Mange huse kan indeholde asbest: Her skal du særligt være på vagt

Der er ingen fuldstændige opgørelser over, hvor meget asbest der stadig er i bygningsmassen i Danmark.

Ved du, om der er asbest i dit hus?

De fleste ved efterhånden, at der kan være asbest i tage. Mindre omtalt er det, at asbesten kan være en række andre steder i dit hus.

Claus Høyer er byggesagkyndig og laver normalt energivurderinger og tilstandsrapporter. TV2 Nord har bedt ham vise eksempler på, hvor man skal være opmærksom på asbest i et hus.

- Ældre badeværelser kan godt være opført med asbest i fliseklæb, og det skal man være opmærksom på. Asbest i fliseklæb blev anvendt helt op til slutningen af 1970’erne, siger Claus Høyer, der er rådgiver ved energiselskabet NRGi.

En asbestvurdering er ikke en del af en normal tilstandsrapport. Det er nemlig op til den enkelte at vurdere, om det er nødvendigt med et asbesttjek inden en renovering.

- Asbest er jo ikke farligt, så længe det er intakt, men når du bryder det, så kan det hvirvles op i luften, og så er det sundhedsskadeligt, siger Claus Høyer.

NÅR STØV DRÆBER

TV2 Nord sætter i samarbejde med en international gruppe af graverjournalister fokus på asbest. Der er nu international anerkendelse af, at asbest er mange gange mere dødelig end hidtil antaget. I Danmark betyder det, at det årlige dødstal på 300 forventes at være så højt som 1.300.

Men selv om asbest altså er meget mere dødeligt end hidtil antaget, så er der intet overblik over hvor og hvor meget af det farlige mineral, der findes i bygninger. Og ingen national handlingsplan for, hvordan vi slipper af med asbesten på en forsvarlig måde.

Ingen fuldstændige opgørelser

Asbest var tidligere et populært byggemateriale, fordi det både er fleksibelt og stærkt, og så kan det stå imod både fugt og brand.

Det var tilladt at bruge asbest indendørs frem til 1986, men selv herefter kan det forekomme, fordi lagrene skulle bruges og materialet var udbredt.

- I kældre kan der være brugt asbest ved rørisolering, fortæller Claus Høyer.

Der er ingen fuldstændige opgørelser over, hvor meget asbest der stadig er i bygningsmassen i Danmark. Det nærmeste skøn er en opgørelse fra Vurderingsstyrelsen over huse med tag, der kan indeholde asbest. I Nordjylland er det mellem 35 og 45 procent.

Det er tilladt selv at håndtere materialer med asbest, hvis man gør det efter de gældende regler, men om du skal være på vagt, når du bygger om i dit hus, kan være svært at afgøre.

- Man kan ikke se det med det blotte øje. Der skal tages prøver for at afgøre, om et byggemateriale indeholder asbest, siger Claus Høyer.

Selv hvis man bor i et hus med asbest, kan man godt sove trygt om natten, mener den byggesagkyndige.

- Der burde ikke være den store risiko ved at bo i et hus med asbest, så længe det er intakt, siger Claus Høyer.

Hør mere om, hvad du skal være opmærksom på i asbest-huse fra Seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, Torben Valdbjørn Rasmussen:


Når støv dræber

FAC509E7-E00C-499D-ADF1-8E4FAE17E2AC

Asbestofre får ingen undskyldning fra dansk industrikæmpe

081222 081222 asbest Nibe og Rærup brst 4839

play Her ender Nordjyllands giftige asbestaffald

081222 081222 asbest Nibe og Rærup brst 4855

play Jes frygter det giftige støv: Svært at komme af med asbestaffald

20221122-132841-7-4000x2667ma

EU på vej med strammere asbestlovgivning: - Asbestofre skal garanteres en kompensation

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland