: Thomas Thomsen kendt skyldig i drab og voldtægtsforsøg

mand

liveblog Mia-sagen: Sådan forløb dagen i landsretten

100222 Hammer Bakker afspærret afspærret Mia Skadhauge Stevn

play 38-årig var på jagt efter sex, mener anklager: Han udnyttede Mia Skadhauge Stevns promille

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland