Dopingmisbrug udbredt blandt motionister

07:15

Motionsdoping er et stigende problem i Danmark. Det fortæller en aktiv og anonym dopingmisbruger

Dopingmisbrug blandt motionister er langt større end de fleste danskere forestiller sig.

Normalt forbinder man doping med eliteidræt, og tankerne kan ledes hen på cykelsport og atlektikverden. Men det viser sig nu, at også helt normale motionister benytter sig af ulovlige præparater.

TV2 Nord har fået eksklusivt adgang til det lukkede miljø, der nu selv fortæller sandheden om et problem, der er langt større end de fleste danskere forestiller sig.

En af de motionister, der anvender doping, er 23-årige Peter, der er aktiv i bodybuildermiljøet.

- Selve brugen af doping af meget voksende. Det kan jeg jo se i de centre, jeg kommer i, siger Peter, der har brugt doping gennem de seneste tre år.

Jeg har stort set prøvet alt, der er værd at prøve, siger Peter.

- Til danmarksmesterskaber (i bodybuilding, red.), der snakker vi størstedelen, der bruger præparater for at komme i den form, de står i. Vi snakker 95 procent, siger Peter.

Peters familie og nærmeste venner er bekendt med Peters brug af motionsdoping. Et misbrug, der har haft bivirkninger som blandt andet akne og impotens.

- Den værste tanke er: ”dør jeg?”. Men som sagt, jeg drømmer om at komme til tops i den her sport, den vejer mere lige nu, siger Peter.

Hos Anti Doping Danmark arbejder man intenst på at nedbringe motionsdoping. Et problem, hvor omfanget er svært at vurdere.

- Der er ingen tvivl om, at motionsdoping findes derude. Præcis hvor mange, der bruger det, og hvor stort problemet er regnet i samfundsomkostninger, det ved vi ikke, siger Malene Radmar Johannisson, forebyggelseskonsulent hos Anti Doping Danmark.

Anti Doping Danmark erkender, at motionsdoping er en stor udfordring.

- Vi er bekymret over, at det tilsyneladende i nogle miljøer i fitnesssammenhænge er opstået en forestilling om, at alle gør det jo, siger Malene Radmar Johannisson.

Ifølge Peter skyldes det øget brug af motionsdoping, at stofferne er let tilgængelige samt en mangelfuld kontrol. I denne uge sætter TV2/Nord fokus på motionsdoping. Hver aften vil vi belyse et miljø fyldt med tabuer og fordomme.

Peter er et opdigtet navn. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt. 

Forsiden lige nu