5 millioner til nyt projekt: Skal sikre større trivsel
Foto: Christopher Høeg Lundberg / TV2 Nord
Elias Winther Sørensen har et godt forhold til de andre lærlinge i firmaet.
Som den eneste region i landet når Nordjylland regeringens målsætning om, at mindst 25 pct. af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsrettet uddannelse. Udfordringen består i at få de unge til at færdiggøre uddannelsen.
Elias Winther Sørensen har gang i arbejdet i et nyt sommerhusområde ved Ålbæk. Han er elektrikerlærling hos Strandby El-Teknik, og det er han rigtig glad for.
- Jeg synes, relationen mellem lærlinge og svende er rigtig god. Og man får muligheden for at prøve rigtigt meget, siger Elias Winther Sørensen.
Lærlingeforløbet er en del af den erhvervsuddannelse han er i gang med på EUC Nord. Og modsat mange af dem, der startede samtidig med Elias, er han stadig i fuld gang med uddannelsen.
43,2 procent af alle der starter på en erhvervsuddannelse i Nordjylland har nemlig afbrudt uddannelsen, når man tjekker igen tre år senere - de fleste af dem forlader erhvervsskolen helt, mens andre skifter over til en anden uddannelse.
Det tal skal et nyt projekt nu forsøge at sænke.
Brug for flere faglærte
Selvom Nordjylland siden 2019 har holdt sig over regeringens målsætning, er kurven ved at flade ud. Og det er et problem.
I 2025 hæves regeringens målsætning nemlig til 30 procent, mens Region Nordjylland har sat sin egen målsætning om 33 procent.
- Det er utroligt vigtigt for os, at vi får de unge mennesker igennem uddannelsessystemet og får dem ud som faglærte på den anden side. Det har vores lokale arbejdsmarked brug for, siger Peder Key Kristiansen (S), der er formand i Udvalget for Regional Udvikling og Innovation i Region Nordjylland.
Tal fra Regionen viser nemlig, at der i Nordjylland forventes at mangle 5000 faglærte i 2026, så fastholdelsen af elever på erhvervsuddannelserne er et vigtigt skridt.
- I øjeblikket er det 10 procent af en årgang, som vi aldrig får i gang med en ungdomsuddannelse, så det er vigtigt, at vi får dem både i gang og igennem den uddannelse, de starter på. Og så er det vigtigt, at vi får dem i arbejde bagefter, siger Peder Key Kristiansen.
Et projekt i hele regionen
Regionsrådet og erhvervsskolerne intensiverer derfor indsatsen for at mindske elevernes frafald og få flere til også at gennemføre en erhvervsuddannelse.
Det sker med projektet 'Udvikling af livsduelighed blandt unge', som EUC Nord bliver tovholder på. Regionsrådets Uddannelsespulje har givet 5 millioner kroner til projektet.
- Med det her projekt forsøger vi at finde ud af, hvordan vi, i samarbejde mellem skole og virksomheder, kan prøve at skabe et bedre fundament, så de unge får en god samlet uddannelse og helhedsoplevelse, siger Karina Torp Møller, der er kvalitets- og udviklingschef ved EUC Nord og projektchef for det nye projekt.
Konkret vil projektet arbejde i to sammenhængende spor. Et skole-spor, hvor erhvervsskolerne i samarbejde med UCN vil udvikle en unik og helhedsorienteret tilgang til elevtrivsel på erhvervsuddannelse.
Og et virksomheds-spor, hvor repræsentanter for virksomheder og interesseorganisationer drøfter, udvikler og sammen med erhvervsskolerne afprøver konkrete trivselsfremmende indsatser i og/eller med virksomhederne.
- Vi er som skole jo ikke alene om at skabe en god uddannelse for den unge. Det er virksomhederne i høj grad også, så det er altafgørende, hvad de møder derude, både i forhold til læring men også i forhold til trivsel, siger Karina Torp Møller.
HVILKE ERHVERVSSKOLER ER MED?
- EUC Nord (projektleder)
- EUC Nordvest
- Frederikshavn Handelsskole
- Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser
- Nordjyllands Landbrugsskole
- SOSU Nord
- SOSU Thisted
- AMU Nordjylland
Aldrig overvejet at droppe ud
Tilbage i sommerhuset i Ålbæk går Elias Winther Sørensen og ordner dagens sidste opgaver. Han så godt i starten af sin studietid, hvordan der var nogle, der droppede ud, men det var aldrig noget, han selv overvejede.
- Jeg har vidst, siden jeg var lille, at jeg skulle lave noget i el-faget, og det har selvfølgelig også spillet ind i min tid på uddannelsen, siger Elias Winther Sørensen.
Karina Torp Møller fortæller, hvordan det helt rigtige lærlingeforløb er essentielt for, at de studerende bliver på uddannelsen. Og netop sådan et forløb har Elias fundet hos Strandby El-Teknik.
- På et tidspunkt fik jeg lyst til at prøve nogle andre opgaver, så jeg tog fat i min leder, der fandt en plads hos serviceafdelingen, og det har jeg ikke fortrudt siden, siger Elias Winther Sørensen og fortsætter:
- Nu har jeg været der i tre måneder, og det er fantastisk at få lov til at komme ud til hr. og fru Jensen, siger han.
EUC Nord har endnu ikke besluttet, hvilke konkrete ting, pengene skal bruges på. Den beslutning tages i et samarbejde mellem erhvervsskolerne og virksomhederne. Også input fra eleverne er nødvendige for at sikre, at indsatserne giver mening set fra et elevperspektiv.
Se hele indslaget her: