Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange huse kan indeholde asbest: Her skal du særligt være på vagt

Der er ingen fuldstændige opgørelser over, hvor meget asbest der stadig er i bygningsmassen i Danmark.

Ved du, om der er asbest i dit hus?

De fleste ved efterhånden, at der kan være asbest i tage. Mindre omtalt er det, at asbesten kan være en række andre steder i dit hus.

Claus Høyer er byggesagkyndig og laver normalt energivurderinger og tilstandsrapporter. TV2 Nord har bedt ham vise eksempler på, hvor man skal være opmærksom på asbest i et hus.

- Ældre badeværelser kan godt være opført med asbest i fliseklæb, og det skal man være opmærksom på. Asbest i fliseklæb blev anvendt helt op til slutningen af 1970’erne, siger Claus Høyer, der er rådgiver ved energiselskabet NRGi.

En asbestvurdering er ikke en del af en normal tilstandsrapport. Det er nemlig op til den enkelte at vurdere, om det er nødvendigt med et asbesttjek inden en renovering.

- Asbest er jo ikke farligt, så længe det er intakt, men når du bryder det, så kan det hvirvles op i luften, og så er det sundhedsskadeligt, siger Claus Høyer.

NÅR STØV DRÆBER

TV2 Nord sætter i samarbejde med en international gruppe af graverjournalister fokus på asbest. Der er nu international anerkendelse af, at asbest er mange gange mere dødelig end hidtil antaget. I Danmark betyder det, at det årlige dødstal på 300 forventes at være så højt som 1.300.

Men selv om asbest altså er meget mere dødeligt end hidtil antaget, så er der intet overblik over hvor og hvor meget af det farlige mineral, der findes i bygninger. Og ingen national handlingsplan for, hvordan vi slipper af med asbesten på en forsvarlig måde.

Ingen fuldstændige opgørelser

Asbest var tidligere et populært byggemateriale, fordi det både er fleksibelt og stærkt, og så kan det stå imod både fugt og brand.

Det var tilladt at bruge asbest indendørs frem til 1986, men selv herefter kan det forekomme, fordi lagrene skulle bruges og materialet var udbredt.

- I kældre kan der være brugt asbest ved rørisolering, fortæller Claus Høyer.

Der er ingen fuldstændige opgørelser over, hvor meget asbest der stadig er i bygningsmassen i Danmark. Det nærmeste skøn er en opgørelse fra Vurderingsstyrelsen over huse med tag, der kan indeholde asbest. I Nordjylland er det mellem 35 og 45 procent.

Det er tilladt selv at håndtere materialer med asbest, hvis man gør det efter de gældende regler, men om du skal være på vagt, når du bygger om i dit hus, kan være svært at afgøre.

- Man kan ikke se det med det blotte øje. Der skal tages prøver for at afgøre, om et byggemateriale indeholder asbest, siger Claus Høyer.

Selv hvis man bor i et hus med asbest, kan man godt sove trygt om natten, mener den byggesagkyndige.

- Der burde ikke være den store risiko ved at bo i et hus med asbest, så længe det er intakt, siger Claus Høyer.

Hør mere om, hvad du skal være opmærksom på i asbest-huse fra Seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, Torben Valdbjørn Rasmussen:


Politiet jagtede biltyv gennem byen: Både tyven og bilens fører blev sigtet

Biltyven viste sig at komme langvejsfra og gemme på mere end én hemmelighed.

Da en 19-årig mand fra Mors natten til mandag skulle ind på en Cirkle K i Nykøbing, lod han nøglen sidde i bilen. 

En detalje, som endte med at koste manden både bil og en sigtelse. Det gjorde nemlig et biltyveri uhyre nemt. 

- Og så var der en, som ikke kunne stå for den fristelse, fortæller Simon Skelkjær, som er vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi. 

Farlig biljagt gennem byen

Tyven satte sig ind i bilen og kørte sydpå mod Skive, mens den unge mand fik ringet til politiet. 

- De sender så en patrulje fra Thisted og en fra Skive for at få fat på ham og møder ham på Brovej midt på Salling, forklarer vagtchefen. 

Men den 31-årige biltyv var ikke interesseret i at tale med politiet og fortsatte i stedet ind i Skive by - med politiet i hælene. 

På en jagt igennem Skive by nåede den 31-årige biltyv både at køre over for rødt, køre i modsatte vejbane og ramme et helleanlæg, før han til sidst kørte ind i en trappe ind til en ejendom og måtte fortsætte flugten til fods. 

- Han nåede knap nok ud af bilen, før patruljen indhentede ham og fik ham anholdt, fortæller vagtchefen. 

Eftersøgt og i besiddelse af stoffer

Politiet formodede, at den 31-årige mand, som er fra et område i Ringkøbing-Skjern Kommune, under kørslen var påvirket af både alkohol og narko. 

Derfor blev manden taget med på politistationen for at få taget en blodprøve og blive afhørt. 

Men det viste sig, at manden gemte på flere forseelser. Udover biltyveriet havde den 31-årige også hash på sig. Til gengæld ejede han ikke et kørekort, og så var han også eftersøgt til Fogedretten. 

- Der er flere ting, som gør han at bliver anholdt, og så skal han afhøres her til formiddag, fortæller vagtchefen. 

Sigtet for at lade nøglerne sidde 

Den 19-årige mand, som kørte den bil, der i nat blev stjålet, er også blevet sigtet, oplyser vagtchefen. 

Det er nemlig ulovligt at lade nøglerne sidde i sin bil, så den "uberettiget kan benyttes af andre". 

Nu risikerer den 19-årige en bøde for sit letsind. 

Derfor er det ulovligt at lade nøglerne sidde i bilen

Færdselslovens paragraf 28:

Stk. 4. Når føreren af et køretøj forlader dette, skal det sikres, at køretøjet ikke kan sætte i gang af sig selv. Føreren skal endvidere træffe foranstaltninger for at sikre, at køretøjet ikke uberettiget kan benyttes af andre. Påbudt anordning til tyverisikring skal være sat i funktion. Transportministeren kan fastsætte bestemmelser om, hvilke typer låseanordninger der skal anvendes.


Hvad sker der? "Politiet" tog fuldstændig fusen på 17-årige Frederikke

En almindelig træningsdag forvandlede sig til en bizar situation, hvor "politiet" var indblandet.

Det går normalt stærkt for 17-årige Frederikke Voss Vestergaard, når hun høster medaljer og rekorder i sprint.

Men en tilfældig træningsdag på Skovdalens Atletikstadion i Aalborg gik det alligevel lidt for stærkt for den unge løbekomet.

Denne dag er Nordjyllands Politi nemlig mødt op på den gamle atletikbane med noget helt nyt kameraudstyr til fotovogne, der angiveligt bruger kunstig intelligens til at genkende biler. Og den nye teknologi skal Frederikke være med til at teste.

TV2 Nord er endda mødt op for at lave et indslag om den lidt alternative seance.

- De her maskiner skal lære at kende forskel på biler og mennesker. Så den bliver klogere, hver gang den opfanger noget, og vi fodrer den med noget data, lyder det fra politibetjenten.

Hvad Frederikke og de andre løbere ikke ved er, at "politiet" i virkeligheden er en flok journalister fra TV2 Nord. Og kameaerne fra TV2 Nord er heller ikke til et nyhedsindslag, men flimer i stedet den store overraskelse, der snart skal overrumple den unge løber.

Tog fusen på 'Årets Talent'

Men først skal Frederikke og de andre løbere løbe forbi fotomaskinen. Senere skal de løbe med cykelhjelme og nummerplader. Og til sidst skal de løbe iklædt udklædningstøj. For den nye fotomaskine skal selvfølgelig også kunne bruges under Aalborg Karneval.

Men til allersidst må TV2 Nord afsløre det lille fupnummer. Det hele er nemlig bare til ære for Frederikke Voss Vestergaard, der er blevet Årets Talent i Nordjylland - en af de fire priser ved Årets Nordjyde, som afholdes for ottende gang af TV2 Nord.

- What. Jeg synes virkelig også, det var mærkeligt, sagde Frederikke Voss Vestergaard, da TV2 Nords udsendte endelig afslørede, hvad der i virkeligheden foregik.

Selv om Frederikke Voss Vestergaard kun er 17 år, vandt hun i sommer guld i 200 meter sprint til Danmarksmesterskabet for seniorer. Hun har også været med til U20-VM i Peru, og allerede nu er hun i bruttotruppen til OL 2028.

Dommerne ved Årets Nordjyde begrundede blandt andet kåringen med:

- I en sport, der globalt set er enormt konkurrencepræget, og som traditionelt ikke er dansk domineret, gør hun sig allerede bemærket i en alder af 17 år. Det i en sådan grad, at nogle på hendes vegne måske drømmer om nordjysk metal til OL 2028.

Det var også en stolt 17-årige løbekomet, der modtog prisen ved awardshowet 'Årets Nordjyde'. Hun har stadig svært ved at forstå, hvad der skete på løbebanen dag i september.

- Jeg var helt overvældet. Jeg var bare i chok, tror jeg. Jeg kendte heller ikke til de her priser, så var kom bare mega bag på mig, sagde Frederikke Voss Vestergaard.

Du kan se hele showet 'Årets Nordjyde' her på tv2nord.dk.


Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Vinderne af de fire priser, der uddeles til Årets Nordjyde, er nu fundet. Mød dem her.

Søndag aften er det endelig blevet afsløret, hvem der løber med priserne til dette års udgave af Årets Nordjyde.  

Nordjyderne har indstillet 192 forskellige personer til de fire priser, som er Årets Nordjyske Talent, Årets Nordjyske Iværksætter, Årets Nordjyske Ildsjæl og Årets Nordjyske Ambassadør. 

Se Årets Nordjyde her. Artiklen fortsætter under videoen.

Sammen med titlen og hæderen har alle fire fået overrakt en bronzeskulptur af den nordjyske kunstner Lene Purkær Stefansen og en check på 15.000 kroner. 

Det er et dommerpanel, der har udvalgt de fire vindere, som du kan møde her: 

Årets Nordjyske Talent – Frederikke Voss Vestergaard 

Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Sprinttalentet Frederikke Voss Vestergaard fra Aalborg vinder Årets Nordjyske Talent. 

Til daglig træner den 17-årige løber på atletikstadion i Aalborg, og hun har allerede udmærket sig ved danmarksmesterskaberne for seniorer ved både at tage medalje og sætte en ny danmarksrekord. 

Nomineret til Årets Nordjyske Talent var også travtræner Nicklas Korfitsen og crossfit-atlet Freja Stenbakken. 

Årets Nordjyske Iværksætter - Henrik Bro Christensen 

Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Virksomhedsejer Henrik Bro Christensen vinder Årets Nordjyske Iværksætter. 

Henrik Bro Christensen vinder for gennem tiden at have udviklet flere selskaber som iværksætter. 

Senest med en idé om, at lave en maskine, der kan reparere beskadigede fælge fra biler, så de kan komme ud at rulle igen.  

Nomineret til Årets Nordjyske Iværksætter var også Freddie Bjørn Sørensen, der som 15-årig har sit eget bilrengøringsfirma og Jakob Grønlund, der arrangerer og sælger knallertture. 

Årets Nordjyske Ildsjæl - Tove Fønss 

Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Tove Fønss vinder prisen som Årets Nordjyske Ildsjæl for sit store engagement og mange initiativer i Hou og omegn.  

Senest har hun haft en stor rolle i opbygningen af Hou Mole. 

Nomineret til Årets Nordjyske Ildsjæl var også hjertekirurg Martin Agge Nørgaard og Lene Kryger Schade, der arrangerer sommerlejre for polske børnehjemsbørn.  

Årets Nordjyske Ambassadør - Rikke Nielsen 

Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Rikke Nielsen vinder Årets Nordjyske Ambassadør for sin utrættelige indsats med LykkeLiga, hvor hun har gjort børn og unge fra specialområdet til håndboldstjerner.  

Rikke Nielsen har været primus motor i at brede konceptet ud i hele landet fra basen i Nordjylland, og LykkeLiga er endda etableret i Grønland og på Færøerne. 

Nomineret til Årets Nordjyske Ambassadør var også Jette Andersen fra Dana Cup og musiker Lars Lilholt. 

Du kan se flere billeder fra festaftenen her.

Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord
Foto: Mads Frost / TV2 Nord

Det var en weekend i litteraturens tegn, da Skørping for anden gang afholdt et Litterært Folkemøde.

KulturStationen i Skørping lagde hus til det litterære folkemøde, hvor fokus var på de danske forfatteres betydning i fortid, nutid og fremtid.

Store navne som forfatter Jesper Wung-Sung lagde vejen forbi, og i alt tilbragte 500 mennesker weekenden med litteraturen som omdrejningspunkt.


Søndag skal Årets Nordjyde kåres for ottende gang, og du kan se eller gense programmet i toppen af artiklen.

Årets Nordjyde er TV2 Nords årlige prisuddeling, hvor vi hylder Nordjylland og nordjyderne. Der er i år fire priser, der skal uddeles.

Det store show afholdes i år på spillestedet Støberiet i Nibe.

Nordjyderne har indstillet i alt 192 kandidater til de fire priser og ud fra denne bunke har dommerpanelet udvalgt i alt 12 nominerede.

Vinderne får udover ære og hæder en statuette lavet af den nordjyske kunstner Lene Purkær Stefansen og 15.000 kroner.